De leukste buiten speeltuinen van Nederland

Met dit weer wil ik alleen maar naar buiten. Mijn zoontje wil maar al te graag spelen en het liefst klauteren en klimmen. Ik zet de leukste gratis en betaalde buiten speeltuinen voor je op een rijtje. Welke speeltuin mag op dit lijstje niet ontbreken? 

De leukste buiten speeltuinen van Nederland

Gratis

Wie is er niet dol op gratis? Ook al zijn er veel speeltuinen betaald vanwege het onderhoud, toch zijn er nog veel leuke gratis plekken.

Speelbossen

De speelbossen van Staatbosbeheer zijn gratis en het hele jaar toegankelijk. Je kunt er klimmen en klauteren, spelen met water of genieten van het uitzicht vanuit de uitkijktoren…  Kijk op de kaart voor een speeltuin met natuurlijke speeltoestellen bij jou in de buurt.

Bouwspeeltuinen

Vooral in de provincie Utrecht staan mooie bouwspeeltuinen. Natuurlijk vol speeltoestellen (vaak van hout), maar ook gereedschap en hout om zelf aan de slag te gaan.

Kinderboerderij

Een kinderboerderij bezoeken is altijd gratis en vaak hebben ze er een leuke speeltuin bij. Kinderboerderij De Brink in Zeist is onze favoriet met een grote zandbak, speeltoestellen en een heleboel autootjes om op te rijden. Bij de vereniging van samenwerkende Kinderboerderijen kun je een boerderij vinden bij jou in de buurt.

Natuurspeeltuin

Natuurspeeltuinen zijn gratis en hebben vaak een waterspeeltuin voor de verkoeling. Kijk op de kaart voor een bij jou in de buurt.

Gratis en betaald

In de Pyramide van Austerlitz kun je fantastisch gratis spelen in de speeltuin met leuke speeltoestellen. Ik kwam er al als klein kind. Er is een lunapark bij waar je voor een klein bedrag in de botsauto’s of zweefmolen kan.

Betaald

Er zijn ook fantastische buiten speeltuinen waarvoor je wel betaalt.

Op de boerderij

Er komen steeds meer boerderijen met speeltuinen. Boerderijpret heeft een leuke binnen- en buitenspeeltuin. Bij Het platteland kun je spelen in het maisdoolhof en een skelterbaan. De Drentse koe heeft een leuke speelboerderij.

Speelpark

In Speelpark Klein Zwitserland in Limburg is een fantastisch avonturenbos aangelegd waar je hutten kunt bouwen. Schateiland Zeumeren vlakbij Amersfoort is ook geweldig, ook voor schoolreisjes.

Pretpark

Bij een pretpark denk je aan een hoge toegangsprijs. Maar er zijn ook leuke pretparken die net iets meer hebben dan een speeltuin, maar toch een schappelijke entreeprijs. Het pretpark van Jan Klaassen in Braamt staat garant voor veel plezier binnen en buiten. Met een waterspeeltuin, grote glijbanen en een treintje.
De Linnaeushof is ook zo’n pretpark en een fantastische plek voor een schoolreisje met leuke arrangementen.