Kleine pedagogiek voor grote mensen

Kleine pedagogiek voor grote mensen

In Kleine pedagogiek voor grote mensen geeft Sieneke Goorhuis duidelijke voorbeelden van de verschillende aandachtsgebieden in de opvoeding. 

Kleine pedagogiek voor grote mensen

Sieneke Goorhuis-Brouwer

Ik hoorde mevrouw Goorhuis-Brouwer voor het eerst spreken op het congres Leve het jonge kind. Ze zei hele rake dingen over de kleuterperiode vond ik met mooie voorbeelden. Daar wilde ik wel meer van horen en lezen. Bij Uitgeverij SWP vond ik haar boeken. Orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer is als hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen verbonden aan de Rijksuniversiteit te Groningen.

Kleine pedagogiek voor grote mensen

Het boek

Het boek Kleine pedagogiek voor grote mensen is dus het eerste boek dat ik van Sieneke Goorhuis-Brouwer lees. In dit boek zijn columns verzameld die ze voor het Friesch Dagblad schreef. Het leest prettig, je kunt makkelijk een column per keer lezen en het boekje dus ook weer even wegleggen.

Ze heeft een prettige schrijfstijl. Ze gebruikt veel voorbeelden om haar kennis te delen, zodat het makkelijk begrijpbaar wordt. Ook veel ouders zouden het kunnen lezen, daar hoef je geen professional voor te zijn.

Indeling

De columns zijn ingedeeld in hoofdstukken: hechting, de wereld ontdekken, symboolbewustzijn en denkontwikkeling, ontwikkeling en begeleiding, sociale vorming, de taalontwikkeling en de motorische ontwikkeling. Handig als je wat meer over een bepaald onderwerp wil weten.

Volg de kinderen in hun ontwikkeling

De boodschap is duidelijk: jonge kinderen ontdekken veel zelf. Als ouders en professionals moeten we de voorwaarden scheppen om ruimte te bieden aan het ontdekken. Daarnaast is Sieneke Goorhuis een groot voorstander van zoveel mogelijk voorlezen. Ze vindt een verhaal in zijn totaal voorlezen belangrijker dan interactief voorlezen. Zo zegt ze: ‘van luisteren leer je taal.’ Ze vindt de leidsters bij interactief voorlezen te druk met vragen stellen en er is veel lawaai om de kinderen heen.

Het geloof

In het boek komt ook de voorkeur voor het geloof duidelijk naar voren. Sieneke Goorhuis vindt dit een groot goed voor de totale ontwikkeling. Daar valt uiteraard over te discussiëren.

banner producten