Kind voorbereiden op de komst van de baby

Kind voorbereiden op de komst van de baby

Hoe betrekken wij onze zoon bij de zwangerschap en hoe kun je kind voorbereiden op de komst van de baby? Ik vertel je hoe wij dat doen en geef je tips. 

We hebben onze zoon eerst rustig voorbereid op de zwangerschap voordat we hem vertelden dat hij een broertje of zusje krijgt.

Hoe we dat hebben gedaan, kun je hier lezen: KIND VOORBEREIDEN OP DE ZWANGERSCHAP

Kind voorbereiden op de komst van de baby

We hebben onze zoon met tien weken zwangerschap erover verteld. Hij mocht mee naar de tien weken echo en zo ontdekte hij dat hij grote broer wordt. Voor hem was het meteen wat meer tastbaar. Hij zag op de echo een klein mensje bewegen, net zoals wij. Nog steeds behoorlijk abstract allemaal voor een peuter, maar wel duidelijker dan alleen vertellen.

Erover praten

We praten er veel over met onze peuter. Natuurlijk niet ieder moment van de dag, hij moet niet overspoelt raken, maar wel regelmatig. We hebben het er dan over of hij denkt dat het een broertje of zusje wordt. We bespreken dan dat we het nog niet weten en dat het allebei kan worden.

We bespreken wat hij wil doen met de baby. Wat de baby wel en niet kan als het geboren is. Want meteen ermee spelen kan natuurlijk niet, maar op schoot vasthouden en aaien kan wel.

We bespreken ook hoe de baby gaat drinken, het plan is uit de borst, en dat het veel zal slapen en huilen. Ook hebben we het erover welke baby’s onze peuter kent en wat die baby’s doen.

En we zeggen vaak tegen hem dat hij grote broer wordt.

Zorgen vertellen

Het is belangrijk dat je kind ook alvast zijn zorgen kan uiten. Misschien zijn er bepaalde vragen die door zijn hoofd spelen waar je alvast antwoord op kan geven. Of is hij bang dat de baby er met zijn baby vandaar gaat. Onze peuter heeft het bijvoorbeeld vaak over zijn speelgoed waar hij alleen mee wil spelen. We geven dan ook aan dat er zeker dingen zullen zijn waar de baby niet mee mag spelen. Maar dat er ook dingen zijn waar onze peuter niet meer mee speelt en dat de baby daar dan juist wel mee mag spelen.

Lees ook: HOE IK MIJN DREUMES LIET WENNEN AAN HAAR BROERTJE

Liedjes zingen

We zingen vaak gekke liedjes met onze peuter. We bedenken dan zelf de tekst op een bestaande melodie. Nu zing ik bijvoorbeeld vaak de tekst ‘Mama heeft een dikke buik, dikke buik, dikke buik. Mama heeft een dikke buik, want er zit een baby in’. Inmiddels kan hij het liedje zo afmaken. Er zijn natuurlijk nog meer leuke liedjes te bedenken over een baby in de buik.

Boekjes lezen

Boekjes over baby’s, grote broer of zus worden en mama met een dikke buik voorlezen helpt natuurlijk ook veel! Je kind kan zich verplaatsen in de hoofdpersoon van het verhaal en alvast lezen hoe het zal gaan met een baby in huis of als mama steeds dikker wordt. In een ander blog zal ik leuke boeken hierover bespreken.

Cadeautjes

We krijgen ook al cadeautjes voor de baby. Die pak ik bewust samen met onze peuter uit, zodat hij erbij betrokken wordt. We vertellen hem duidelijk dat de cadeautjes voor de baby zijn en dat hij of zij ze later kan gebruiken. Hij vindt gelukkig het uitpakken al leuk genoeg en snapt goed dat de cadeautjes niet voor hem zijn.

Praten tegen de baby en het voelen

Hoewel de baby nu nog geen reactie geeft, we hopen het snel te voelen, vragen we de grote broer wel vaak te praten tegen de baby. Het maakt niet uit wat hij zegt of vertelt, het gaat erom betrokken te zijn bij de baby in de buik en er vast een band mee op te bouwen. Als je het kindje wel voelt, is het natuurlijk ook voor grote broer of zus leuk om te voelen. In het boek Samen spelen, wat nou delen? staan ook leuke tips om de band op te bouwen.

Hoe bereid jij je kind voor op de komst van de baby? 

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren