Kun je uitblinken zonder werkdruk?

Kun je uitblinken zonder werkdruk?

Werkdruk is een hot issue binnen het onderwijs. Collega’s die ik heel hoog heb zitten, bezwijken er bijna onder. Kun je uitblinken zonder werkdruk?

Gisteren was ik op het congres Leraren maken het verschil! waarover ik later nog een blog zal schrijven. De werkdruk werd daar uitvoerig besproken en de bottom line was dat je over je werkdruk in gesprek moet gaan.

Werkdruk

Persoonlijk ervaar ik weinig werkdruk. Ik maak lange dagen op school, maar als ik thuis ben, ben ik thuis. Natuurlijk, ik bedenk lesideeën voor de klas die ik ook voor mijn website gebruik, maar ik doe zeker geen administratie thuis. Ik schrijf eigenlijk alleen de rapporten thuis en af en toe mijn lesvoorbereiding. Ik doe dus zo min mogelijk.

Lees ook: KUN JE ALS LEERKRACHT EEN TRUCJE NADOEN?

Dingen doen die anders kunnen

Ik doe wel dingen op school die anders aangepakt zouden kunnen worden, zoals de groepsplannen en wellicht ook oudergesprekken. Ik ben na het congres helemaal geïnspireerd om daarover in gesprek te gaan.

Verantwoordelijkheid

Ik werk parttime, dus kan ik de aandacht en de zorg verdelen. Wellicht dat ik me dan, als ik thuis ben, ook minder verantwoordelijk voel voor het geluk van de kinderen. Op school geef ik me helemaal, thuis is voor mijn man en eigen kind.

Lees ook: HOE IK MIJN WERKDRUK LAAG HOUD

Collega’s die gebukt gaan onder werkdruk

Nu valt het me op dat de collega’s die ik heel hoog heb zitten, (bijna) aan de werkdruk onderdoor gaan. De collega’s die excelleren, omdat ze een groot hart voor de klas hebben, fantastische ideeën die ze in de klas uitvoeren en vol liefde en passie over hun vak praten. Dat zijn ook de collega’s die het enorm zwaar hebben. Zij voelen een enorme verantwoordelijkheid naar de kinderen, maar dat wordt hen (bijna) te veel. En dit zijn opvallend vaak fulltimers.

Kun je uitblinken zonder werkdruk?

Nu vraag ik me dus af: kun je als leerkracht uitblinken zonder werkdruk? Blijkbaar gaat dat uitblinken aan je eigen grenzen voorbij, zeker als je een introvert persoon bent. En begrijp me niet verkeerd, we doen allemaal onze stinkende best. Maar velen van ons zouden toch ook graag ergens in uitblinken. Dat stukje perfectionisme is iets dat veel leerkrachten nou eenmaal hebben.

Lees ook: WERKDRUK IN HET ONDERWIJS

Het was een gedachtengang die ik graag met jullie wilde delen. Ik hoor graag hoe jij erover denkt! 

Afbeeldingen: Shutterstock