Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek, recensie

Ik doe mee met de leeschallenge van Kinderboekenjuf waarbij ik 10 kinderboeken in 10 weken moet lezen. Ik startte met Kruistocht in spijkerbroek. Een prachtig boek waar je veel mee kan rond geschiedenis. 

Ik had een weekje voorjaarsvakantie. De perfecte gelegenheid om een dik boek te lezen. Ik las Kruistocht in spijkerbroek al als kind, maar was werkelijk alles vergeten! Ik vloog er doorheen en het raakte me opnieuw. Heerlijk om weer te kunnen lezen dus. Het boek kocht ik bij onze eigen boekhandel via Geef een boek cadeau. Ik kocht er ook nog vier om in ons Wijks Kinderzwerfboek neer te zetten.

Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek

Dolf uit Amstelveen is dol op geschiedenis en ridders en kastelen. Hij geeft zich op als proefkonijn, hij wil wel met een tijdmachine, een materie-transmitter, naar de Middeleeuwen geflitst worden. Hij wil naar een riddertoernooi, maar komt per ongeluk terecht in een kinderkruistocht. Het terugflitsen gaat mis, waardoor hij de hele toch meemaakt. Dolf helpt de kinderen in de kruistocht en reist de hele route mee. Uiteraard maakt hij van alles mee met de kinderen, wat het ook echt spannend maakt.

Wat vind ik?

Ik vloog door het boek en vond het heel spannend. Fijn geschreven, waardoor je echt betrokken blijft bij het verhaal. Het is dik, maar dat heb je niet zo door. Het boek start wel vrij ongeloofwaardig moet ik zeggen. Natuurlijk is er de tijdmachine, maar dat is nog niet zo erg. Maar hij kan met zijn 15 jaar twee wetenschappers overtuigen dat ze hem als eerste mens naar vroeger moet sturen. Ik kan me niet voorstellen dat dat tegenwoordig zou kunnen zonder het de ouders te vertellen. Gek genoeg is de rest van het boek wel heel geloofwaardig. Ik moest dus even door het begin heen, maar raakte al snel verslingerd.

Door het boek ben ik op zoek gegaan of de kinderkruistocht ook echt gebeurd zou kunnen zijn. Zonder Dolf die erheen is geflitst dan natuurlijk. Er is nog weinig over bekend, maar waarschijnlijk waren het geen kinderen.

Thea Beckman was geen historicus, dus het is wel de vraag wat echt was en wat niet. Ze heeft een duidelijk beeld van hoe de maatschappij zou moeten zijn volgens haar en dat schemert door in het boek. Ik vind dat ze voor die tijd al vernieuwende ideeën had. Of misschien is de maatschappij toch niet zoveel veranderd zoals we denken.

Ik vraag me ook af wat er met de jongen is gebeurd die per ongeluk naar de jaren ’70 geflitst werd. In het boek wordt daar niks over beschreven.

Middeleeuwen

Zo rond groep 5 begin je vaak met de Middeleeuwen. Daarvoor is het boek niet geschikt, maar in groep 7 en 8 kun je het wel goed voorlezen. Je kunt dan bijvoorbeeld wat meer inzoomen op de ridders en kastelen.

Kruistocht in spijkerbroek, recensie