Kinderfeestje warm weer

Kinderfeestje warm weer

Sharona geeft in kinderfeestje warm weer tips en ideeën om een kinderfeestje te organiseren in een hittegolf of als het warm is buiten.

Al weken zijn we met  dochterlief haar allereerste kinderfeestje aan het organiseren. Onze 4 (bijna 5 jarige) heeft een heel duidelijk idee van hoe ze haar kinderfeestje voor zich ziet.  Tot de hittegolf om de hoek kwam kijken!

Gaat je kind voor het eerst naar een kinderfeestje? Bekijk dan het blog van Bregblogt. Je kan ook een unicorn kinderfeestje organiseren thuis.

Kinderfeestje warm weer

Echt al weken geleden ontvouwde zich het plan voor het kinderfeestje. Van de uitnodiging tot de daadwerkelijke activiteit. We zouden een speurtocht door de wijk doen op zoek naar de verloren hoorn van de eenhoorn. Verschillende opdrachtjes zouden ons dan uiteindelijk leiden naar de vindplek: een nabije gelegen speeltuintje.
Top plan, lekker buiten met de kids, alle energie kwijt raken in de speeltuin en dan moe maar voldaan weer met de papa’s en mama’s mee.
Tot het opeens tot mij doordrong dat onze dochter haar kinderfeestje midden in het extreme warme weer ging vieren. Wat nu?

Brainstormen kinderfeestje warm weer

Tja als je al weken in je hoofd bezig bent met een speurtocht en mierzoete eenhoorns, dan is het best even schakelen. Wat kan ik dan gaan doen met zes 4 en 5 jarige? Diverse opties vlogen door mijn hoofd.

1. Waterspeeltuin

We zouden met de kinderen naar een waterspeeltuintje in de beurt kunnen gaan. Lekker knoeien met water. Met warm weer heb je wel kans dat het er druk is, niet ideaal met een kinderfeestje. Check even dus hoe druk het speeltuintje in je buurt vaak is.

2. Speurtocht door het gebouw

Als de speurtocht niet in de wijk kan, misschien kan ik dan juist wel een speurtocht door ons appartementen gebouw organiseren. Met een heerlijke lange zoektocht in onze super koele kelder.

3. Filmpje kijken

Met warm weer kun je natuurlijk prima vertoeven in een bioscoop met airco. Of thuis een bioscoopje inrichten. Filmpje aan, wat lekkers erbij en klaar. Voor zolang onze kleuters de concentratie op kunnen brengen van een film. Je kunt ook kiezen voor een aantal afleveringen van een serie.

4. Creatief bezig zijn

Als we buiten niet al teveel kunnen doen, kunnen we natuurlijk ook kijken of we binnen niet lekker creatief bezig kunnen gaan. Er zijn heel veel verschillende, leuke dingen te maken met de kinderen. Een beetje surfen over pinterest of even langs de Action levert voldoende inspiratie op.
Je zou bijvoorbeeld heel leuk kunnen gaan decopatchen met je kinderen, of een doosje schilderen, wat lekkers maken, verzin het maar!

5. Afblazen

Heel even schoot optie 5 door mijn hoofd: het kinderfeestje afblazen en verzetten, maar met een vakantie op komst (waarbij de kans groot is, dat je gasten dus weg zijn) en een kleuter die zich echt super er op verheugd, kon ik deze optie niet doorzetten. Nee, er moest maar een ander plan komen!

Bekijk ook het piratenfeestje

Kinderfeestje warm weer: spelen met water

En opeens had ik het, ik wist wat ik kon gaan doen met ons kinderfeestje warm weer. Waarom heel moeilijk gaan doen met nog een soort van suggoraat speurtocht door het gebouw als we ook lekker veel knotsgekke waterspelletjes kunnen spelen? Heerlijk om bij af te koelen en zeg nu eerlijk welk kind houdt er niet van om lekker rond te kliederen? En er zijn vele spelletjes die je kunt spelen:

1. De verstopte waterballonnen

Verstop op verschillende plekken waterballonnen en laat de kinderen in groepjes op zoek gaan naar deze waterballonnen. Als alle ballonnen gevonden zijn, kan het watergevecht beginnen!

2. Flessenvoetbal

Echt een jeugdsentiment van mij! Flessenvoetbal. Vul wat flessen met water en zet ze zonder dop weg. Het is nu de bedoeling dat de kinderen elkaars fles gaan proberen om te stoten door middel van een bal er tegen aan rollen/trappen.

3. Snoepjes vissen uit het water

Als we het dan toch over jeugdsentiment hebben dan kan een bak gevuld met water en verpakte snoepjes niet ontbreken op een kinderfeestje, zeker niet met warm weer! Probeer er met alleen je mond maar eens een te grijpen.

4. Waterballonnendans

Verdeel de kinderen in tweetallen. Zet wat muziek aan en geef ze per tweetal 1 waterballon. Deze moeten ze tussen hun hoofd/buik geklemd houden, terwijl ze samen dansen. Je wilt de ballon niet na beneden laten vallen, want dan heb je natte voeten! Of als het echt te warm wordt, misschien juist wel ;).

5. Waterrace met auto’s

Je kunt ook een waterrace houden. Je kunt hierbij de kinderen in teams tegen elkaar laten spelen, of elk kind voor zichzelf laten spelen.
Geef ze een waterpistool en zet bijvoorbeeld een autootje of iets anders wat weg kan rollen neer (ballon, klein licht stuiterballetje enz). De kinderen vullen hun waterpistooltjes en gaan proberen hun auto als eerste over de streep te spuiten.

6. Spetter, spetter, spat jij bent nat!

Verzamel de kinderen in een kring rond een bak water. Spreek af dat als er bijvoorbeeld 6 gegooid wordt met de dobbelsteen, degene die 6 gooit de andere kinderen nat mag spetteren.

7. Verven met water

Je kunt ook heerlijk gaan verven met water. Bakje water, kwastjes erbij en de mooiste natte verftekeningen op de grond maken. En met het warme weer verdampt de tekening zo snel, dat je binnen de kortste keren weer een nieuwe tekening kunt maken.
Houd je toch meer van kleur erin? Rasp dan wat stoepkrijt en meng dit met water. Je eigen waterverf!

8. Doorgeef-luik

Je kunt natuurlijk ook een wedstrijdje water doorgeven doen. Heel simpel en gemakkelijk in diverse varianten te doen. Je kunt de kinderen een bekertje door laten geven, waarin kleine gaatjes zitten en het water er dus langzaam uitloopt. En dan natuurlijk wel de bekers boven de hoofden doorgeven.
Je kunt de kinderen ook in een rij zetten, waarbij ze het kind wat achter hen staat een beker water moeten overgeven, door het in te schenken. Alleen het lastige is dat ze niet achterom mogen kijken ;).
Of als je denk dat het voor de jongere kinderen al lastig genoeg is met kijken, kun je natuurlijk ook met kijken het bekertje overgieten.

9. Cowboy’s

Je kunt met waterpistolen echt heel goed het oude wild westen doen herleven. Laat de kinderen met hun ruggen tegen elkaar staan en een aantal passen naar voren lopen, daarna mogen ze zich omdraaien en elkaar helemaal nat schieten. Wie wordt het natst?

10. Waterballonnetje leggen, niemand zeggen

Je kunt natuurlijk heel goed het zakdoekje leggen omtoveren in waterballonnetje leggen. En in plaats van tikken, ga je proberen elkaar nat te gooien.
Liever niet met een waterballon dit spel doen? Maak er dan sponsje leggen van. Goed nat en elkaar dan tikken met de spons.

11.Schipper mag ik overvaren?

Je kunt natuurlijk ook het spelletje schipper mag ik over varen spelen. Alleen moet er dan niet alleen op een bepaalde manier overgelopen worden, je moet het waterpistool van de ander zien te omzeilen. Want zodra je overvaart wordt je nat gespoten.

12. IJsklontjes tekenen

Is het echt warm weer?  Tover dan wat ijsklontjes tevoorschijn. Laat de kinderen  op elkaars rug met ijsklontjes een tekening maken. De ander moet raden wat er getekend wordt.
Lukt dat als je lekker ligt te rillen van een ijskoud straaltje water?

Op de site staan nog veel meer activiteiten bij warm weer

Tipje

Zorg voor voldoende rustmomentjes en leg het tempolaag. Bied niet alle spelletjes aan, maar houd er een paar achter de hand voor als de kinderen het even niet meer weten. Laat ze verder maar lekker vrij spelen. Vinden  ze waarschijnlijk nog het leukst ook.

Een kinderfeestje met warm weer? Ja, het kan! Succes!

Afbeelding van Poznyakov Shutterstock