Kind met ADHD? Check de medicijnvergoeding van je zorgverzekering

ADHD komt bij drie tot vijf procent van de kinderen voor. Heeft jouw kind hier last van en slikt hij of zij daarom medicijnen? Dan is het slim om goed naar de medicijnvergoeding van je zorgverzekering te kijken. Want het ene medicijn krijg je wel vergoed vanuit je basisverzekering, en voor de ander betaal je een eigen bijdrage. Hoe dat precies zit lees je in dit blog.Meerdere soorten ADHD-medicijnen

Bij een lichte vorm van ADHD krijg je als kind vaak alleen gedragstherapie. Maar de huisarts of psychiater kan ook medicijnen voorschrijven. Deze zorgen voor meer rust in het hoofd, waardoor de concentratie van je kind verbetert. Dit komt door de stof methylfenidaat.

Er bestaan meerdere soorten ADHD-medicijnen. Want zo krijgt jouw kind altijd het medicijn wat het beste bij hem of haar past. De meest voorkomende medicijnen zijn Ritalin, Concerta, Medikinet, Equasym en Kinecteen. Maar niet al deze medicijnen worden automatisch uit de basisverzekering vergoed.

Lees ook: WAT JE MOET WETEN ALS ER EEN LEERLING MET ADHD IN DE KLAS KOMT

Basisverzekering vergoedt alleen goedkoopste medicijn

De basisverzekering vergoedt alleen het goedkoopste ADHD-medicijn. Andere, duurdere medicijnen werken niet beter volgens de overheid. In sommige gevallen vindt de huisarts het wel medisch noodzakelijk dat je kind een duurder medicijn slikt, bijvoorbeeld om de bijwerkingen te verlichten. Hij zal dan die medicijnen voorschrijven, maar je krijgt maar een deel van die kosten vergoed: tot het bedrag wat het goedkoopste medicijn kost. Het overige deel moet je zelf bijbetalen, de eigen bijdrage van het medicijn. Dat kan hoge kosten met zich meebrengen waar je je wel aanvullend voor kan verzekeren.

Let ook op medische selectie en contract zorgverzekeraar

Het is natuurlijk slim dat je een zorgverzekeraar kiest die het medicijn volledig vergoedt wat je kind gebruikt. Maar dit is niet het enige wat belangrijk is bij het maken van de juiste keuze. Kijk ook goed naar:

  • of er een medische selectie geldt. Bij sommige verzekeraars kun je niet zomaar een zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor ADHD-medicijnen. Houd hier rekening mee. Vooral ook als je gaat overstappen van zorgverzekeraar. Medische selectie kan even duren.
  • of jouw verzekeraar een contract heeft met de apotheek. Haal je regelmatig medicijnen voor je kind, bij je vertrouwde apotheek om de hoek? Als je voor 2018 een andere zorgverzekering kiest, of een andere zorgverzekeraar, check dan of je nog steeds bij de apotheek van jouw keuze terechtkunt. Zorgverzekeraars maken elk jaar opnieuw afspraken met zorgverleners. Heeft jouw verzekeraar geen contract met de apotheek om de hoek? Dan betaal je een deel van de kosten zelf.

Lees ook: DE OVEREENKOMSTEN TUSSEN ADHD EN AUTISME

Eigen risico en ADHD

Voor zorg voor je kind, zoals ADHD-medicijnen, betaal je geen eigen risico. Pas als je kind 18 jaar of ouder is, geldt het eigen risico. In 2018 is dit 385 euro. Dit betaal je eerst zelf voor zorg uit de basisverzekering, voordat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoedt.

Dit is een #jufmaikeadd

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren