Koningsdag tips school en thuis

Het is weer bijna Koningsdag. Hier vind je leuke tips voor alle leeftijden om thuis en in de klas met het feest rondom Koningsdag mee te doen. Tips voor Koningsdag. 

Koningsdag tips school en thuis

De koning heeft een probleem

Vertel dat de koning op Koningsdag opstaat. Hij kijkt nog eens naar de stapel benodigdheden voor de dag die hij de vorige dag al heeft klaar gelegd. Hij telt alles. Maar in plaats van 19 items zijn er maar 20! De koning heeft een groot probleem. Hij mist zijn kroon! Wat moet hij nu doen? 

Praat met de kinderen over waar de kroon kan zijn. Tips: iemand heeft hem gestolen, hij is het ergens in het paleis kwijt geraakt. De koningin heeft hem expres ergens bewaard, zodat de koning hem niet zou vergeten. Laat de kinderen met oplossingen komen. Bijvoorbeeld: een kroon knutselen van karton, het kroontje van de koningin lenen. Een kroon van een bevriende koning laten overvliegen uit het buurland.

Laat de kinderen de situatie uitspelen. De koning wordt wakker op Koningsdag en hij ontdekt dat hij zijn kroon kwijt is. Hij bedenkt een oplossing.
De kinderen beelden de oplossing uit.

Schepen

Koning Willem-Alexander laat op Koningsdag een parade van schepen voorbij komen. Laat de kinderen van karton de zijkant van een schip maken. Deze kunnen ze zelf versieren met verf en papier. Laat de kinderen een parade lopen van hun eigengemaakte schepen. Een kind speelt de koning waar de stoet van schepen aan voorbij trekt.

Lokale lekkernijen

De koning krijt op koningsdag allerlei streekproducten en lokale lekkernijen. Laat de kinderen bedenken welke lokale lekkernijen hun plaats of provincie heeft. Laat de kinderen vertellen over wat zij denken dat de koning lekker vindt.
De kinderen kunnen ook een lekkernij bedenken. Houd hier een wedstrijd voor. Wie bedenkt en bakt de lekkerste nieuwe lekkernij?
Laat de kinderen de recepten uitwerken en opschrijven.

Kunstenaars

Kunstenaars bieden op Koningsdag kunst aan aan de koning.

  • Laat de kinderen een kunstwerk bedenken dat zij graag aan de koning zouden willen aanbieden. Laat ze bedenken welk materiaal daar voor geschikt is. Maken ze bijvoorbeeld een beeld of juist een schilderij?
    Praat met elkaar over de eisen waaraan een kunstwerk voor de koning moet voldoen.
  • Geef een opdracht aan de kinderen voor het kunstwerk aan de koning.
    Maak een schilderij van zijn dochters. Dit kan met verschillend materiaal of op verschillende manieren. Zoals abstract of juist gedetailleerd getekend.

Concert

Het bezoek van de koning wordt afgesloten met een concert.
Laat de kinderen muziek bedenken dat bij zo’n concert past. Welke instrumenten worden daarvoor gebruikt?
Als de kinderen muziek mochten maken voor de koning. Welk muziekstuk of lied zouden zij uitkiezen?
Laat zelf muziek horen. Bijvoorbeeld het bevrijdingsconcert waar de koning bij is.

Wat vinden de kinderen van deze muziek? Vinden ze het bij de koning passen? Waarom wel, waarom niet?

Laat ook het speciale koningsdaglied horen van Jeroen Schipper, geschreven voor de Kleuteruniversiteit. Vinden de kinderen dit bij de koning passen?

Meer tips voor de Koningsdag

Thema Koningsdag
Werkbladen Koningsdag
Koningsdag begrijpend lezen groep 4

Koningsdag tips school en thuis