meehelpen in de huishouding

Laat jij je kinderen meehelpen in de huishouding?

(Door Danielle) De kinderen zijn hier 7 en 5 jaar en kunnen wel degelijk een stukje verantwoordelijkheid gebruiken als het gaat om meehelpen in de huishouding. Allemachtig wat een rommelkonten zijn het!

We droppen de jassen bij binnenkomst lekker waar we willen en de schoenen… ach die trekken we uit en gooien we van ons af en zien wel waar ze terecht komen. Even een snoepje uit de snoeptrommel bietsen, kastjes open, snoeptrommel op de grond en hoppa… regelrecht naar de bank! Uitrusttijd! Herkenbaar? Het is tijd voor een stukje verantwoordelijkheid! We hebben het niet over slavenarbeid maar gewoon op een normale gezonde manier kinderen kennis laten maken met opruimen. Zo af en toe de handen uit de mouwen steken is wat mij betreft geen straf. Laat jij je kinderen meehelpen in de huishouding?

Verantwoordelijk zijn

Een ontbijtbordje en drinkbeker naar het aanrecht brengen moet niet zo moeilijk zijn lijkt mij. Je eigen kamer opruimen nadat vriendjes en vriendinnetjes zijn geweest, vuile was in de wasmand deponeren en meer van dat soort huishoudelijke klusjes. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen er niet slechter van worden maar juist leren wat hun verantwoordelijkheden zijn. Als ze wat zuiniger op hun spulletjes zijn en de boel een beetje ordenen hoeven ze niet elke dag te vragen; “waar ligt mijn spinner, waar ligt mijn lievelingsboekje en waar is die puzzel gebleven?” ;-)

Lees ook: EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID IN DE KLEUTERKLAS

Vanaf welke leeftijd kan je ze laten helpen?

Het is uiteraard afhankelijk van de leeftijd of ze wel of niet hun steentje kunnen bijdragen in het huishouden. Maar vanaf een jaar of 3 kun je de kinderen wat mij betreft best een klein taakje laten uitvoeren. Meestal vinden ze ook nog eens super interessant. Ook al doen ze het niet zoals je zou willen of je gewend bent, zet dat even opzij, ze leren er wel degelijk van en stimuleert tegelijkertijd hun verantwoordelijkheidsgevoel. Ze gaan er zelfs van groeien!

Welke taakjes kan je een kind geven?

  1. Een kleine ruimte stofzuigen (keuken of gang)
  2. Oud papier en plastic in de container gooien
  3. Plantjes water geven of de tuin sproeien is ook altijd leuk
  4. Blaadjes in de tuin opruimen
  5. Was van de waslijn afhalen
  6. Handdoeken opvouwen
  7. Afwassen en afdrogen
  8. Huisdieren eten geven
  9. Helpen met eten koken, of de voorbereiding daarvan
  10. Tafel klaarmaken

Kinderen groeien van taakjes 

Kinderen groeien van taakjes. Ook op school krijgen ze van de juf of meester wel taakjes die ze mogen uitvoeren. Dat vinden ze meestal geweldig. Voer dat thuis ook in. Het werkt! Hoe fijn is het als ze niet alleen op school hun verantwoordelijkheid kunnen en mogen nemen maar ook thuis mogen laten zien wat ze allemaal kunnen. Je kan bijvoorbeeld een schema maken waar ze hun taakje kunnen stickeren of doorstrepen, dat werkt positief en enorm stimulerend. Vele handjes maken ligt werk!

Lees ook: GEZAMENLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID MET TAKENBAZEN

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock