Laatste schoolweken plannen

Laatste schoolweken plannen

De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat geldt zeker voor de laatste schoolweken. Er moet dan nog zoveel gebeuren! Met een goede planning ben je voorbereid op de grote drukte, dat scheelt werkdruk! Tips: laatste schoolweken plannen.

Laatste schoolweken plannen

Er moet veel op het laatste moment gebeuren, die laatste schoolweken zitten overvol. Wellicht wat minder met feestjes, omdat er geen andere volwassenen het schoolgebouw in mogen. Of je moet juist wat meer zelf doen, omdat je de ouderraad niet kunt inschakelen. Inplannen van je belangrijke taken en data helpt voor overzicht. Daarmee werk je je niet over de kop, maar doe je wat je kunt.

Meer leren over plannen? Bekijk Plannen voor leerkrachten

Plan belangrijke data

Begin met de belangrijke data die je al weet, zoals rapporten en observaties verwerken in het leerlingvolgsysteem. Je zet de datum erin dat het af moet zijn. Je kunt dit ook een aantal dagen van tevoren plannen, zodat je eventueel wat uitlooptijd hebt.

Vervolgens plan je in wanneer je eraan gaat werken. Pak je (digitale) agenda of planner erbij en blok tijden om die registratie te doen. Hoeveel tijd denk je nodig te hebben? Probeer het ook zoveel mogelijk in die tijd te  doen. Je traint goed inschatten van tijd, maar ook niet te lang over sommige taken te doen. Door jezelf uit te dagen het sneller te doen, werk je met meer focus. Grote kans dat je er vaak wat langer over doet, omdat je je laat afleiden.

Doe een braindump

Het woord zegt helemaal wat het is: je brein leeg maken. Zet een timer op tien minuten en schrijf alle taken op die je deze weken nog moet doen. Denk aan het opruimen en poetsen van je klas, afscheidscadeautjes regelen, administratie invullen, telefonische oudergesprekken houden, overdracht van de kinderen. Alles! Geen limiet aan het aantal woorden en het maakt ook niet uit als er dubbele dingen in komen. Je schrijft tien minuten lang alles op. Ben je eerder klaar? Ook prima natuurlijk, dan kun je stoppen. Maar het blijkt vaak dat je door het opschrijven van de taken vanzelf nieuwe taken opkomen.

Plan alles in je agenda

Vervolgens pak je al die taken erbij die je hebt opgeschreven en plant ze in. Dus ook het opruimen en poetsen van je lokaal, zeker nu er geen hulpouders mogen komen. Je kunt het ook in stapjes inplannen, zoals elke week een uur opruimen/poetsen, zodat je niet op het laatst alles in één keer hoeft te doen.

Plan niet teveel op één dag, dan houd je ruimte voor onvoorziene zaken. Je bekijkt trouwens wel in de planning of het nu past. Moet jij het doen? Moet het nu? En zo nee, wanneer moet het dan af zijn?

Ik gebruik de Structuurjunkie planner voor mijn taken als website eigenaar, bekijk het hier en de dagplanning voor mijn planning na schooltijd. Dat ziet er zo uit:

Planner downloaden

Ik heb een planner voor je gemaakt die je kunt downloaden en uitprinten. Er is een versie met tijden ernaast en een versie zonder tijden, die kun je er dan zelf bij schrijven.

Weekplanner met tijden

Met tijden

Planner

Zonder tijden

Wil je meer leren over plannen? Bekijk dan het e-book

Plannen voor leerkrachten

Er staat een affiliate link in dit blog.

Juf Maike