Lerarenregister

Lerarenregister een jaar uitgesteld

Trouw kopte gisteren dat het lerarenregister een jaar is uitgesteld. Vanaf 1 augustus 2018 moeten alle leraren wel in het register worden gezet. En eerlijk? Ik weet niet wat ik ervan vind. 

Lerarenregister

Van de site van registerleraar.nl

Registerleraar.nl is het beroepsregister voor leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs. Door je te registreren als leraar laat je zien dat je bevoegd en bekwaam bent  én dat je hieraan blijft werken. Leerlingen, ouders, collega’s en schoolleiding kunnen vertrouwen op jouw professionaliteit.

Verantwoording?

Op het eerste gehoor denk ik ter verantwoording geroepen te worden. Weer een administratief klusje erbij om aan te tonen dat ik mezelf wel genoeg professionaliseer. En hoe laat ik dat dan zien? Door dure cursussen te volgen? Of kan ik ook aantonen dat ik veel vakliteratuur lees en dit toepas in de praktijk?

Ruimte en zeggenschap

Volgens het lerarenregister kunnen we kwaliteit leveren als we ruimte en zeggenschap hebben over ons eigen werk. Het lijkt me dat we dan ook zeggenschap kunnen hebben over onze professionalisering. Met de nieuwe CAO is het zo dat je als team en school kijkt wat er nodig is aan professionalisering. Heb je dan nog wel ruimte om in te zetten op je eigen professionalisering? En is het dan genoeg om studiedagen etc. te volgen en dat vervolgens in het lerarenregister te noteren?

Leraren in actie

Vakbond ‘Leraren in Actie’ overhandigde in aanloop naar het debat bijna 29.000 handtekeningen tegen het register. Zij vrezen administratief gedoe, van bovenaf opgelegde regels en een circus van dure bijscholingscursussen.

Bonden steunen het plan

De grote onderwijsbonden Aob en CNV Onderwijs steunen het lerarenregister. Zij zien het als instrument om ons beroep een beschermde professionele status te geven. Maar wel onder de voorwaarde dat de tekorten zijn weggewerkt en onbevoegdheid wordt teruggedrongen. Het werken in het onderwijs moet ook eerst aantrekkelijker worden gemaakt, door oa betere arbeidsvoorwaarden. Zoals de Aob verwoord:

Geen opgelegd portfolio waarin een leraar zijn bijscholingspuntjes bijhoudt.

Lees ook: WERKDRUK IN HET ONDERWIJS

Ingeschreven

Ik heb me ooit een blauwe maandag ingeschreven en wat zaken ingevuld, zoals mijn opleiding tot ICT coördinator. Verder nooit meer naar omgekeken.

En nu? Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Ik ben het, denk ik, eens met de Aob, er moet eerst heel wat veranderen in het onderwijs, bijvoorbeeld aan de werkdruk, voordat het lerarenregister kans van slagen kan hebben. Het moet voor en van ons zijn en niet van bovenaf opgelegd.

Uitgelichte foto: Shutterstock