(Les)tips Kinderboekenweek middenbouw basisschool – Klaar voor de start

Elk jaar doen veel scholen, ouders en kinderen mee aan de kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Klaar voor de start’. Je vindt hier tips voor de middenbouw van de basisschool, voor dit thema van de kinderboekenweek. 

Kijk voor tips voor alle leeftijden op de algemene pagina. 

Rekenen met ballen

Verzamel allerlei ballen of laat de leerlingen zelf ballen mee nemen. Dit kunnen grote en kleine ballen door elkaar zijn.
Maak een grote kring waar je ze midden in legt.
Doe  allerlei rekenspelletjes met de ballen:

 • Groepjes aanvullen met de ballen tot de 20 of de 100.
 • Sommen maken met de ballen. Laat de leerlingen zelf optellen en aftrekken met de ballen. Laat ze ook zelf sommetjes maken.
 • Leg de ballen op een rij en tel vanaf verschillende startpunten met de leerlingen.
 • Tellen in sprongen of groepjes maken van de ballen.

Werkbladen meer, minder, evenveel ballen. Hierin kleuren de kinderen waar meer, minder en evenveel ballen zijn, drie werkbladen voor groep 3.

Schermafbeelding 2013-10-02 om 19.43.29

Spelen met boeken

Verzamel allerlei boeken in de kring. Zorg ervoor dat de boeken wat ouder zijn, zodat je er ook echt mee kan spelen.

 • Maak een zo groot mogelijk bouwwerk met de boeken. Kunnen de leerlingen ook het figuurtje van de Kinderboekenweek na maken?
 • Als je een echt oude boeken hebt, kun je ze uit elkaar halen. Laat de leerlingen een mooi kunstwerk maken van de delen boeken. Je kunt de kunstwerken in het thema sport laten maken.
 • Bal in de lucht houden met een boek. Laat de leerlingen de ballen in de lucht stoten met het boek en ook weer opvangen.
 • Rekenen met boeken kan ook. Tel bijvoorbeeld eens verder vanaf een willekeurige bladzijde.
 • Houdt een boekenmarkt in je klas of voor de hele school. Laat de leerlingen oude boeken van henzelf verkopen of ruilen.

Spelen met verhalen

 • Lees veel boeken voor die over sporten gaan. Maak er een race van. Hoeveel boeken kun je gelezen hebben in de hele kinderboekenweek? Laat de kinderen vooraf schatten. Degene die het goed heeft, wint aan het einde een prijs.
 • Een race in de klas kan ook. Wie leest de meeste boeken die over sporten gaan? Laat de leerlingen wel op de boeken terug komen of er een verslag van schrijven. Het is wel de bedoeling dat ze het boek ook echt lezen.

Voorleeswedstrijd

Doe een wedstrijd voorlezen in de klas. Maar hier een gekke wedstrijd of open podium van. Wie kan het beste supersnel voorlezen? Wie kan het beste fluisterend voorlezen? Wie kan er fantastisch zingend voorlezen? Of dansen terwijl je voorleest? Of terwijl je op een been staat? En wie kan voorlezen terwijl hij of zij een bal in lucht hoog houdt. Laat de leerlingen ook allemaal gekke manier van voorlezen bedenken. Maak er een feestelijke voorleesmiddag van.