Laat je kind alsjeblieft naar het VMBO gaan!

Laat je kind alsjeblieft naar het VMBO gaan!

Cito’s te koop op Markplaats, ouders die een hoger schooladvies eisen. Dit is volgens mij begonnen toen we met z’n allen het VMBO niet meer belangrijk vonden. Maar we hebben ze zo hard nodig! Laat je kind alsjeblieft naar het VMBO gaan!

Laat je kind alsjeblieft naar het VMBO gaan!

Hoger schooladvies

Ouders willen heel graag dat hun kind naar het hoger onderwijs gaan. Pas met een diploma voor het hoger onderwijs ben je geslaagd en beteken je echt wat in de wereld.

Maar waarom telt een VMBO- of MBO diploma niet mee? Ik kan je vertellen, alles stort in als we geen VMBO’ers of MBO’ers meer hebben.

We hebben ze nodig

We hebben de VMBO’ers zo hard nodig! De schilders, bouwvakkers, loodgieters, verzorgenden, winkelpersoneel, serveersters.

Stel je eens voor als we die niet hadden.

Je breekt je heup en bent aangewezen op thuiszorg. Maar er is niemand die je kan helpen douchen.

Je hebt een nieuwbouwhuis gekocht, maar het project ligt stil. Geen bouwvakker te vinden.

Je bent op vakantie en hebt geen zin om te koken. Je besluit uit eten te gaan, maar alle restaurants zijn dicht.

Toegegeven, ik heb ook een diploma van het hoger onderwijs, anders was ik geen leerkracht. Maar ik heb die VMBO’ers ook hard nodig.

Voorbeelden

Ons bad lekte. Geen idee wat er aan de hand was, dus we belden een loodgieter. Het bleken gelukkig enkel de kitnaden te zijn. Makkelijk op te lossen, maar ik had geen idee.

We willen het huis laten schilderen. Kunnen we prima zelf, maar we hebben er de tijd niet voor. Dus wordt het in het voorjaar voor ons geregeld.

Mijn vader is geopereerd, een nieuwe (halve) knie. Hij redt zich thuis, maar toch wel erg fijn dat er verzorging is als je het niet alleen kan.

Topbanen

VMBO’ers zullen ook steeds meer verdienen. Waarom? Omdat er steeds minder van zijn. En al die rare hoogopgeleide mensen hebben het veel te druk. Ze doen niets meer zelf. Dus schakelen ze de schilders, bouwvakkers en loodgieters in om het werk voor hun te doen. Die kunnen dus steeds meer voor hun werk gaan vragen. Nog even en ze verdienen meer dan ik!

Ode aan de VMBO’er

Kunnen we nu dus afspreken dat we dankbaar zijn voor de leerlingen met VMBO advies? Dat we blij zijn dat ze een beroep gaan doen waar onze samenleving op gebouwd is? Zullen we nu alsjeblieft trots op ze zijn?

En laat ze alsjeblieft doorstuderen, als hij of zij het zelf wil!

En ouders, juich alsjeblieft als je kind VMBO advies krijgt. Hij of zij krijgt straks een prachtberoep.

Uitgelichte foto: Shutterstock