Lesgeven op rare tijdstippen

Lesgeven op rare tijdstippen

(Door Astrid) Lesgeven…. de tijden kunnen per school wel wat verschillen, maar over het algemeen zullen de lessen toch starten tussen 8.15 en 8.45 en vaak ook weer diezelfde dag eindigen tussen 14.30 en 15.30Althans, in het basisonderwijs. Lesgeven op rare tijdstippen. 

Lesgeven op rare tijdstippen

Prima tijden, maar….. de afgelopen periode heb ik toch momenten gehad dat ik dacht: Had ik nu de kleuters maar om mij heen, kon ik ze dit nu maar live laten ervaren, horen en zien.

Wat ik bedoel?

Voor de kerstvakantie liep ik een keer ‘s avonds laat buiten met de hond en waren de sterren zo ontzettend duidelijk zichtbaar, inclusief 1 heel heldere ster.
In die periode leerde ik de kinderen ook een liedje aan, passend bij de kerstperiode

Helaas was er vanuit het filmpje weinig zichtbaar… terwijl je, wanneer je om je heen keek echt zoveel mooie sterren zag, waaronder ook het steelpannetje/kleine beer.

De ruimte

Afgelopen week mocht ik invallen op mijn vorige school en daar hadden ze het over het thema “de ruimte” Natuurlijk zijn er veel boeken en filmpjes te vinden over sterren en planeten, maar hoe mooi zou het geweest zijn om in de afgelopen weken ‘s avonds met de kinderen, tijdens een heldere avond in een weiland te gaan staan en naar boven te kijken? Wie weet zelfs tot je nek er pijn van gaat doen.
Of dat ze met verrekijkers hadden kunnen kijken…

In de natuur

Zelf ervaren en beleven. Ook hoe stil het ‘s avonds is buiten en wanneer je dan heeeeeel goed gaat luisteren…. dat de natuur je dan zoveel meer laat horen?!

Nog zo’n moment waarvan ik dacht: Was ik er maar met de klas, kon ik ze dit maar laten zien en horen.

‘s Morgens vroeg, wanneer de zon op komt, de kleuren die er dan verschijnen, de geluiden die dan te horen zijn en de mooie kleuren die er in de lucht zijn.

Lees ook: KUNST UIT DE NATUUR

Uiteraard kunnen kinderen dit met hun ouders beleven.
En toch… heb ik in de klas weleens momenten dat er dan kinderen zijn die een van deze mooie momentjes heeft kunnen of mogen beleven met de ouders…. en dan zou ik zo graag de rest van de groep datzelfde gevoel willen laten delen en meemaken.

Gewoon een keer een dagje vrij, om dan ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg de natuur in te gaan en de wereld en de natuur te ervaren.