Klas inrichten, zo doe je dat

Kleuterklas inrichten, zo doe je dat

Je kleuterklas inrichten is een spannende klus. Hoe wil je het hebben en wat vinden de kinderen ervan? Het zijn vragen waar je goed over na moet denken. Hier vind je tips bij de inrichting die je wellicht kunnen helpen. 

Lees nog veel meer tips bij lokaal inrichten

Kleuterklas inrichten, zo doe je dat

1. De eerste tip die ik je kan geven voor het klas inrichten is deze: bedenk van te voren heel goed hoe jij het hebben wil. Maak lijstjes wat je belangrijk vindt in je lokaal en wat je eventueel wil veranderen.

2. Maak zoveel mogelijk ruimte vrij. De kinderen hebben bewegingsvrijheid nodig. Kunnen ze goed bij alle spullen die ze moeten pakken? Zijn de loopjes goed? Storen de kinderen elkaar zo min mogelijk?

3. Kijk eens op de ooghoogte van de kinderen. Hangt, staat en ligt alles wel zodat zij het kunnen zien en pakken? Zaken die van jou zijn, zet je neer op je eigen ooghoogte. Zo komen de kinderen minder snel op het idee om het te gebruiken.

4. Label de klas. Zo weten de kinderen precies waar ze alles kunnen opruimen.

Op klasvanjuflinda.nl staan prachtige hoedenkaarten.

De volgende tips zijn per hoek beschreven voor het kleuterklas inrichten.

De huishoek

Kijk hoeveel ruimte je hebt voor de huishoek. Heb je eigenlijk niet zoveel ruimte in de huishoek? Bedenk dan goed wat je er neer zet. Per thema is het erg leuk om er een themahoek van te maken. Durf er dan ook kastjes, kledingrekken en bedjes uit te halen.
Leg in het begin zo min mogelijk materiaal in de huishoek. Laat de kinderen met een aantal dingen spelen en observeer hoe dat gaat. Doe ook rollenspellen met de hele klas, zodat de kinderen kunnen zien hoe er omgegaan moet worden met de spullen. Maak labels, zodat de kinderen weten wat ze waar kunnen opruimen. Zo blijft de huishoek ook netjes voor het volgende kind.

De leeshoek

Zet de leeshoek op een rustig plekje tijdens de kleuterklas inrichten. Zorg ervoor dat de kinderen in alle rust de boekjes kunnen ‘lezen’ en inkijken. Je kunt de leeshoek in de buurt van jouw werkplek zetten. Zo kun je in de gaten houden dat de kinderen in de leeshoek niet gestoord worden. Zorg er dan wel voor dat jij ze zelf niet stoort met je activiteiten.

De luisterhoek en de computerhoek

Zet de luisterhoek en de computerhoek bij elkaar in de buurt bij het kleuterklas inrichten. Het zijn allebei hoeken waar stilte is vereist en de kinderen een koptelefoon ophebben. Het kind achter de computer hoort door de koptelefoon als het goed is niks, dus de kinderen in de luisterhoek kunnen hun cd ook heel zachtjes aanzetten.
Zeg tegen de andere kinderen dat ze die kinderen niet mogen storen. Het zijn activiteiten die aandacht en concentratie nodig hebben. Het helpt om deze hoeken af te bakenen door bijvoorbeeld een kast.

Veel plezier en succes!

Bekijk ook: DAGRITMEKAARTEN KLEUTERS, MIDDENBOUW EN BOVENBOUW

Klas inrichten, zo doe je dat

BewarenBewaren