Lente downloads voor thuis

Lente downloads voor thuis

Door Suzanne. Het sluiten van de scholen roept veel vragen op bij ouders. Hoe zorg je ervoor dat je kind geen achterstand oploopt? Wat kan ik thuis doen met mijn kind? Hierbij een aantal lente downloads voor thuis voor thuisonderwijs aan kleuters.

Lente downloads voor thuis

Thuisonderwijs kleuters

Iedereen zit in hetzelfde schuitje momenteel. Alle scholen in Nederland zijn noodgedwongen gesloten.
Thuisonderwijs is noodzakelijk om te voorkomen dat kinderen geen achterstand oplopen of een terugval in hun ontwikkeling krijgen. Het vasthouden van een structuur in de dagen draagt daar zeker aan bij.
Leerkrachten doen hun uiterste best om op allerlei manieren toch lesstof bij de leerlingen te krijgen. Die lesstof is veelal digitaal en om een gezonde balans te krijgen maakte ik een aantal werkbladen en Miniloco-opdrachten in het thema lente.

Miniloco

Bij deze opdrachten heb je een mini locodoos nodig, bekijk het hier. Veel ouders hebben er thuis al eentje liggen, maar ze zijn ook gewoon verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de speelgoedzaak. Bij de doos krijg je meestal al een boekje. Deze opdrachten kun je naast de boekjes gebruiken.

mino loco lente

download

Hoe werkt het?

Print de bladen uit. Voor deze opdrachtkaarten heb je een kleurenprinter nodig.
Leg de deksel van de Minilocodoos over de onderste plaatjes op het papier. De kinderen zoeken nu bijvoorbeeld het plaatje dat hetzelfde is als plaatje 1 en leggen het cijfer 1 op het juiste plaatje.

Het fijne van Miniloco is dat het zelfcorrigerend materiaal is. Dat betekent dat kinderen het zelf na kunnen kijken. Dat doen ze door de doos dicht te klappen en om te draaien. Het figuur moet dan hetzelfde zijn als het kleine figuurtje op het papier.
Eerder maakte ik al Miniloco-opdrachten voor groep 3, die je ook makkelijk thuis in kunt zetten.

Werkbladen lente downloads voor thuis

De werkbladen die je in de download vindt, combineren verschillende vakgebieden. Knippen en plakken en rekenvaardigheden worden geoefend. Je kunt ze in zwart/wit uitprinten.
De plaatjes die je ziet, moeten uitgeknipt worden. Dat doet een beroep op de fijne motoriek van je kind.
Vervolgens moeten de plaatjes in de juiste volgorde gelegd worden, van bloembol naar bloem, waarbij seriëren op logische volgorde wordt geoefend. Je kunt de plaatjes op laten plakken en in laten kleuren.

Het tweede werkblad kun je op verschillende manieren gebruiken. Je begint met het los knippen van de verschillende strookjes aan de linkerkant van het papier. De rechterkant met daarin de cijfers moet heel blijven. Bij dit werkblad komen getalbegrip, tellen en fijne motoriek aan de orde.

Maak de juiste volgorde

download

Je kunt er voor kiezen om je kind zelf het juiste aantal stippen op de dobbelsteen bij het juiste cijfer te zoeken. Je kunt er ook een spelletje van maken met echte dobbelstenen. Eerst gooien, het aantal stippen bij elkaar op tellen (of met 1 dobbelsteen starten) en dan het goede strookje erbij zoeken en dat bij het cijfer opplakken.
Als je alle strookjes aan het juiste cijfer koppelt ontstaat er een leuke kleurplaat die natuurlijk ook nog ingekleurd mag worden.

 

Download thema lente voor thuisonderwijs