Kinderboekenweek 2020 En toen?

De Kinderboekenweek 2020 En toen? is dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober. De tien toffe dagen staan volledig in het teken van geschiedenis. Dit is een overzichtsblog met allerlei tips die regelmatig wordt ge-update. 

Kinderboekenweek 2020 En toen?

Tips Kinderboekenweek 2020

De Kinderboekenweek 2020 En toen? draait om geschiedenis én boeken. Zelf neem ik dus veel boeken mee naar school die over geschiedenis gaan, zoals de prachtige verhalen van Arend van Dam. We lezen in de klas alleen maar die boeken voor en ook de kinderen kunnen eruit kiezen om het zelf te lezen.

Kleurplaten

Kleurplaat Kinderboekenweek 2020

Download

Blockposter om een grote kleurplaat te maken: De blockposter

Kleuters

Bij de onderbouw is het slim om het over de tijd van opa en oma te hebben. Maar dat is al een thema van de Kinderboekenweek geweest! Toch zijn er wel onderwerpen die ze aanspreken, zoals ridders en dinosaurussen. Het is dan ook slim om een onderwerp uit de geschiedenis te pakken die je uitwerkt met ze.

Bekijk ook eens diversiteit in prentenboeken voor wat mooie geschiedenisverhalen.

Thema Dinosaurussen

Overzicht thema dinosaurussen

Het thema dinosaurussen is een mooi thema om te koppelen aan Kinderboekenweek 2020. Zeker omdat het kleuters zal aanspreken en daardoor dichter bij hun beleveniswereld staat.

Boek Dinosaurussen van Willewete

Dinosaurussen

Tips bij het boek Dinosaurussen dat mijn man, Jozua Douglas, schreef. Ik zong het lied in dat hij erbij maakte.

Naar school

Naar school

Wist je dat in het boek Naar school dat ik samen met mijn man schreef ook een stuk is over vroeger? We beschrijven hoe de opa’s en oma’s vroeger naar school gingen, zelfs op zaterdag!

Werkbladen dinosaurussen

Ik maakte allerlei werkbladen in thema dinosaurussen die ook in te zetten zijn als coöperatieve werkvorm.

Kleurplaten

We hebben ook kleurplaten in kleuren op code dinosaurus gemaakt.

Taal kleuters

Shanon maakte mooi werkmateriaal taal in thema ridders en dinosaurussen. Met woordkaarten, stempelkaarten, logische volgorde en mini loco, allemaal in thema geschiedenis.

Rekenen kleuters

Shanon maakte ook mooi werkmateriaal rekenen in thema ridders en dinosaurussen. Met bouw je eigen kasteel, meer of minder tellen en erbij of eraf, allemaal in thema geschiedenis.

Bee-bot

Om aan te sluiten bij de Kinderboekenweek 2020 maakte Shanon diverse Bee-Botmatten waaronder het kasteel, de Middeleeuwen, dinosauriërs.

Spellen

Shanon maakte ook een aantal spellen die aansluiten bij de Kinderboekenweek 2020. Voor kleuters, maar ook zeker geschikt voor oudere kinderen, zoals de bingo.

Middenbouw

In de middenbouw beginnen de kinderen vaak in groep 5 met geschiedenis. Het draait dan vooral nog om de geschiedenis in Nederland. Je kunt samen bespreken wat ze daarover al weten. Voor groep 3 en 4 is het leuk om items mee te nemen die je nu niet meer gebruikt, zoals een cassetterecorder en een oude telefoon. Onze eigen geschiedenis gaat heel snel!

Boek Dino

Dit mooie en illustratieve boek over dinosaurussen zal zeker veel kinderen in de middenbouw aanspreken. Onze zesjarige thuis vindt het helemaal fantastisch. De tekst is best pittig, maar de duidelijke illustraties spreken aan.

Bekijk het boek hier

Van nul tot nu

Dit vinden kinderen ook zo heerlijk om doorheen te bladeren! In dit deel zijn de vier oorspronkelijke losse delen samengevoegd. De geschiedenis van de eerste mens in ons land, Romeinen en Bataven de Gouden Eeuw en de Franse tijd, de opkomst van handel en industrie, de twee wereldoorlogen, de oliecrisis en de val van de Berlijnse muur tot aan de invoering van de Euro. Allemaal in leuke stripvorm, dus ideaal voor kinderen die niet zo van lezen houden.

Bekijk het hier

Bovenbouw

Je kunt schrijfopdrachten geven met het thema geschiedenis. Laat de kinderen onderzoeken hoe het was om bijvoorbeeld in de tijd van de jagers en verzamelaars of bij de Romeinen te leven. Laat ze vervolgens beschrijven wat ze zouden doen als ze zelf daarin zouden leven.

Bekijk ook de werkbladen om een opstel te schrijven in thema geschiedenis: Brieven van. Vol beroemde personen die vertellen over hun leven. 

Ik maakte een boekverslag in thema geschiedenis om snel een verslag te maken over een gelezen boek.

Kijkboek ridders

Een mooi kijk- en zoekboek over de riddertijd.

Bekijk het hier

Auteurs Kinderboekenweek 2020 En toen?

KBW20 - auteurs samen met logo 3
Portretfotografie door © Maikel Thijssen

Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk, dat kon natuurlijk ook niet missen! Mylo Freeman schrijft en illustreert het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Arend van Dam

Al ruim dertig jaar is Arend van Dam auteur en hij heeft inmiddels al meer dan honderd boeken geschreven. Hij verwoordt hedendaagse maatschappelijke thema’s door middel van spannende, leerzame verhalen voor kinderen. Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019.

Syntax

Bekijk het boek hier

Mylo Freeman

In 1998 kreeg ze Mylo Freeman de Kiekeboekprijs voor haar prentenboek Potje! Inmiddels heeft ze zo’n 60 kinderboeken op haar naam staan, waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. In haar werk probeert Mylo meer etnische diversiteit aan te brengen in de wereld van de prentenboeken.

Prinses Arabella

Bekijk haar boeken hier

Kerntitels Kinderboekenweek 2020 En toen?

De lijst met kerntitels voor basisscholen kun je vinden op de site van de Kinderboekenweek. Hier vind je een kort overzicht.

Groep 1 en 2 

  • Held op sokken – Bette Westera & Thé Tjong Khing
  • Held op sokken
  • Het hele soepzootje – Floor Bal & Sebastiaan van Doninck
  • Josephina, een naam als een piano – Jaap Robben & Merel Eyckerman
  • De steen en de tijd – Rian Visser & Tineke Meirink
  • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s – Guido van Genechten

Groep 3 en 4

  • Vos en Haas. Het land van de Nijl – Sylvia VandenHeede & Thé Tjong Khing

Vos en haas

  • Verboden te vliegen – Martine Letterie & Rick de Haas
  • Willewete. De Grieken – Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias
  • Van klein tot groots: Marie Curie – Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa
  • Vandaag ben ik een ridder! – Thijs Goverde & Tineke Meirink

Groep 5 en 6

  • Alle Hens! – diverse auteurs
  • Kasteel in zicht! – Ida Schuurman & Irene Goede

Kasteel

  • Buiten is het oorlog – Janny van der Molen & Martijn van der Linden
  • De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort
  • Professor Kleinbrein. De Romeinen – Sarah Devos & Heleen Brulot

Groep 7 en 8 

  • De duik – Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo
  • Nu is later vroeger – Joke van Leeuwen
  • Piratenzoon – Rob Ruggenberg
  • Brons – Linda Dielemans & Sanne te Loo
  • Alleen Beer mocht mee – Vivian den Hollander

Alleen beer mocht mee

Mijn favorietHet hele soepzootje

Het hele soepzootje is een pittig boek voor kleuters, maar wel leuk. Je kunt het ook zeker nog in groep 3 gebruiken. Je leert van alles over het ontstaan van de aarde.

Bekijk het boek hier

Andere boeken

Er zijn nog zoveel meer boeken te vinden die leuk zijn in dit thema en geen kerntitel zijn! Hieronder geef ik je een overzicht:

Kleuters

Ook voor kleuters zijn er goede boeken te vinden die geen kerntitels zijn, maar wel leuk! Zoals over dino’s, ridders en draken. Bekijk de leuke prentenboeken hier op de site.

Informatieve boeken

Voor kinderen zijn er ook toffe informatieve boeken te vinden in thema geschiedenis. Voor kleuters om lekker lang naar de plaatjes te kijken, voor hogere groepen om informatie uit te halen. Denk bijvoorbeeld aan de Grieken en de Romeinen. Maar ook over dino’s en ridders zijn toffe informatieve boeken te vinden.

Zelfleesboeken

In deze toffe tijd is het natuurlijk ook heel fijn om zelf te kunnen lezen! Shanon zette allerlei zelfleesboeken op een rijtje die te maken hebben met En toen? De boeken hebben een verschillende moeilijkheidsgraad, dus kijk goed welke past.

Verdere online tips

Natuurlijk is online nog veel meer te vinden over Kinderboekenweek 2020 En toen?

  1. Jozua Douglas (mijn man) maakte een geweldige opening voor in de klas. Kijk op zijn YouTube kanaal voor nog meer toffe filmpjes voor deze mooie tien dagen.

2. Kinderboekenjuf heeft meerdere blogs, waaronder een uitgebreide voor de onderbouw van de basisschool.

3. Juf Inger bedacht leuke dagstarters om de dag in de klas op te starten.

Heel veel lees- en geschiedenisplezier!

Er staan affiliate links in dit blog.

Kinderboekenweek 2020 thema en toen; Geschiedenis