Kom uit het ei, kleintje – 10 activiteiten

Kom uit het ei, kleintje – 10 activiteiten

Door Yvonne. Het boek Kom uit het ei, kleintje is geschikt om te gebruiken tijdens het thema lente en Pasen. Hier vind je 10 activiteiten die je kunt doen met de peuters op je groep terwijl je dit boek leest tijdens het thema.

Kom uit het ei, kleintje – 10 activiteiten

Bekijk het boek hier

1. Ei verven

Kom uit het ei, kleintje – 10 activiteiten

In het boek kookt moeder Hen spaghetti, omdat ze hoopt dat haar Kleintje dan uit het ei komt. Gebruik stukken wol als spaghetti en laat de peuters de wol in de verf doen. Laat ze daarna een ei ermee verven.

Download ei versieren

Download

2. Zaadjes zaaien

Mama kip begraaft het ei in de grond. Daardoor komt het ei niet uit. Wel is het leuk te ontdekken wat er wel uit de aarde komt als je zaadjes gaat zaaien in de grond. Zorg voor zaadjes die een korte kiemtijd nodig hebben, zoals tuinkers of radijs. Plant ze in eierdozen of in kleine bakjes die de kinderen van de voren kunnen versieren. Geef ze regelmatig water en kijk samen naar hoe de plantjes groeien.

3. Spaghetti koken en eten

Moeder Hen maakt spaghetti voor Kuiken. Ontdek samen hoe de spaghetti eerst hard is en door het koken helemaal slap. Laat de peuters zelf de spaghetti snijden met een mesje en lekker opeten. Serveer er wat (in vieren gesneden) kerstomaatjes bij en komkommerschijfjes.

4. Versje kuiken

De kip was zo blij
Ze legde toen een ei
Het ei brak open
Wat kwam eruit gekropen
Weet je wat het kuiken riep
Piep, piep, piep, piep
(Bron onbekend)

Oefen samen dit versje. Geef alle kinderen een klein decoratie kuikentje in de hand en laat ze dit in twee handen verstoppen. Als je dan zegt: het ei brak open, gaan de handen open en komt het kuiken tevoorschijn.

Kijk hier voor activiteiten rond het boek Dottie’s eieren

5. Filmpje kuiken uit een ei

Kijk samen een filmpje op youtube, waarin de kinderen kunnen zien hoe een kuiken echt uit een ei komt. Zo’n filmpje is een mooi moment om met de kinderen een gesprek te voeren over het boek kom uit het ei kleintje en het filmpje.

6. Ontdekbak kippenvoer

Doe in de ontdekbak op je groep kippenvoer. Voeg ook halve plastic vulbare eieren toe en wat schepjes en kleine lepels. De kinderen kunnen nu heerlijk spelen met het voer en de eieren vullen en legen. Voeg eventueel wat kleine plastic kuikentjes toe die in de eieren gedaan kunnen worden.

7. Activiteitkaarten met een ei voor klei of loose parts

Print de eieren in de downloads. Je kunt ze gebruiken om te versieren met klei of met loose parts. Als loose parts kun je bijvoorbeeld kleine bloemetjes gebruiken of mooie pailletten of knopen.

eieren

Download

8. Dieren in de eieren

De plastic eieren die je in de ontdekbak gebruikt, kun je ook gebruiken voor deze activiteit. Zorg voor verschillende dieren waaronder decoratie kuikentjes en kippen. Probeer welke dieren in de eieren passen en welke dieren niet.

9. Kuiken verven met veertjes

Voor deze activiteit heb je de download van het kuiken nodig, verf en veertjes.
Laat de kinderen met de veertjes en verf het kuiken verven.

Kuiken

Download

10. Eierdozen met pluche balletjes

Eierdozen met pluche balletjes

Laat de kinderen pluche balletjes in diverse kleuren en groottes sorteren in een eierdoos (misschien kun je wel aan grote eiertrays komen, die zijn voor deze activiteit ideaal) Eventueel kun je er pincetten bij geven die ze kunnen gebruiken om de balletjes in de eierdoos te leggen.

 

10 activiteiten voor peuters bij het boek Kom uit het ei, kleintje; Thema lente en Pasen