Kring na de kerstvakantie

Kring na de kerstvakantie

De kring na de kerstvakantie duurt vaak lang. Kinderen hebben heel wat te vertellen na twee weken vakantie met al die feestdagen. Daarom tips voor een snellere kring waarbij iedereen toch kan vertellen. 

Vertellen in de kring

Kinderen hebben elkaar veel te vertellen na de kerstvakantie. Ze hebben van alles mee gemaakt, zoals het kerstdiner en het vuurwerk afsteken met oud en nieuw. In de kring leren ze kritisch luisteren naar wat er gezegd wordt, een oordeel erover vormen en een reactie geven, onderbouwd met argumenten.

Download ook de kleurplaat 2023

Vertel wat je het leukste vindt

Om het beargumenteren te oefenen, laat ik de kinderen vaak nadenken wat ze het leukste vonden van de vakantie. Hier mogen ze dan over vertellen met het waarom. Ik laat de andere kinderen hier dan vaak vragen over stellen.

Bekijk ook het zilveren weken lespakket

Korte kring na de kerstvakantie

Maar zo’n kring duurt na de kersvakantie vaak veel te lang. Al snel haken de kinderen dan af, de concentratie is op. Daarom bedacht ik al eerder de vakantiekring. Deze kring doe ik vaak na een vakantie. Ik laat na afloop dan ook sommige kinderen vertellen over de tekening die ze hebben gemaakt.

Zoek iemand die…

De werkvorm Zoek iemand die… pas ik ook vaak toe als kring na de kerstvakantie. Ik heb een leeg vel met Zoek iemand die… gemaakt. Maar je kunt ook de Zoek iemand die… kerstvakantie downloaden.

Download het formulier, print het uit en maak een kopie voor alle kinderen in de klas. Vertel de jongere kinderen wat de afbeeldingen zijn. Oudere kinderen kunnen het zelf lezen. Laat de kinderen door de klas lopen en op zoek gaan naar iemand die bij de afbeelding past. Ze schrijven zelf de naam op of laten die jongen of meisje zelf hun naam schrijven op de juiste plek.

Vraag de kinderen elkaar ook te vertellen wat ze ervan vonden. Vonden ze het leuk? Was het moeilijk of juist makkelijk? Etc.
Zoek iemand die kerstvakantie

Download het formulier

Juf Judith maakte er een voor de bovenbouw.

Binnen- en buitenkring

Ook kun je na de vakantie een binnen- en buitenkring doen als kring na de kerstvakantie die ik vaak als weekendkring inzet.