Kleurplaten spelling - lastige stukjes

Kleurplaten spelling – lastige stukjes

Door Marjan. Deze nieuwe kleurplaten spelling zijn bedoeld voor eind groep 3 en groep 4. Een kleurplaat gaat over -ieuw, -eeuw en -uw. De volgende over woorden die beginnen met spr, schr, sch. De laatste kleurplaat heeft als thema de kleefletters. De kinderen oefenen met het lezen en schrijven van deze woorden, maar zijn ook ontspannend bezig aan deze kleurplaten spelling.

Kleurplaten spelling – lastige stukjes

In eerdere blogs deelde ik al spelling kleurplaten met eindstukjes en kleurplaten met ei, au en ng/nk. Het basisidee is steeds hetzelfde: Op een ingekleurde kleurplaat staan woorden. Het kind schrijft dit woord over op de lege kleurplaat en kleurt daarna het vakje in. Er werd meteen gevraagd om dit met andere categorieën ook te doen. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. De kleurplaat met de kleefletters heb ik op dezelfde manier opgebouwd, maar met de andere categorieën lukte dat helaas niet. Bij -ieuw, -eeuw en uw en bij spr-, schr- sch- werden de woorden te lang om in zo’n klein vakje te schrijven. Ik heb daarom de opzet daarvan iets veranderd, maar de basis blijft hetzelfde.

Bekijk ook het pakket met allerlei kleuren op code bladen voor groep 3. 

Kleurplaat ieuw, eeuw en uw

Op de gekleurde kleurplaat staat het woord, op de witte kleurplaat staat een nummer en er is nu ook nog een blaadje met vakjes bij gekomen. Het stappenplan voor de kinderen is nu als volgt:

  1. In elk vakje staat een woord.
  2. Zoek hetzelfde vakje op de lege kleurplaat en onthoud het nummer.
  3. Schrijf het woord op het blaadje bij het juiste nummer.
  4. Kleur met kleurpotlood het vakje in de juiste kleur.
  5. Begin weer bij 1, tot jouw kleurplaat gekleurd is en jouw lijstje vol staat met woorden.

Het is dus iets ingewikkelder geworden, maar anders kunnen de kinderen het woord niet goed schrijven. Uiteraard gaat het er bij de kleurplaten spelling vooral om dat ze de woorden juist leren schrijven. In dit geval dus de woorden met eeuw, ieuw en uw.

Kleurplaat ieuw

Download

Kleurplaat spr, schr, sch

Bij deze woorden geldt qua lengte hetzelfde, dus ik heb ik hetzelfde principe aangehouden. Eerst het woord lezen, dan het juiste vakje zoeken en het nummer onthouden  en daarna op de goede plek op het lijstje schrijven. Tot slot nog het vakje kleuren in de juiste kleur.

Kleurplaat spr, schr, sch

Download

Kleurplaat kleefletters

Bij deze kleurplaat schrijven de kinderen weer op de kleurplaat zelf. De meeste woorden hebben maximaal 4 letters. De langere woorden heb ik in wat grotere vakjes gezet. Bij kleefletters gaat het erom dat er geen extra e of i wordt geschreven tussen deze letters. Voorbeelden hiervan zijn dorp, melk, half en golf.

Kleurplaat kleefletters

Download

 Nog nieuwe kleurplaten spelling nodig?

Ben je nog op zoek naar andere kleurplaten? Kijk dan eens hier. Of je laat het even weten onder dit bericht.

Veel leerplezier!

 

Kleurplaten spelling lastige stukjes voor eind groep 3 en groep 4