Kinderboerderijen Nederland: tips

Kinderboerderijen Nederland: tips

Met mooi weer ben ik bijna elke week met mijn kinderen op de kinderboerderij te vinden. Ik geef je tips voor leuke kinderboerderijen Nederland en waarom het zo goed voor de ontwikkeling is.

Onze zoon van 5 jaar vindt het heerlijk op de kinderboerderij, al van kleins af aan. Ook met mijn klas probeer ik elk jaar een bezoekje te brengen. Op de meeste kinderboerderijen kun je naast dieren verzorgen ook spelen in de speeltuin. Daarom vinden kinderen het er ook zo fantastisch.

Bekijk ook andere milieu educatieve uitstapjes

Kinderboerderij goed voor de ontwikkeling

Leren over dieren

In bijna elke kleuterklas komt het thema dieren een keer voorbij. Kinderen leren over de dieren, bijvoorbeeld waar ze wonen en hoe je ze moet verzorgen. Op de kinderboerderij mag je ook vaak helpen om de dieren te verzorgen. Je mag ze eten geven, de hokken verschenen en eventuele pony’s borstelen.

Zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid

Kinderen krijgen zelfvertrouwen en leren meer verantwoordelijkheid te dragen. Daarnaast worden veel kinderen rustiger van het omgaan met dieren. En natuurlijk blijken sommige kinderen veel affiniteit met dieren te hebben, waardoor ze een geluksgevoel ervaren.

Buitenspelen

Veel kinderboerderijen hebben een speeltuin en buitenspelen is natuurlijk sowieso goed voor de ontwikkeling. Het verbetert de cognitieve vaardigheden, en ze hebben meer mogelijkheden tot zelfregulering en een betere concentratie.

Kinderboerderijen Nederland: tips

Noord-Holland

Schapenboerderij Texel

schapenboerderij Texel.

Ze hebben niet alleen schapen, maar ook kippen en konijnen.

Bekijk meer erop uit tips op Texel.

Zuid-Holland

Avonturenboerderij Molenwaard

Avonturenboerderij Molenwaard

Onze absolute favoriet is Avonturenboerderij Molenwaard van Fien & Teun. Je kunt hier een heleboel dieren ontmoeten en aaien, maar er zijn ook allerlei andere activiteiten te doen. Je leert met een speurtocht van alles over de dieren, er is een blotevoetenpad, shows van o.a. Fien & Teun, poffertjes eten, je kunt een boottocht maken en in de kas werken met uitleg.

Boerderij het Geertje

Geitenboerderij het Geertje in Zoeterwoude is leuk en heeft ook speciale schoolprogramma’s.

Bekijk ook de geitenboerderij in Amsterdam.

Utrecht

Ik woon zelf in provincie Utrecht, eerst vlakbij Zeist en nu in Wijk bij Duurstede. Een kinderboerderij bij je in de buurt of nu zelfs op loopafstand is echt ideaal, daarom ben ik er ook elke week.

Kinderboerderij De Brink

De Brink is in Zeist en staat ook zeker hoog op ons lijstje vanwege de leuke speeltuin achterin. Voor elke leeftijd is wel wat te doen, zo zijn er vierkante schommels voor de echt kleintjes.

Kinderboerderij De Vliert

We hebben nu de kinderboerderij op loopafstand, dus hier zijn we echt vaak! Kinderboerderij de Vliert in Wijk bij Duurstede heeft een speeltuin met zandbak, grote schommel en een paddenstoelhuis om in te spelen achterin.

Griftsteede in Utrecht

Scholen kunnen daar ook een tuintje krijgen, en je kunt cavia ‘leasen’ om te ervaren hoe het is om een huisdier te hebben.

Noord-Brabant

Dorpsboerderij Weverkeshof in Nuenen is leuk.

Kinderboerderij Uden

Kinderboerderij Uden heeft een klein wandelpad, allerlei dieren en een speeltuin.

Kienehoef

De kienehoef in Sint Oedenrode ligt direct aan een grote speeltuin, dus leuk te combineren met mooi weer.

Gelderland

De Park

Landerij Het Park

Landerij de Park in Elst (op de grens met Arnhem) is fantastisch! Met natuurlijk een kinderboerderij, een speelplaats voor de kleintjes, een natuurspeelplaats, een spannend struinpad, een moestuin en horeca.

De Heuvel

Kinderboerderij De Heuvel in Culemborg heeft ook een speeltuin, natuur en milieu centrum, buitenschoolse opvang en dagbesteding.

Ken je ook een leuke kinderboerderij? Zet ‘m in een reactie op de site, krijgen we een mooi overzicht.

Kinderboerderijen Nederland tips