Kleuterschoonmaak, zo kan het ook

Kleuterschoonmaak, zo kan het ook

Door Sharona. En kleuterleerkracht, heerlijk aan het genieten van de vakantie? Ben je al stiekem aan het bedenken wat je volgend jaar allemaal (anders) wilt gaan doen? Kom je ook telkens in  je gedachte terug bij de grote kleuterschoonmaak aan het einde van het jaar? Zou je dat graag eens anders organiseren? Kijk dan eens naar de tips die ik (met grote dank aan onze collega’s in heel Nederland, leven Kleuterwereld facebook!) verzameld heb. Wie weet zit er wel iets voor je tussen. 

Kleuterschoonmaak aankondigen

Wil je veel ouders die komen helpen, dan is een goede aankondiging echt een must. In dit digitale tijdperk heb je ruime keuze op de wijze waarop je aan ouders wereldkundig maakt dat de grote schoonmaak weer gaat beginnen. Je kunt ze de klassenapp inzetten, mailtjes sturen, briefjes meegeven (oké, dat is iets minder digitaal, maar die kun je wel digitaal maken en dan uitprinten ;)) of een aankondiging op de website zetten.
Een andere aanpak kan zijn, dat je de spullen klaar zet op een plek waar ouders zeker langs komen. Met een leuke tekst erbij, om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld:
– Wij willen in bad!
– Mogen we een nachtje bij jou logeren?
– Met wie hebben wij een speelafspraak?
– Ook zin om weer even lekker te spelen met je favoriete materiaal uit de kleuterklas van vroeger? Grijp je kans!

Humor

Je kunt natuurlijk ook met humor proberen ouders te trekken voor de grote kleuterschoonmaak. Mail ze samen met je uitnodiging voor hulp, maar eens het volgende artikel vol handige tips om de grote schoonmaak als ouder te overleven. En dan oppassen voor al die rennende, opzij  duwende mama’s die als eerste bij die grote stapel willen zijn voor de eindejaarsschoonmaak.

Elke week wat

Een van de nadelen die ik ondervond aan de grote kleuterschoonmaak is dat mijn kasten wel erg leeg waren. Op zich ook een goed teken, want dat betekende dat de ouders ons lekker veel hielpen. Maar voor de kinderen was het wat lastiger, om zoveel materiaal te missen. Want waar wil je dan meespelen?

Één van onze collega’s heeft daar een handig schema voor bedacht. Vooraf communiceert ze met de ouders dat de jaarlijkse schoonmaak weer begonnen is. Wekelijks geeft ze elk kind wat mee naar huis, wat de week erop weer terug komt. Om het overzichtelijk te houden geeft ze de eerste week speel leer materialen mee, de tweede week constructiematerialen, derde week puzzels en kralenplanken om af te sluiten met iets van de poppenhoek. Naast dat de kinderen dus voldoende materialen hebben om door te kunnen spelen is er nog een bijkomend voordeel van deze manier van werken. Elke ouder krijgt even veel mee naar huis om schoon te maken. Dit voorkomt scheve gezichten bij ouders.  Want eerlijk is eerlijk, als we gaan kijken zijn het vaak dezelfde ouders die heel veel helpen, tegenover ouders die het soms wat te druk hebben om mee te helpen.

Samen met de kinderen

Je kunt ouders van alles mee naar huis geven, maar je kunt (zeker met het mooie weer!) de kinderen heel goed mee laten helpen met het schoonmaken. Niet alleen maken vele handen licht werk, maar de kinderen krijgen hierdoor ook meer verantwoordelijkheidsgevoel voor de klas en de spullen van school. Je kunt daarbij ook denken aan takenbazen.
Als je heel veel moeite hebt moeten doen om iets schoon te maken, zul je er ook beter op letten dat het heel, compleet en schoon blijft. En daarnaast is lekker kliederen in water natuurlijk altijd leuk ;).
Neem bij mooi weer bijvoorbeeld het constructiemateriaal mee naar buiten, maak 2 schoonmaakstations: 1 eentje voor het afsoppen en eentje voor het afdrogen. Bij minder mooi weer kun je natuurlijk ook de watertafel gebruiken. Moet je eens zien wat een mooie samenwerkingen er ontstaan!

Alle ouders betrekken

Een van de nadelen van ouders vragen voor de kleuterschoonmaak is dat het vaak dezelfde ouders zijn die de tijd vinden om je te komen helpen en vaak dezelfde ouders het lastiger vinden om daar tijd voor te vinden.
Een van onze collega’s lost dit probleem op door voor elk kind een stapeltje klaar te leggen, met de naam van het kind er al op. Elk kind neemt dan samen met zijn ouders het stapeltje mee naar huis, wanneer het hen uitkomt en daarna weer schoon mee terug naar school. Kost je even een beetje werk met klaarzetten, maar je weet zo wel zeker dat iedereen de kans krijgt je te helpen met de grote schoonmaak.

Als je net als ik het wat lastig vindt om het vooraf al zo klaar te zetten, kun je natuurlijk altijd nog de hulp van de kinderen inroepen. Als je ziet dat er een paar kinderen nog niks meegenomen hebben kun je samen met hen bij de stapel wat uitzoeken wat ze leuk zouden vinden om schoon te maken. Er is toch geen moeder/vader die de hulpvraag van haar/zijn kind kan negeren?

Een warme uitnodiging

Een kop koffie/thee met een lekkere koek speciaal van de juf doet natuurlijk wonderen of zoals een collega mij vertelde een schoonmaakavond organiseren met een afsluitende borrel. Voor een biertje/wijntje zijn veel ouders ook wel te porren ;).

Tijdstip van schoonmaken

Je kunt natuurlijk een middag/avond prikken om aan de slag te gaan met de grote schoonmaak. Maar toen bij ons dit jaar het animo daar voor erg tegenviel (lees, 1 vrijwilliger en 1 excuus, omdat de tijd niet uitkwam) kregen we een tip van onze groep 3/4 collega.
Waarom niet onder schooltijd poetsen? Uurtje voor de school uit is, 2 momenten in één week. Moeders die thuis zijn zonder de kinderen of die kleinere kinderen bij hebben welke makkelijk even met de juf en de klas mee kunnen/willen spelen zijn van harte welkom. Er hoeft geen oppas geregeld te worden, geen sociale activiteiten afgezegd te worden en na afloop krijgen ze gelijk hun kinderen mee naar huis. Win-win voor iedereen (en misschien nog wel het meeste voor de juf, want die hoeft ook geen vrije avond op de offeren). Voor ons werkte het, want we kregen hierdoor meer aanmeldingen.

Na de vakantie

Een andere collega gaf via Facebook de volgende overdenking: Moet alles aan het einde van het schooljaar schoongemaakt worden? Iedereen heeft het al zo druk met de voorbereidingen voor de vakantie/ het afronden van het werk/ op zoek gaan naar opvangmogelijkheden voor de kinderen.  Bij haar op school maken ze de materialen schoon op de woensdagavond na de vakantie. Zo kan iedereen gelijk gezellig bij kletsen over de vakantie en krijg je ook een lekker groepsgevoel aan de start van je schooljaar! (en voor jou als leerkracht ook een mooie kans om je ouders weer een beetje beter te leren kennen)

Schoolreisje

Je kunt natuurlijk ook vragen of ouders tijdens het jaarlijkse schoolreisje willen helpen met schoonmaken. (Werkt natuurlijk alleen als er iemand op school achterblijft; directeur/ib/ conciërge). Na het uitzwaaien gaat een groep ouders aan de slag: muziekje op, er staat wat lekkers klaar en een lieve brief van de kinderen voor de ouders.

Ik hoop dat er iets voor je tussen zit. Mocht jij nog een gouden tip hebben, deel hem dan hieronder, zo helpen we elkaar!

Uitgelichte afbeelding: Smiling children do the cleaning in the kitchen Door Studio Romantic