Letterfeest groep 3

Letterfeest groep 3

(door Suzanne) Het letterfeest groep 3 is een big deal. Al wekenlang leven de kinderen er naartoe. Eindelijk kennen ze alle letters en dat moet natuurlijk gevierd worden. 
Welkom op ons letterfeest! Met tips om dit leuke feestje te vieren. 

Letterfeest groep 3

Als je met de methode Veilig Leren Lezen werkt, dan heb je vast en zeker al van het letterfeest gehoord. Maar een letterfeest hoeft natuurlijk niet afhankelijk te zijn van je methode.
Feit is dat de kinderen halverwege groep 3 alle letters hebben geleerd en dat maak je maar één keer in je leven mee. Voor ons reden genoeg om stil te staan bij deze mijlpaal.

De weken voor het letterfeest

Voor mij was het de eerste keer dat ik een letterfeest groep 3 mocht organiseren. Via Facebook zag ik allerlei leuke ideeën langskomen. In overleg met mijn collega’s besloten we om er écht een feest van te maken.
Voor de vakantie hebben we al met de kinderen besproken dat we in de eerste week na de vakantie het letterfeest zouden vieren.

Letterfeest groep 3 letterboom

De kinderen waren razend enthousiast en onze kerstboom werd per direct omgetoverd in een letterboom die niet onder deed voor de boom op het Puddingboomplein.
Door de kinderen al vanaf het begin van kern 6 mee te nemen in de organisatie was de betrokkenheid enorm.

De voorbereidingen

Een letterfeest organiseren vraagt wat voorbereiding van de leerkrachten. Wij wilden er graag aandacht aan besteden, maar ons gewone lesprogramma konden we niet zomaar aan de kant schuiven.
We kozen ervoor om het letterfeest in te plannen voor de cito’s en de kinderen op deze manier een boost in hun zelfvertrouwen te geven. Vanwege een aantal kinderen in mijn groep met faalangst wilden we benadrukken dat ze dit dus écht kunnen.

In de kerstvakantie hebben we hard gewerkt om de letterspeurtocht te maken en een verrassing voor de kinderen te verzorgen.

De speurtocht van het letterfeest wilden we door de hele school laten lopen. Wel zo netjes als je de rest van je team dan ook even op de hoogte brengt van deze activiteit. We hebben het team een mail gestuurd om hen te laten weten dat de kinderen in tweetallen rond zouden lopen.
We zouden ze instrueren om rustig te lopen en zachtjes te praten, maar mochten ze dat in hun enthousiasme vergeten, dan konden collega’s hen daarop aanspreken.

Je kunt ook een leuke letterbingo doen met de klas.

Download speurtocht letterfeest

Kaartjes speurtocht letterfeestKaartjes speurtocht letterfeestInvulblad speurtocht letterfeestInvulblad speurtocht letterfeest

Download

Nog één nachtje slapen

De dinsdag voor ons letterfeest hebben we de kinderen alvast een beetje verteld wat we zouden gaan doen. Voor een aantal kinderen is het té spannend om alles een verrassing te laten zijn.
We hebben de kinderen gevraagd om feestkleren aan te trekken. Het liefst met letters natuurlijk.
Op de dag van het letterfeest kwamen kinderen in hun mooiste kleren binnen. Er waren zelfs speciale lettersjaals en letters in kapsels verwerkt!

Ouderbetrokkenheid

Voor de kerstvakantie hebben we ouders een uitnodiging gestuurd voor ons letterfeest. We wilden natuurlijk heel graag met ouders delen wat we tot nu toe hebben geleerd. Ouderbetrokkenheid vinden we erg waardevol en belangrijk. Ouders werd gevraagd om het laatste half uur van de ochtend aan te sluiten bij de diploma-uitreiking.
Ouders die niet konden komen, mochten natuurlijk een afgevaardigde sturen.
Het publiek bestond uit een heleboel trotse papa’s, mama’s, opa’s en oma’s en wij als juffen waren even trots!

Het programma

Jammer genoeg hadden we niet de hele dag de tijd om het letterfeest te vieren, maar wilden wél dat het een feestje zou zijn dat de kinderen niet snel zouden vergeten. Daarom hebben we onze tijd van handvaardigheid, schrijven en taal/lezen geclusterd en de gym voor één keer overgeslagen.

Zet het Rad van fortuin in tijdens het letterfeest!

Knutselen of speuren

We zijn om 9.45 uur gestart met het uitleggen van de speurtocht. Omdat we twee groepen 3 hebben, maakten we duo’s met kinderen uit beide klassen.
Terwijl een aantal duo’s de speurtocht aan het lopen waren, konden de andere kinderen in de klas werken aan hun alfapet. Het werd zo een gezellige knutselochtend en iedereen was bezig met handvaardigheid in de klas of met schrijven en taal/lezen bij de letterspeurtocht.

Letterfeest groep 3 ALFAPET

Om 10.15 uur hebben we het knutselen en speuren onderbroken voor een snelle pauzehap en het speelkwartier.
Om 11.30 uur zijn we gaan opruimen en hebben we de stoelen van de kinderen in de aula gezet voor de ouders. Die druppelden inmiddels langzaam binnen.
Om 11.45 uur liepen alle kinderen van de klas naar de aula, mét hun alfapetten op. Het was een mooi gezicht, al die alfapetten en die apetrotste gezichten eronder.

De diploma-uitreiking

De directeur mocht het officiële gedeelte op zich nemen. Hij vertelde dat hij nog leerde lezen met een letterplankje en had er zelfs eentje bij zich om aan de kinderen te laten zien.
Vervolgens werden alle kinderen heel officieel naar voren geroepen, kregen een hand van de directeur én hun letterdiploma die je kunt vinden op de site van Zwijsen.

Letterfeest groep 3 diploma

Een verrassing

Na de diploma-uitreiking zijn we nog even terug gegaan naar de klas. Daar hebben we de kinderen nog een verrassing van de juffen gegeven; een zakje met letterkoekjes, bijvoorbeeld deze, met daarop een etiket met een boodschap van de juffen. (ook met dank aan de Facebook-groep VLL Kim Versie).

Letterfeest groep 3 koekjes

De kinderen hebben allemaal ontzettend genoten van het letterfeest. Ik geloof dat ze aan het eind van de ochtend allemaal tien centimeter gegroeid waren van trots.

En als je dan die van trots glimmende snoetjes ziet tijdens het letterfeest, dan realiseer ik me weer al te goed wat een bijzonder mooi beroep wij als leerkrachten hebben.

Het was een geweldig letterfeest!

Juf Inger schreef al eerder over haar letterfeest groep 3.

Letterfeest groep 3