Leerkracht scheurkalender 2020

Leerkracht scheurkalender 2020

The word is out! Ik heb samen met Juf Inger de leerkracht scheurkalender 2020 gemaakt. Ik vertel je hoe ik op het idee kwam, iets over het proces en een klein beetje over de inhoud. 

Leerkracht scheurkalender 2020

Wat is de leerkracht scheurkalender 2020?

De leerkracht scheurkalender 2020 gaat dus in op 1 januari en helpt je om het plezier in het werken in het onderwijs (terug) te brengen. Het staat vol praktische tips voor werkdrukverlichting, ideeën om goed voor jezelf te zorgen, tips voor werkplezier (voor jou, dus geen lesideeën), humor en quotes over het onderwijs.

Bekijk ook de speciale pagina over de scheurkalender. 

Alleen de drie overlappende zomervakantieweken zijn eruit en de weekenden zijn samen. Verder staan alle dagen erin!

Leerkracht scheurkalender 2020

Hoe kwam ik op het idee?

Ik kocht in januari de Structuurjunkie scheurkalender van Cynthia Schultz, omdat ik daar wel wat tips voor kon gebruiken voor mijn werk voor de website. En toen ik daar zo doorheen bladerde dacht ik ineens: dat zou leuk zijn: een scheurkalender voor leerkrachten!

Ik ging er eens over brainstormen en bedacht dat het mooi zou zijn om iets met werkdrukverlichting te doen en werkplezier.

Ik vind het bijvoorbeeld niet fijn om in een professionaliseringsboek te schrijven en soms wil ik snel een praktische tip, dus zonder dat ik eerst lange boeken moet lezen. Met de scheurkalender heb je dit allebei:  het is een werkdocument, want de blaadjes scheur je er toch op. Je kan er op kladden als je dat wil, maar ook weggooien. En we hebben gezorgd voor praktische tips die je snel in kunt zetten.

Juf Inger erbij

Dat was het moment dat ik Inger erbij vroeg. Zij heeft met haar website jufinger.nl als ondertitel Genieten in het onderwijs en dat moest wat mij betreft het onderwerp van de scheurkalender zijn: werkplezier. Samen bedachten we nog wat meer over de inhoud, want we wilden er ook quotes en natuurlijk humor in.

Op naar Uitgeverij Pica

We kennen de eigenaar, Mark Veerman, van het recenseren van veel mooie boeken van Uitgeverij Pica. Ik vroeg hem of Inger en ik wat mochten pitchen op NOT 2019. En dat deden we. Hij vond het, heel tof, meteen een goed idee, maar wilde wel even overleggen met de drukker. Kostentechnisch is het slim dat de scheurkalender door de brievenbus kan en dat lukte. Al snel die week hoorden we dat het door kon gaan dus!

Schrijven, schrijven, schrijven maar!

En dan begint het schrijfproces, wat ik echt heel erg leuk vond om te doen! In dit geval heb ik dus ook echt genoten van het schrijfproces. We bedachten eerst categorieën: genieten in de klas, werkdrukverlichting, zorg voor jezelf, humor en quotes en schreven hier van alles voor. We mochten bij Pica op bezoek komen, wat ook al heel leuk was, om nog wat meer door te spreken.

Na de invulling van de categorieën plaatsten we alles onder de dagen en schreven we hier en daar nog wat bij.

Deadline 1 mei

1 mei was de deadline om het in te leveren bij de uitgever en dat haalden we precies. En dan is het wachten op feedback. Natuurlijk kregen we die en moest er nog aardig wat herschreven worden. Vooral de Zorg voor jezelf tips konden een stuk praktischer en we hebben de scheurkalender ook wat “mannelijker” gemaakt, zodat het een aanvulling is voor alle leerkrachten. Dat was wel weer aardig wat werk en na nog wat kleine correctierondes erna was het half juni echt klaar.

En nu de vormgeving nog

De tekst dan, want de vormgever is nu met de vormgeving bezig. En dat vind ik ook weer heel spannend, want hoe gaat die eruit zien? De omslag belooft wel veel goeds, die vind ik er vrolijk en fris uitzien, het knalt er lekker uit.

Bestellen

De leerkracht scheurkalender 2020 komt in september uit, maar je kunt ‘m al bestellen bij Uitgeverij Pica, hoera!