Leren fietsen: hoe help je je kind?

Leren fietsen: hoe help je je kind?

Leren fietsen, voor elk kind is dit handig in Nederland-fietsland. Het ene kind is er eerder aan toe dan het andere kind. Hoe kun je je kind helpen met leren fietsen?

Onze zoon is vijf jaar en vindt het eng om te leren fietsen. Hij wilde liever niet, maar we zien wel dat hij eraan toe is. En dat hij eigenlijk het liefste met zijn buurtvriendjes mee wil kunnen fietsen. Daarom oefenen we met hem. Hij heeft echt kleine stapjes nodig die mijn man heeft bedacht. Het is een manier om je kind te helpen met leren fietsen, maar ik geef ook andere tips.

Leren fietsen: hoe help je je kind?

1. Kijk naar je kind bij het leren fietsen

De eerste (en belangrijkste tip): kijk naar je kind. Is de motoriek al sterk of heeft het eerst flink wat oefening nodig? Wil je kind graag laten fietsen of liever niet? En zo niet: wat is de reden dat hij of zij niet wil leren fietsen? Misschien vindt hij het wel eng en moet je hem even het drempeltje over helpen. Het ene kind fietst op zijn derde zo weg, het andere kind vindt het op zesjarige leeftijd nog heel lastig. Elk kind ontwikkelt zich anders en dat is helemaal prima. Volg je gevoel, jij kent je kind het beste.

2. Loopfiets

Een echte aanrader is om kinderen al op jonge leeftijd een loopfiets te geven. Al vanaf 2 jaar kunnen kinderen op een loopfiets zonder zijwielen. Hiermee leren ze balans houden, de belangrijkste voorwaarde om te kunnen fietsen. Je leest hier wat achtergrondinformatie over waarom een loopfiets zo handig is om te geven aan je kind.
Wij hebben dat met onze zoon nooit gedaan. En toen hij te oud was, waren alle loopfietsen alweer te klein voor hem. Ik denk wel dat het leren fietsen daarom nu moeizamer gaat. Hier vind je loopfietsen die je kunt vergelijken.

3. Goede maat fiets om te leren fietsen

Kies een goede maat fiets om het leren fietsen te oefenen. Je kind moet met met de voeten op de grond kunnen staan. Het geeft een veilig gevoel en je kind kan snel de balans weer pakken door de voeten op de grond te zetten en valt het niet om.
Een te kleine fiets is ook niet fijn, dan is het ronddraaien van de trappers moeizaam en zit het niet fijn. Laat je eventueel adviseren in een fietsenwinkel.

4. Oefen in stapjes

Oefen regelmatig het leren fietsen, bijvoorbeeld elke dag, in stappen en niet te lang, zodat de aandacht erbij blijft. Mijn man oefent in stapjes met onze zoon.

  1. Voeten neerzetten op de trappers
    De eerste stap was om de voeten op de trappers te zetten om weg te kunnen rijden.
  2. Fietsen met vasthouden
    De ronddraaiende beweging kende hij al van de driewielers op de opvang en school. Dus de oefening was fietsen terwijl zijn papa hem vasthield.
  3. Fietsen met sjaal om het middel
    Onze zoon oefent nu met een sjaal om zijn middel. Hij voelt dat zijn vader hem vasthoudt, maar hij moet de balans en het trappen zelf doen. Ook dit kun je in stapjes doen: eerst heel dichtbij de sjaal vasthouden en vervolgens steeds verder van je af houden.
  4. Zelf los fietsen
    De laatste stap is het zelf los fietsen, onze zoon is hier bijna aan toe.

Leren fietsen: hoe help je je kind?

5. Stoppen oefenen

Ook heel belangrijk voordat je kind zelf kan wegfietsen is het leren stoppen. Leg het achteruittrap remsysteem uit en laat het zien hoe je eerst remt, dan je voeten op de grond zet en vervolgens afstapt.

6. Verkeersregels

En als laatste oefen je met de verkeersregels bij het leren fietsen. Goed links en rechts kijken en voor je uit blijven kijken zijn de belangrijkste in het begin. Laat je kind het fietsen eerst in de buurt oefenen en niet meteen op de weg. Als je kind dan vol zekerheid kan fietsen, oefen je op de “grote weg”. Ook eerst in je eigen buurt of in een rustige wijk, zodat je de verkeersregels goed kunt aanleren.

Geduld

Heb geduld met je kind. Als je veel oefent, komt het leren fietsen echt. Probeer rustig steeds een stapje verder te gaan, het gaat ze lukken, echt!