Dit jaar zijn de Koningsspelen op vrijdag 12 april. Veel scholen doen weer mee met het ontbijt en de spelen. Ik bedacht een aantal Koningsspelen spellen. 

Koningsspelen spellen

De spelletjes zijn geschikt voor kleuters, maar ook voor de hele basisschool. Je kunt ze op het plein, of in het speellokaal spelen, maar sommige spelletjes ook in de klas.

Download ook de Koningsspelen placemats

Ik ben de koning

Zorg voor een kroon, hieronder vind je een voorbeeld om te printen. Met een hoedenstrook erachter, maak je er een snelle kroon van.

Kroon koningsspelen

Kroon

Laat alle kinderen in de kring staan. Je kunt extra ruimte maken door alle stoelen aan de kant te zetten. Geef de kroon aan een van de kinderen. Hij of zij mag op de leerkrachtstoel zitten en speelt de koning. Hij roept daarbij: “Jullie moeten nu allemaal …” En dan roept hij er een beweging bij. Bijvoorbeeld zwaaien, springen als een kikker, rondje draaien, hinkelen op de plaats etc.

De bal van de koning

Een kind is de koning. Laat de kinderen in een rij achter elkaar staan. De bal van de koning moet zo snel mogelijk van de voorkant naar de achterkant komen. De kinderen mogen dit alleen doen door de bal over hun hoofd door te geven aan de ander. De koning probeert zijn bal af te pakken door er een tik tegen te geven tijdens het verplaatsen. De koning mag de bal niet pakken, alleen proberen weg te tikken.

Bekijk ook: de Koningsdag werkbladen

Koningsspelen spelletjes

Koningsspelen spellen met oranje ballonnen

In de lucht

Zorg voor een oranje ballon voor elk kind. Wie kan de ballon het langste in de lucht houden door er tegen aan te slaan? Laat de kinderen tellen hoe vaak de ballon in de lucht gaat zonder te vallen.

Overgooien

Maak groepjes van twee en zet deze kinderen in twee rijen tegenover elkaar. Hoe vaak kan het paar een ballon naar elkaar overslaan? Laat de kinderen tellen. Als de ballon valt, begint het tellen opnieuw.

Oranje loper tikkertje

Dit is een variant op boompje verwisselen. Geef alle kinderen een oranje (of rood) matje. Een kind is de koning en dus de tikker. Laat de kinderen telkens op een bepaald signaal wisselen van hun loper. Dit kan een muziekje zijn of een fluitje. De koning probeert de kinderen die wisselen te tikken.

Konings estafette

Zorg voor tweemaal kleding van de koning: een kroon, een mantel (kan ook met een kleed) en een nette broek. Maak twee rijen van de kinderen. Op jouw signaal rennen de eersten naar de stapel kleding en trekken het zo snel mogelijk aan. Vervolgens trekken ze het weer uit en tikken ze de tweede af die dan de kleding aan mag gaan doen. Wie het eerst allemaal de kleding aan heeft gehad, heeft gewonnen.

Bekijk ook: de Koningsdag tips 

Wie heeft er nog een leuk idee voor Koningsspelen spellen?  

Afbeeldingen: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren