Kikkerbilletjes van de koning

Kikkerbilletjes van de koning – Voorleestip

Door Willemijn. Kikkerbilletjes van de koning (en andere sprookjes) van Janneke Schotveld is een nieuw sprookjesboek. In het boek staan 15 nieuwe sprookjes. Ik vind dit een heel fijn voorleesboek. Ik vertel je waar het over gaat, wat ik er van vind en wat je er mee kunt doen.

Kikkerbilletjes van de koning

De flaptekst van het boek luidt als volgt: “In dit moderne sprookjesboek zijn vijftien moderne sprookjes van topauteur Janneke Schotveld opgenomen. Over Uk, die klein van stuk is, maar dapper genoeg om het bos te betreden waar een gevaarlijke reus huist. Over de ridster die besluit de prins van haar dromen uit het kasteel van zijn ouders te bevrijden. Over heksje Hetje die een bezem voor haar verjaardag krijgt, maar niet durft te vliegen. Over prinses Lupine die haar bruidegom moet kiezen uit zevenhonderd prinsen, maar bij niet één prins kriebels in haar buik voelt. En over de koning die dolgraag kikkerbilletjes eet – tot hij ineens zelf in een kikker verandert.”

Elk verhaal heeft illustraties van een andere illustrator. Er zijn onder andere illustraties van Martijn van der Linden, Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Milja Praagman en Annet Schaap.

Kikkerbilletjes van de koning

Nieuwe en oude principes

De sprookjes uit Kikkerbilletjes van de koning zijn verfrissend en ook herkenbaar. Koningen en koninginnen zijn de baas over hun land. Maar.. in een van de sprookjes zijn bijvoorbeeld twee koningen de baas. Zij willen graag een kindje en ze proberen van alles, maar volgens de natuurlijke manier lukt het niet. Dan gaat een van de twee op bezoek bij een tovenaar. Dat het twee koningen zijn, is verfrissend, dat er een tovenaar in een sprookje zit, is een bekend iets uit oude sprookjes.

Als in een ander sprookje twee prinsessen willen trouwen is de koning het er eerst niet mee eens, hij is er van overtuigd dat een prinses met een prins moet trouwen. Maar de koningin vraagt hem waar dat staat, dat een prinses niet met een prinses mag trouwen. Nergens eigenlijk, is dan het antwoord. En zo trouwen de prinsessen met elkaar.

De sprookjes uit Kikkerbilletjes van de koning zijn serieus, maar bevatten ook veel grapjes. Niet alle grapjes worden uitgesproken alsof het een grapje is. Een voorbeeld hiervoor is dat een ridster de prins gaat redden, en ze rijdt op een racefiets. Nadat ze hem geparkeerd heeft, geeft ze het zachtjes een klopje op het zadel. Dit vind ik een heel grappige verwijzing naar een paard waar in andere sprookjes ridders op rijden.

Lees ook: Leesbevordering: hoe je kinderen aan het lezen krijgt

Kikkerbilletjes van de koning

Voorlezen uit Kikkerbilletjes van de koning

Het is een voorleesboek die je kunt inzetten in eigenlijk alle klassen op de basisschool. En misschien ook wel daarvoor. De sprookjes zijn best lang, maar in stukjes opgedeeld door witregels. Zo kun je, net als ik, een heel sprookje voorlezen in de bovenbouw, maar in de onder- of middenbouw kun je er ook voor kiezen om een gedeelte van het sprookje voor te lezen. De gemiddelde tijd die ik kwijt was aan het voorlezen van een heel sprookje was twintig minuten.

Natuurlijk kun je dit boek ook thuis voorlezen aan je kinderen. Je kunt dan beter kijken naar alle illustraties in het boek, juist naar de details.

Toepassing in de klas

Na of tijdens het voorlezen in de klas kun je verschillende activiteiten doen met de leerlingen. Hieronder een aantal ideeën:

  1. stop midden in het verhaal en laat de leerlingen het einde voorspellen
  2. laat de leerlingen na het voorlezen een stripverhaal maken over het sprookje
  3. laat de leerlingen (een stukje van) het sprookje naspelen
  4. bedenk een alternatief einde, kan klassikaal, in groepjes of individueel
  5. bedenkt met de hele klas een nieuw sprookje, kan klassikaal, in groepjes of individueel

Je hoeft er natuurlijk geen activiteit aan te verbinden, alleen voorlezen is ook al heel erg leuk!

Koop het boek hier.

Lees ook: Recensie Botje van Janneke Schotveld

Kikkerbilletjes van de koning, voorleestip