Lekkere kletskoppen?!

Lekkere kletskoppen?!

Ik las stukken uit het boek Breek de stilte van Eustache Sollman met veel interesse. Zelf had ik ooit een meisje met selectief mutisme in de klas en wist er toen nog niet veel van. Nu heeft Eustache in eigen beheer een boek over en voor kinderen met selectief mutisme uitgegeven, Lekkere kletskoppen?! Dat vroeg ik aan, omdat ik weet dat er nog veel meer bekendheid naar toe mag!

Lekkere kletskoppen?!

Jessy heeft selectief mutisme, ze durft op school niet of maar weinig te praten. Ze vertelt haar verhaal samen met Milas, Eef en Sam. Ook zij hebben selectief mutisme en dat uit zich bij iedereen weer anders. Door dit boek weten de kinderen dat er ook leeftijdsgenoten zijn met hetzelfde. De herkenbaarheid is groot, zo staan en zijn ze niet alleen. Volwassenen kunnen het zelf lezen of voorlezen, maar het is ook geschikt voor kinderen om zelf te lezen. Zo weet iedereen wat meer wat het is en hoe je de ander kunt helpen.

Lekkere kletskoppen

De verhalen

De kinderen vertellen over hoe het selectief mutisme bij hen tot uiting komt. Sam vindt het bijvoorbeeld moeilijk om fouten te maken, ze wil alles perfect doen. Jessy is thuis een druktemaker, maar op school durft ze niks te zeggen, ze weet niet zo goed waarom. Milas vindt het lastig om de juiste woorden in het Nederlands te zeggen, dus zegt hij maar liever niets. Eef kan wel goed met haar vriendinnen praten, maar tegen anderen vindt ze het lastig. Bij haar vader durft ze meer, want haar moeder is beschermend en vindt veel dingen spannend.

Door het lezen van de verhalen krijg je een inkijkje in de levens van de kinderen. Maar er staat ook veel informatie in! Wat selectief mutisme is, welke hulp je ervoor kan krijgen en waar het vandaan kan komen. Na een hoofdstuk zie je de tips nog eens op een rij, fijn voor volwassenen!

Helemaal achterin het boek vind je nog een recept voor kletskoeken (lekkere koekjes) en wat extra informatie over selectief mutisme.

Ik zal het zeker voorlezen in de klas!

Over de auteur

Eustache Sollman werkt als ambulant begeleider bij de Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG) en is gespecialiseerd in selectief mutisme. Hij schreef het boek Breek de stilte, bekijk het hier

Het boek bestellen

Eustache verzend de boeken zelf, dus je kunt ze ook bij hem bestellenAanrader voor in de bibliotheek op school!

Er staat een affiliate link in dit blog.