Koningsspelen spelletjes

Koningsspelen spellen

Ik bedacht een aantal Koningsspelen spellen voor op school die ook leuk zijn om te spelen tijdens Koningsdag. 

Koningsspelen spellen of spellen voor Koningsdag

De spelletjes zijn geschikt voor kleuters, maar ook voor de hele basisschool. Je kunt ze op het plein, of in het speellokaal spelen, maar sommige spelletjes ook in de klas. Of speel de spelletjes thuis, met de buurt, of alleen met je eigen kinderen.

Download ook de Koningsspelen placemats

Spellen download kaart

Spelletjes kaart

Download

Speurtocht

Ik maakte een letterspeurtocht die je bij de Koningsspelen kunt inzetten.

Ik ben de koning

Zorg voor een kroon, hieronder vind je een voorbeeld om te printen. Met een hoedenstrook erachter, maak je er een snelle kroon van.

Kroon koningsspelen

Kroon

Laat alle kinderen in de kring staan. Je kunt extra ruimte maken door alle stoelen aan de kant te zetten. Geef de kroon aan een van de kinderen. Hij of zij mag op de leerkrachtstoel zitten en speelt de koning. Hij roept daarbij: “Jullie moeten nu allemaal …” En dan roept hij er een beweging bij. Bijvoorbeeld zwaaien, springen als een kikker, rondje draaien, hinkelen op de plaats etc.

Bekijk ook de kleuren op code groep 4 thema ridders en koning.

De bal van de koning

Een kind is de koning. Laat de kinderen in een rij achter elkaar staan. De bal van de koning moet zo snel mogelijk van de voorkant naar de achterkant komen. De kinderen mogen dit alleen doen door de bal over hun hoofd door te geven aan de ander. De koning probeert zijn bal af te pakken door er een tik tegen te geven tijdens het verplaatsen. De koning mag de bal niet pakken, alleen proberen weg te tikken.

Bekijk ook: de Koningsdag werkbladen

Skippybal race

Zorg voor twee skippyballen en laat twee kinderen tegen elkaar racen door te springen met de skippybal, bekijk ze hier

Spijkerpoepen

Zorg voor een lege plastic fles en maak een spijker vast aan een touwtje. Dat touwtje bind je om je middel om vervolgens de spijker in de fles proberen te krijgen.

Sjoelen

Heb je een sjoelbak thuis? Sjoelen is ook altijd een leuk idee. Er bestaan ook kleine sjoelbakken voor thuis, bijvoorbeeld deze.

Kruiwagen race

Laat de kinderen elkaar vasthouden bij de enkels met de handen op de grond. Zo kun je in paren racen tegen elkaar als kruiwagenrace, bekijk ze hier. 

Race circuit

Zet met pionnen of lege flessen een parcours uit voor fietsen, skelters, steppen, etc. en laat de kinderen tegen elkaar racen. Bekijk hier pionnen.

Doelpunten maken

Zet met jassen of lege flessen een doel neer en laat de kinderen achter elkaar de bal schoppen. Hoeveel doelpunten maken ze?

Zaklopen

Met de zakken van Sinterklaas kun je een race maken met zaklopen, bekijk ze hier

Kleuren op code ridders

Koning kleuren op code.

Koek- of snoephappen

Hang een touw op met ontbijtkoek eraan of zorg voor dropveters die je moet happen.

Wie verkleed zich het snelst?

Zorg voor twee stapels met kleding, dit kan verkleedkleding zijn of alleen oranje kleding. Wie kan zich het snelste omkleden?

Toren bouwen

Wie maakt de hoogste toren van blokken? Geef elk kind hetzelfde aantal blokken, bijvoorbeeld 20.

Bekijk ook deze oud-Hollandse spelletjes.

Koningsspelen spelletjes

Koningsspelen spellen met oranje ballonnen

In de lucht

Zorg voor een oranje ballon voor elk kind. Wie kan de ballon het langste in de lucht houden door er tegen aan te slaan? Laat de kinderen tellen hoe vaak de ballon in de lucht gaat zonder te vallen.

Overgooien

Maak groepjes van twee en zet deze kinderen in twee rijen tegenover elkaar. Hoe vaak kan het paar een ballon naar elkaar overslaan? Laat de kinderen tellen. Als de ballon valt, begint het tellen opnieuw.

Oranje loper tikkertje

Dit is een variant op boompje verwisselen. Geef alle kinderen een oranje (of rood) matje. Een kind is de koning en dus de tikker. Laat de kinderen telkens op een bepaald signaal wisselen van hun loper. Dit kan een muziekje zijn of een fluitje. De koning probeert de kinderen die wisselen te tikken.

Konings estafette

Zorg voor tweemaal kleding van de koning: een kroon, een mantel (kan ook met een kleed) en een nette broek. Maak twee rijen van de kinderen. Op jouw signaal rennen de eersten naar de stapel kleding en trekken het zo snel mogelijk aan. Vervolgens trekken ze het weer uit en tikken ze de tweede af die dan de kleding aan mag gaan doen. Wie het eerst allemaal de kleding aan heeft gehad, heeft gewonnen.

Bekijk ook: de Koningsdag tips 

Wie heeft er nog een leuk idee voor Koningsspelen spellen?  

Afbeeldingen: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren