Lesstof herhalen op een leuke manier

Lesstof herhalen op een leuke manier

Het thuisonderwijs in de Coronatijd was uitdagend en vaak ook pittig. Ouders en kinderen hebben hard gewerkt om aan de leerdoelen te blijven werken. Maar wat nou als nog niet alle lesstof is behandeld of geoefend? Tip: lesstof herhalen op een leuke manier.

Met Squla kunnen je leerlingen heel gericht begrijpend lezen, spelling of rekenen (en alle andere schoolvakken) oefenen op een leuke manier. Als leerkracht heb ik een gratis account, waarmee mijn klas ander schooltijd gratis kan oefenen. Ik gebruik het voornamelijk als extra oefening na mijn instructie en soms als fijn tussendoortje op de iPad. Zijn er achterstanden in jouw klas door de Coronacrisis en het thuisonderwijs?

Misschien vind je het als ouder fijn als je kind nu oefent op bepaalde leerdoelen? Of vind je het als leerkracht fijn als kinderen nu al wat hiaten weg kunnen werken?

Lesstof herhalen op een leuke manier

Lesstof herhalen op een leuke manier

Squla heeft speciale oefenposters ontwikkeld om te zien wat je kind in een schooljaar heeft geleerd op het gebied van spelling, rekenen en begrijpend lezen. Hieraan kun je ook zien wat al lukt en wat nog moeilijk is en dus geoefend kan worden. De posters zijn beschikbaar voor de groepen 3 t/m 7.  Als je een lidmaatschap afsluit, krijg je de posters gratis.

Onze zoon heeft een abonnement op Squla en dus kan ik de posters ook zien. Je vindt per onderdeel belangrijke doelen, zoals woorden met ig, ing en lijk bij spelling groep 3 en breuken bij groep 6. Er staan iconen bij, zodat je kind heel gericht dat onderdeel kan oefenen wat nog nodig is. Er zit geen instructie bij, dat is voor de leerkracht, het is alleen oefenen van het lesdoel.

Lesstof herhalen in de klas

Maar ook in de klas is het eenvoudig om kinderen aan de lesstof te laten werken waar ze nog moeite mee hebben. Als leerkracht kun je gratis een account aanmaken en kinderen onder schooltijd laten oefenenen. Ik merk dat kinderen het leuk vinden om wedstrijdjes tegen elkaar te spelen, maar ook gericht te oefenen op een bepaald leerdoel. Het is een programma dat spelenderwijs werkt. Het ziet er aantrekkelijk uit. De quizvragen zijn dan ook ontwikkeld door onderwijsexperts samen met gamedevelopers.

De kinderen uit mijn klas werken regelmatig op de iPad op Squla en dat vinden ze heel leuk! De kleuters uit mijn klas werken dan aan taal of rekenen bijvoorbeeld. Ze kiezen zelf spelletjes uit, of ik bied een spelletje aan als ik wil dat ze na mijn instructie gericht oefenen op dat leerdoel. De kinderen spelen het graag, omdat het spelletjes zijn, het ziet er aantrekkelijk uit!

Lesstof herhalen op een leuke manier

Thuis oefenen

Onze zoon is zes jaar en zit in groep 2. Ik merk dat hij thuis regelmatig Squla op groep 3 zet, omdat hij het dan een uitdaging vindt. Hij is qua lesstof dan ook wat verder dan zijn eigen groep 2. Ik kan met het ouderaccount met hem meekijken, zodat ik weet wat hij aan het doen is. Lezen vindt hij nog lastig, dat wil hij echt pas in groep 3 leren, zoals hij zelf zegt. Maar af en toe stel ik het doel taal voor hem in, zodat hij er wel door geprikkeld wordt en ook daar wat uitdaging vindt. Hij speelt het op de iPad, maar het kan ook via een andere tablet of desktop.

Hij rekent het liefste, nu oefent hij met figuren. Door wat door te klikken kan ik precies zien welke vragen hij krijgt en hoe hij deze maakt. Je kan zelfs het filmpje van de vraag bekijken. Zo kun je als ouder heel goed vinger aan de pols houden en met de ingestelde doelen je kind ook uitdagen om te oefenen wat hij of zij nodig heeft.

Lesstof herhalen op een leuke manier

De wereld

Ook vindt onze zoon de wereld heel interessant! Hier oefent hij graag in en hoort dan ook veel over bijvoorbeeld vulkanen en de ruimte. Ik vind het mooi dat hier ook bekende mensen ingezet worden, zoals André Kuipers of bekende schrijvers als het over kinderboeken gaat. Er worden regelmatig nieuwe quizzen online gezet, zoals bijvoorbeeld met de Kinderboekenweek, daardoor blijft het ook leuk.

Doelen oefenen

Ik zou het wel een mooie aanvulling vinden als je ook de mogelijkheid krijgt om als ouder het specifieke leerdoel in te stellen als doel waar je kind aan moet werken. Ik begreep dat er gewerkt wordt aan oefenen op specifieke onderdelen binnen aan vak. Zo zou je dat specifieke doel van de oefenposter ook aan kunnen bieden en weet je zeker dat je kind dat oefent, zonder dat je er zelf nog naar moet omkijken. Nu kun je wel je kind aan bepaald vak laten werken binnen een zelf aangegeven tijd.

Bekijk Squla hier en speel het zelf!

Dit is een #jufmaikead