Kinderboekenweek 2016: Kinderboekwinkel in de klas

De kinderboekenweek 2016 komt eraan. Elke donderdag plaats ik een bericht in aanloop naar deze fantastische tien dagen in thema ‘Voor altijd jong’. Vandaag: Maak een kinderboekwinkel in de klas. Met veel lestips en geldkaartjes. 

Kinderboekwinkel in de klas

De kinderboekwinkel is heel belangrijk in de kinderboekenweek (en daar buiten). De medewerkers geven goed advies, ze bezorgen boekpakketten, onder andere van het CPNB en ze zorgen voor leuke activiteiten in de winkel.
Met deze tips maak je een kinderboekwinkel in de klas waar je allerlei lessen aan op kunt hangen.

Kinderboekwinkel in de huishoek

Bouw de huishoek om tot kinderboekwinkel. Zorg voor een kast met planken waar je de boeken op kunt zetten. Zet een toonbank in de huishoek neer met een kassa. Dit maak je bijvoorbeeld van een omgekeerd bedje, een boekenrek of het keukentje. Je kunt een speelkassa neerzetten of een kassa maken van een la met nepgeld.
Zet allerlei verschillende boeken in de kinderboekwinkel. Vraag ook om boeken voor oudere kinderen. Zo kunnen de kinderen die ook verkopen en zien dat de boeken steeds wat meer tekst en minder illustraties bevatten.
Versier de kinderboekwinkel met vlaggetjes, posters, knuffels uit de boeken en ingekleurde kleurplaten van de boeken. Handpoppen zijn ook goed te gebruiken in het kinderboekwinkeltje om de verhalen mee te vertellen.

Geldkaartjes

Ik heb geldkaartjes gemaakt. 1 t/m 5, 6 t/m 10 en 11 t/m 15 met stippen en zonder stippen.

Geldkaartjes 1 tm 5Geldkaartjes 6 tm 10

 

 

 

Geldkaartjes 10 tm 15

Voorleeshoek

Zet een grote stoel naast de kinderboekwinkel. Dit is de grote voorleesstoel waar de kinderen elkaar mogen voorlezen.

Maak een kinderboekwinkel in de klas en hang hier allerlei lestips aan op.
Maak een kinderboekwinkel in de klas en hang hier allerlei lestips aan op.

Boekentip

Het kinderboekwinkeltje

Het kinderboekwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schroder is net uit!
Tilly is de eigenares van Het kinderboekwinkeltje in de straat. Voor alle kinderen heeft Tilly wel een boek. In de kinderboekenweek is het groot feest in haar winkel. Er komen schrijvers op bezoek, maar ook iemand die is ontsnapt uit de dierentuin.

Activiteiten

Naar de kinderboekwinkel

Vraag zelf bij de kinderboekwinkel om reclame materiaal. Misschien hebben ze wel leuke posters of ander materiaal over dat je in je winkel kunt gebruiken.

Plan een tripje met de klas naar de kinderboekwinkel (als je er dicht in de buurt woont). Laat de winkelier iets vertellen over de boeken. Misschien mogen jullie ook wel een kijkje nemen in het magazijn.

Kleurwedstrijd

Kinderboekwinkels organiseren vaak een kleur- of knutselwedstrijd voor alle kinderen. Kies samen met de klas een kleurplaat van een boek voor de wedstrijd. Laat een aantal kinderen jureren en laat ze de prijs in de kinderboekwinkel uitreiken.

Zelf een boek maken

Maak een boek met de klas. Laat de kinderen het verhaal bedenken: de titel, de hoofdpersonen, het probleem, de oplossingen, etc. Schrijf het verhaal eerst samen op. Maak dan de tekst per pagina en verdeel de illustraties onder de kinderen. Zij maken er een tekening bij. Je kunt de kinderen ook de tekst laten stempelen of opschrijven.  Je kunt het boek als het af is kopiëren en in de kinderboekwinkel leggen om te verkopen.

Sorteren

Laat de kinderen nette stapels maken van de boeken door ze te sorteren. Dikke bij de dikke boeken, smalle bij de smalle boeken, kleine bij de kleine boeken, etc. Sorteren op kleur kan natuurlijk ook, ziet er ook nog eens feestelijk uit.
Moeilijker, maar voor kinderen die wat meer aan kunnen ook heel leuk: sorteren op onderwerp of op stijl, zoals grappig, verdrietig, etc. Of op soort boek, zoals prentenboek, kinderboek, weetjesboek, woordenboek, etc.

Nodig een schrijver uit

Via de SSS kun je een schrijver uitnodigen bij je in de klas. Natuurlijk fantastisch om het kinderboekwinkeltje te laten zien. Laat de kinderen er een rondleiding geven.

Zelf prijskaarten maken

De kinderen kunnen ook zelf prijskaarten voor de boeken maken. Laat ze zelf het bedrag bedenken. De titel en het bedrag stempelen ze op een grote kaart die ze bij het boek kunnen leggen.

Kleedjesmarkt

Organiseer een kleedjesmarkt in de klas. Nu mogen de kinderen echt boeken verkopen, net als in de winkel. Laat de kinderen boeken meenemen die ze thuis niet meer lezen. Ze verkopen de boeken bijvoorbeeld voor €0,50. Doe dit eerst met de ene helft van de klas en wissel later om. Zo kan de ene helft van de klas bij de andere helft boeken kopen.