Leesbevordering begint bij eigen keuze boek

Leesbevordering begint bij eigen keuze boek

Lezen is heel belangrijk voor de gehele taalontwikkeling, voor ontspanning en je fantasie. Leesbevordering begint bij eigen keuze boek en niet door bepaalde boeken op te dringen. 

Dol op lezen

Je hebt kinderen die het heerlijk vinden om te lezen. Ze zoeken rustige hoekjes op om diep in hun boeken te kunnen duiken. Ik was (en ben) zo’n kind. Zelfs op verjaardagen zat ik het liefst in een hoekje met een boek. Op lange reizen in de auto had je geen kind aan me. Als we in Frankrijk aan kwamen had ik Kruistocht in spijkerbroek al uit. En ik kon uren doorbrengen in de bibliotheek.

Maar als je niet van lezen houdt

Maar er zijn ook kinderen die niet van lezen houden. Ze vinden het moeilijk of ze hebben er geen zin in. Het is dan juist goed als ze veel lezen, zodat ze steeds sneller lezen en het ook leuker wordt.

Lees ook: HOE WIJ THUIS LEZEN STIMULEREN

Leesbevordering begint bij eigen keuze boek

Maar dan moeten ze wel een boek hebben dat ze leuk vinden. Waar ze zich in kunnen verliezen. Maar ook wat ze goed kunnen lezen, waar ze makkelijk doorheen komen. Laat de kinderen dus zelf een boek kiezen. Natuurlijk kun je boeken aanreiken, maar begin dan niet te moeilijk. Is de liefde voor boeken eenmaal geboren, dan komen andersoortige boeken vanzelf wel. En kun je als ouder of leerkracht ook andere boeken laten zien.

Marcel van Driel(een schrijver) schreef al eens een mooi blog over waarom hij Geronimo Stilton geweldig vindt.

Lees ook: 8 KEER WAT JE KIND LEERT VAN VOORLEZEN

Kinderjury

Zo eens in de zoveel tijd steekt er een discussie op rond de Kinderjury. Er zou een ander model moeten komen waardoor kinderen gedwongen worden om ook andere boeken te kiezen. Ten eerste vind ik dat je de keus helemaal aan de kinderen zelf moet laten. Ten tweede: als je kinderen dwingt om boeken te lezen, hebben ze er waarschijnlijk geen zin meer in. En ten derde: ook al reik je kinderen allerlei andere boeken aan en zijn ze goed belezen, dan nog stemmen ze op het boek dat ze simpelweg het leukste vinden.

Ik las van alles

Ik las als kind alles wat los en vast zat. Ik was dol op De Griezelbus van Paul van Loon en alle boeken van Carry Slee. Ik las alle boeken van Roald Dahl en Annie MG Schmidt. Ook las ik boeken van Tonke Dragt en Jan Terlouw. Nog voor mijn tienerjaren stapte ik over op Young adult boeken.

Slechte boeken

Zo nu en dan zijn er mensen die denken te weten wat slechte boeken voor kinderen zijn. Alsof bepaalde boeken ongezond voor kinderen zijn. Maar slechte boeken bestaan niet. Het doel van lezen is taalontwikkeling, ontspanning, bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het voorkomen van stress. Het maakt niet uit wat kinderen lezen, als ze maar lezen. Met het opleggen van het lezen van bepaalde boeken krijgen kinderen juist aversie tegen lezen. En dat moet je natuurlijk niet willen.

Lees ook: HOE JE JE KIND THUIS AAN HET LEZEN KRIJGT. TIPS PER LEEFTIJDSCATEGORIE

Laat de kinderen dus zelf hun boeken kiezen. 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock