Leerkracht loopt risico op gehoorschade

Leerkracht loopt risico op gehoorschade

Leerkracht loopt risico op gehoorschade door de vele decibel die kinderen produceren. Hoe kun je gehoorschade voorkomen? 

Risico op gehoorschade

In België is onderzoek gedaan naar gehoorschade in het onderwijs. In acht scholen werden geluidsmetingen verricht waaruit bleek dat het geluidsniveau in de klassen tussen de 71 en 79 decibel ligt. In kleuterklassen kan dit zelfs nog wat hoger liggen. In de gymzaal stijgt het geluidsniveau vaak boven de toegestane 85 decibel. Er werd zelfs 127 decibel gemeten wat overeenkomt met het geluid van een straaljager.
Als je langere tijd aan meer dan 80 decibel wordt blootgesteld, loop je risico op gehoorschade.

Slechte akoestiek

Het probleem wordt niet alleen veroorzaakt door uitgelaten kinderen, maar ook door de slechte akoestiek van schoolgebouwen. Gordijnen en vloerbedekking zijn stofnesten. Vanwege allergieën van kinderen worden die vermeden, maar het zijn wel goede geluidsdempers.

Gehoorapparaten

Mijn moeder werkt in het speciaal basisonderwijs en gebruikt inmiddels al negentien jaar hoortoestellen vanwege gehoorschade. Ze heeft last van het gehoorverlies in de klas en daarbuiten. Zeker als de kinderen uitgelaten zijn en veel lawaai produceren. “Ik kan niet zonder mijn apparaten. Leerlingen vinden het heel interessant, ze mogen me helpen met het verwisselen van de batterijtjes. Na een poosje beseffen de leerlingen dat ik ze beter versta als ze duidelijk spreken. Tijdens studiedagen en vergaderingen gaat er nog wel eens informatie verloren. Ik moet dan vaak vragen duidelijker te spreken.”

Tip

Audicien Cindy Egging van Specsavers geeft een tip.

Gehoorbescherming

Werkgevers zijn verplicht om gehoorbescherming aan te bieden aan werknemers bij blootstelling aan meer dan 80 decibel. Bij lawaai boven de 85 decibel zijn werknemers zelfs verplicht dit te dragen.

Cindy Egging: “Gehoorschade bouwt zich op zonder dat je daar iets direct van merkt. Het is lastig om het volume van kinderen te verminderen. Op maat gemaakte oordoppen bieden een goede bescherming. Deze filteren het lawaai, waardoor je nog prima met de kinderen kunt communiceren. Daarnaast kunnen isolerende materialen op de vloeren en muren enorm helpen om het geluid in een ruimte te absorberen.”

Oordoppen

Ik zie collega’s wel eens rondlopen met de speciale oordoppen. Ze filteren het lawaai, maar je kunt wel iedereen goed verstaan. Natuurlijk is zo’n dopje in je oor even wennen. Tijdens festivals vond ik het ook niet fijn zitten. Maar eenmaal gewend ben je waarschijnlijk blij met het verminderde risico op gehoorschade. Anders heb je de kans al op jonge leeftijd aan hoortoestellen vast te zitten.

Andere tips

1. De schoollokalen kunnen beter geïsoleerd worden. Helaas hebben scholen vaak niet veel geld voor het aanpassen van het gebouw, maar voor iedereen oordoppen kopen lijkt me ook een grote uitgave. Zo zijn er speciale wandkussens en systeemplafonds die het geluid absorberen.

2. In de gymzaal kan het lawaai beperkt worden door niet teveel groepen tegelijkertijd te laten gymmen. Zo kun je een sportzaal in drie stukken delen waarbij je het middenstuk open laat.

3. In de klas kun je geluidsregels afspreken over het stemgebruik. Ik heb hiervoor een volumemeter gemaakt.

Lees ook: STEMVOLUMES EN HOE JE ZE KUNT INZETTEN

4. Geef zelf het goede voorbeeld door instructies dichtbij te geven. Zeker als je een kind wilt aanspreken, kun je er beter naar toe lopen, dan over de klas te praten.

Dit is een #jufmaikeadd

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren