Leiden met kinderen, educatieve uitjes

Leiden met kinderen, educatieve uitjes

Door Yvonne. Er is geen stad in Nederland waar zó veel leuke musea zijn om te bezoeken als Leiden met kinderen. Voor een stad van het formaat van Leiden is het echt opmerkelijk hoeveel leuks er te doen is. Daarom is Leiden echt een super geschikte stad voor een stedentrip met kinderen. Je hebt eigenlijk minimaal een lang weekend nodig om alle leuke musea hier te bezoeken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon vaker terug komen. De musea zijn het meest geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd, maar jongere kinderen zullen zeker Naturalis ook geweldig vinden. En zelfs pubers zullen de meeste musea ook zeker nog kunnen waarderen.

Leiden met kinderen

Naturalis, hét museum in Leiden voor jonge bezoekers

Naturalis, hét museum in Leiden voor jonge bezoekers

Het nieuwe gebouw van Naturalis is alleen al een indrukwekkende plek voor kinderen, maar de dieren hier maken het pas echt te gek. Naturalis heeft een enorm “wauw-gehalte” en kan zich echt wel meten met natuurhistorische musea van wereldsteden als Parijs en Wenen. Kinderen zullen er zonder twijfel hun ogen uitkijken. In het moderne gebouw zijn zeven zalen, waar je thema’s kunt ervaren zoals de ijstijd, de dinosauriërs, de eerste mens en de dood. Die laatste zaal is overigens de minst geschikte voor jonge kinderen. Het is er erg donker en wat deprimerend. Waarschijnlijk ben je met de andere zalen al lang genoeg bezig, zodat je die laatste zaal eigenlijk niet eens mist.

Wat Naturalis echt bijzonder maakt is hoe interactief het museum is. Vaak zijn natuurhistorische musea echte kijkmusea, maar Naturalis niet. Hier kunnen de kinderen zelf doen en worden ze actief betrokken bij de toch al indrukwekkende tentoonstellingen met al die dieren. Zo kunnen kinderen van alle lengtes, op eigen hoogte, door een speciale kijker de IJstijd in kijken, maar ook mogen ze met echte botten en tanden op zoek naar de dieren waar ze bij horen.

Bekijk Naturalis hier

Duik in de geschiedenis bij Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

Je hoeft met je kinderen niet naar Egypte, om een Egyptische tempel in het echt te zien en zelfs van binnen te kijken. In het Rijksmuseum voor Oudheden kan dit gewoon. Bovendien is er ook nog eens drie keer per dag een light and sound show rondom deze tempel. Op die manier is het zelfs nóg leuker dan zelf in Egypte zijn. Meer Egypte kunnen de kinderen ontdekken met de speurtocht “Help, de Farao is zijn spullen kwijt.” Met een boekje met stickers moeten de kinderen op zoek naar verschillende voorwerpen in de Egyptische afdeling, waar dan een opdracht aan verbonden is. Als de opdracht gelukt is mogen ze een sticker plakken, met de farao z’n spullen.

De Egyptische afdeling heeft ook verschillende mummies, super spannend en interessant natuurlijk. Met een speciaal touchscreen kunnen kinderen de binnenkant van de krokodillenmummie bekijken en er is zelfs een mummie van een kleine jongen. Er zijn nog verschillende andere tentoonstellingen, maar geen enkele is zó interessant en interactief als die van de Egyptenaren. Met oudere kinderen kun je jezelf makkelijk een paar uur vermaken. Voor hen zijn er ook speciale speurtochten en audioguides voor bij sommige tijdelijke tentoonstellingen.

Bekijk het museum hier

Alles over de wereld in het Volkenkundig Museum

Volkenkundig Museum

Het volkenkundig museum klinkt misschien wat saai voor kinderen, maar dat is het zeker niet. Mochten je kinderen al wat van de wereld gezien hebben, dan kan het bovendien een feest van herkenning zijn. Ondanks dat het museum niet heel interactief is en grotendeels uit vitrinekasten bestaat, weet het toch te boeien. Door de mooie manier van tentoonstellen en de levensgrote foto’s die op de muur geprojecteerd worden blijf je van zaal naar zaal lopen.

De speurtocht, waarbij je in elke zaal twee verschillende vragenkaartjes kunt kiezen, in twee verschillende leeftijdscategorieën, is wat het museum voor kinderen het beste maakt. Het is de bedoeling om met de juiste antwoorden de codes te kraken. Als dat lukt, verdien je aan het eind van het museumbezoek een  gepersonaliseerde tattoo, hoe cool is dat?!

Bekijk het museum hier

Rijksmuseum Boerhaave betekent heel veel ontdekken

Rijksmuseum Boerhaave

In Rijksmuseum Boerhaave gaat het over wetenschap en techniek. Dat klinkt misschien heel ingewikkeld, maar is echt hartstikke leuk voor kinderen. In het anatomisch theater zie je een gave 3-D film met “video mapping”, waarmee je al wordt war gemaakt voor de rest van het museum. Je leert meer over de geschiedenis van dit theater, maar ook waarover het in dit museum gaat: je nieuwsgierigheid prikkelen, ontdekken en experimenteren. Die nieuwsgierigheid prikkelen lukt direct al in het rariteitenkabinet, dat je rondom het theater vindt. Ook de interactieve tentoonstelling, over de geneeskunde en de uitvindingen die een rol gespeeld hebben in de ontwikkeling daarvan, is super voor kinderen. Ze kunnen er bijvoorbeeld kijken hoe hun eigen arm er van de binnenkant uitziet.

In de schatkamer kunnen kinderen heerlijk zelf aan de slag met allerlei proefjes uit de basis-natuurkunde. Zo ontdekken ze hoe een draaikolk en bliksem ontstaan. Op de afdeling “spelen met wiskunde” ontdek je spelenderwijs de toepassing van wiskunde in alledaagse activiteiten. Al gauw blijkt dat dat wiskunde echt overal is.

Bekijk het museum hier

Corpus: alles over je eigen lichaam

Een ander museum in Leiden dat de moeite is om met kinderen te bezoeken is Corpus, reis door de mens. De vorm van het gebouw trekt meteen al de aandacht als je naar het museum toe gaat. Dat is namelijk een mens. Eenmaal binnen leer je de meest bijzondere dingen over het menselijk lichaam, bijvoorbeeld wat er in je oor gebeurt als je naar muziek luistert. De adviesleeftijd voor dit museum was voorheen 8 jaar en ouder, maar deze spectaculaire beleving is nu geschikt gemaakt voor kinderen vanaf 6.

Bekijk het museum hier

Wie na bovenstaande musea nog energie over heeft, kan ook nog een bezoek brengen aan Molenmuseum De Valk. Het museum in deze molen is minder aantrekkelijk, uitgebreid en bijzonder dan de andere musea in deze lijst, maar zeker een leuke stop. Als je een museumkaart hebt, is een bezoek bovendien gratis!

Bekijk het museum hier

Nog meer tips vind je bij stedentrip Leiden met kinderen.