Leren over de wind met Fiet wil rennen

Fiet wil rennen is een klassieker die in je kast moet hebben staan. Het past goed bij de herfst. Het gaat over de wind en daardoor kun je goed werken over het weer met het boek. Maak bijvoorbeeld letters van het rondvliegende materiaal, schrijf de wind op papier en maak een Fiet wil rennen orkest. Leren over de wind met Fiet wil rennen

Fiet wil rennen

Fiet wil rennen

De titel van Fiet wil rennen zegt al waar het boek over gaat. De struisvogel is dol op rennen, zelfs al het regent. Maar dan waait het heel hard en alle dieren worden weg geblazen, Fiet ook. Maar Fiet wil nog steeds rennen en wordt dus boos op de wind. Het einde van het boek heeft een leuke twist als Fiet door zijn boosheid ineens een oplossing blijkt te hebben.

Wat vind ik

Dit is echt een klassieker die je in je boekenkast moet hebben staan. Het was niet voor niets prentenboek van het jaar 2011. Het verhaal is heerlijk, de kinderen smullen ervan. En de illustraties zijn prachtig en sluiten goed aan bij peuters en kleuters. Het boek gaat over de wind en er valt dus veel te leren over het weer.

Taal

1. Laat de kinderen een verhaal bij  verschillende dieren bedenken. Laat de kinderen een dier bedenken waar Fiet langs komt. Wat geeft dat dier voor een advies aan Fiet om zich te beschermen tegen de wind?
2. Laat de kinderen mooie zinnen maken met Fiet en de wind. Wat kan Fiet tegen de wind zeggen?
3. Schrijf de letter F van Fiet op een blad. Laat de kinderen woorden bedenken die beginnen met de F. Zet ze op het blad en teken of plak er een plaatje bij.
4. Er vliegt van alles door de lucht door de wind. Laat de kinderen letters maken van het rondvliegende materiaal (blaadjes, takjes, stukjes mos).

Seizoenen

Praat over de seizoenen.
1. In welk seizoen kan dit verhaal zich afspelen?
2. Wat kan er nog meer rond vliegen in de herfst naast alle dingen die in het boek staan?

Schrijven

Laat de kinderen fijne polsbewegingen maken op een groot papier. Ze tekenen patronen als wind door grote cirkels te maken.

Rekenen

1. Op de spreads (bladzijden) staan steeds een aantal dieren, maar telkens in een ander aantal. Laat de kinderen de dieren tellen en het juiste getal erbij leggen, goed voor getalbegrip en het leren herkennen van de cijfersymbolen.
2. Maak een dagschema van Fiet met de kinderen. Teken de start van de dag, alle dieren waar Fiet langs komt en het einde van het boek. Laat de kinderen het programma vertellen.
3. Praat over de begrippen met de kinderen. Vraag de kinderen wat er links van Fiet vliegt en wat er rechts van hem staat. Soms staan er dieren voor en achter de bomen. En onder en boven op een berg.

Creatief

1. Maak Fiet na door de nek en benen te maken van muizentrappetjes. Plak het lijf van Fiet er tussen.
2. Maak een windslinger door achter elkaar cirkels uit te knippen, zonder dat je het papier los knipt. Speel met deze slinger in de wind.
3. Als de wind waait, sta je schuin tegen de wind in. Laat de kinderen een tekening maken van zichzelf als ze tegen de wind in moeten lopen.

Muziek

Maak de geluiden van de wind na. Laat je mond de wind na blazen. Laat het ruizen door te blazen door je mond. Klap in je handen als het klappen van een tuinhekje of een tak. Vul een wc-rolletje met rijst en plak deze dicht. Schud heen en weer om regen te maken. Maak een Fiet wil rennen orkest.

Meer tips

25 tips om te spelen met wind

Leren over de herfst met Noten

Nog een mooi prentenboek over de wind: De paraplu van Ingrid en Dieter Schubert