Letterbingo groep 3

Letterbingo groep 3

Door Sharona. Tijd voor een letterfeestje?  Zin om je verjaardag op de leuke met een educatieve bingo? Kinderen zelfstandig aan het werk laten gaan met een bingo?  Dat kan met deze letterbingo groep 3! In deze blog vind je naast 60 verschillende bingo-kaarten ook een aantal tips voor het spelen. Bingo ze!

Letterbingo groep 3

In groep 3 leer je doorgaans de letters en lezen. En wat ben je trots als je er een aantal kent. Vooral als je ontdekt dat dan zelf een potje bingo kunt spelen zonder de hulp van papa,mama, opa of oma. Want heel eerlijk, de ‘gewone’ bingo’s gaan vaak tot hele hoge getallen. En die zijn nog best lastig als je net de getallen tot 20 hebt geleerd. Nee, dan kun je beter een potje letterbingo spelen!

Benodigdheden letterbingo groep 3

(Noot vooraf: deze letterbingo is gebaseerd op Veilig Leren Lezen, versie 1)

Voor een bingo heb je eigenlijk niet zo gek veel nodig. Je kunt hier 60  (lekker handig met de plofklassen van tegenwoordig, of als je er vanwege ziekte de halve klas van je collega bij krijgt 😉 ) unieke bingokaartjes downloaden. Deze kaarten bestaan in kern 1 en 2. Je krijgt dan 30 unieke kaartjes met klinkers,  medeklinkers, kernwoorden en lange klanken. Voor kern 3 en 4 zijn deze uitgebreid met de tweeteken klanken.
Als je wilt weten welke klanken en letters er per kern in de bingo aangeboden worden, download dan ook even het overzichtslijstje.

Wil je de kinderen hun bingo-kaartje mee naar huis geven of wil je ze vaker in kunnen zetten? In het laatste geval is het raadzaam om de kaartjes te lamineren, zodat je er met white-bord stift kunt schrijven. Even afpoetsen en ze kunnen weer een ronde mee. Of als je van nostalgie houdt, gebruik dan wat fiches.

Een andere keuze die je moet maken is of er een prijsje vast hangt aan het winnen van de bingo of dat de eer van je kaartje als eerste vol hebben al voldoende is. Mocht je willen gaan voor een prijsje dan kun je een stickertje of een kaartje doen. Of van die gratis spaaracties van supermarkten.

Download de letterbingo groep 3

Letterbingo overzicht

Letterbingo overzicht

Letterbingo kern 1 en 2

Letterbingo kern 1 en 2

Download de bingo

Letterbingo kern 3 en 4

Letterbingo kern 3 en 4

Download de bingo

Inzet

Een letterbingo kun je op verschillende manieren inzetten. Hieronder wat ideetjes voor je.

Letterfeestje

Je kunt tijdens het jaarlijkse letterfeestje deze bingo inzetten om samen met de kinderen te kijken hoe goed ze de letters nu beheersen. Je kunt er dan voor kiezen om de letters die getrokken worden niet te laten zien. En pas bij controle van de bingo-kaart zichtbaar te laten zien in de klas.
Mocht je dat voor de kinderen nog wat te moeilijk of te spannend vinden, dan kun je ze ook eerst benoemen, iedereen een keer zelf laten kijken op de kaart, voordat je deze laat zien aan de klas.

Extra instructie-momentje

Kinderen die wat zwakker zijn in lezen moeten de klanken vaak herhalen en flitsten. Op den duur kan dat voor de kinderen wat saai worden. Door er een keer een bingo doorheen te gooien, laat je ze even op een andere manier oefenen met de klank-herkenning.
Je zou bijvoorbeeld met de kinderen samen de klanken kunnen benoemen die ze op hun kaart hebben staan (oefen ze alvast 1 keer de verschillende klanken) en zodra je een klank getrokken hebt kun je de kinderen die klank ook hardop laten benoemen en laten zoeken (hupsakee, 2x de klank geoefend, zonder dat het de kinderen heel erg opgevallen is. Succes verzekerd!)

Zelfstandig werken

Natuurlijk kunnen we als juffen en meesters de letterbingo samen met de kinderen doen, maar ze kunnen het ook prima met elkaar doen. Als je de overzichtslijst download, uitprint en lamineert kun je er een zelfstandig bingospel van maken.

Hierbij kun je heel goed sterkere en zwakkere kinderen met elkaar laten spelen, want ze kunnen elkaar helpen. Je kunt net zoals hierboven een klank laten trekken, benoemen, opzoeken en dan controleren of direct laten zien bij het zeggen van de klank. Op een speelse wijze oefenen ze zo zelf de klanken nog een keer goed in.

Verrassingsbingo

Je kunt de kinderen ook een letterbingo kaart geven en dan door de dag heen af en toe een klank trekken/laten zien. Moeten ze tussendoor goed opletten dat ze geen letter vergeten ;).
Wie heeft er aan het einde van de dag al zijn klanken gehoord?

Letters trekken

Je kunt de letters op verschillende manieren trekken. Met de downloadlijst en dan in een doosje. Of als je over Gynzy beschikt met de namentool. Je moet dan alleen even een lijstje met de klanken aanmaken. Succes!

Hoe je het ook aan gaat pakken, veel letterbingo plezier. En heb je nog een goede tip voor ons betreffende de inzet van de bingo? Deel hem dan hieronder. Dan kunnen er vele van mee profiteren!

Bekijk ook de leuke letterspeurtocht van Juf Inger of het letterfeest van Suzanne.

Letterbingo groep 3