Laatste schoolweken tot de zomervakantie bij Jamie Lee

Laatste schoolweken tot de zomervakantie bij Jamie Lee

Door Jamie Lee. De meivakantie is allang weer achter de rug en de laatste schoolweken komen er aan. Hoe verlopen de laatste schoolweken na de meivakantie richting de zomervakantie op school? Je leest meer over mijn start na de meivakantie en wat mij te wachten staat tot de zomer.

Meivakantie

De meivakantie is weer achter de rug. Niet iedereen is even veel weken van de zomervakantie af en niet iedereen heeft 2 weken meivakantie zoals ik. Nu kun je denken, is dit niet overal hetzelfde? Nee, dit is niet overal hetzelfde. Scholen mogen dit zelf inrichten, er wordt altijd 1 verplichte week vastgesteld, dan is iedereen vrij. Dan kan een school ervoor kiezen om 2 weken meivakantie in te plannen en de andere school kiest ervoor om maar 1 week in te plannen en de rest van de vrije dagen te verspreiden over het schooljaar. Daarnaast waren er dit jaar 2 scenario’s mogelijk voor de meivakantie weken bij 2 weken vakantie. De standaardweek meivakantie en de week ervoor óf de week erna vrij. Mijn school heeft gekozen voor 2 weken meivakantie (met de week erna erbij), dus ik heb er pas 1 week lesgeven op zitten.

Lees ook mijn voorstelblog.

Weer wennen

Het is na zo’n ‘lange’ vakantie altijd weer even wennen op school, dit geldt niet alleen voor de leerlingen maar zeker ook voor de leerkrachten. Veel ouders en leerkrachten kiezen ervoor om in deze vakantie ook daadwerkelijk op vakantie te gaan en/of veel leuke dingen te doen. Het school-/werkritme is er daardoor volledig uit. Ineens na 2 weken weer vroeg opstaan en gewekt worden door de wekker. Ook had ik er zelf maandagochtend de nodige moeite mee om op te staan na 2 heerlijke vakantieweken. Veel kinderen die nog slaperig op school komen en nog niet helemaal opgestart zijn als de deur om half 9 dicht wordt gedaan en de lessen weer starten. Wat voor mij heel erg helpt is direct weer even het geheugen opfrissen met de schoolregels, deze zijn bij de meeste kinderen een beetje weggezakt. Ook pak ik direct het schoolritme weer op in de ochtend. Wat in mijn groep 4/5 van dit jaar goed werkt is om in de middag dan even rustig aan te doen, om toch even er in te komen. Tijdens het middageten bij een aflevering van 13 in de oorlog, die we kijken omdat het aansluit bij het W.O. thema, zitten een aantal kinderen te knikkebollen. In de middag nemen we een beetje gas terug, om de week goed door te komen. Volgende week gaan we er weer met frisse moed tegenaan, de week gaat dan weer ‘normaal’ lopen, ook al is dat ook niet helemaal waar omdat we maandag vrij zijn i.v.m. Pinksteren.

Laatste schoolweken

Met de start na de meivakantie is ook direct de start van het eind van het schooljaar begonnen, het grote aftellen! Voor mijn school, in de regio midden is het vanaf de meivakantie nog 9 weken tot aan de zomervakantie. Als we dinsdag beginnen zijn er dus nog maar 6 weken te gaan.
Wat komt er nog aan in deze laatste 6 schoolweken van het schooljaar 2017-2018?

De cito toetsen, laatste rapport van dit jaar, laatste oudergesprekken, het afscheid van groep 8, opruimen, doordraaimiddag voor het ontmoeten van de klas van volgend schooljaar. Bij ons op school hebben we de week met zomerfeesten om het schooljaar af te sluiten. Dit is de laatste week van het schooljaar waarin in de ochtend wordt gewerkt en iedereen in de middag samen leuke dingen doet. We hebben bijvoorbeeld een middag in een speeltuin, een bioscoopmiddag, juffenmiddag en een crea circuit. In deze week is er ook op dinsdag de afscheidsavond van groep 8 en op woensdag is de afscheids-/bedankavond met ouders waarbij ouders lekkere hapjes meebrengen en er een soort groot buurtfeest op het schoolplein ontstaat.
Ik ben er nog niet helemaal klaar voor om afscheid te nemen van mijn groep, gelukkig heb ik nog 6 weken de tijd.
Wat vliegt een schooljaar toch voorbij, nu alleen de laatste schoolweken nog.
Wellicht leuk om de aftelkalender te gebruiken

Afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren