Liefde voor jezelf

Liefde voor jezelf

Jij, wat maak je het jezelf moeilijk! Door overal maar ja op te zeggen. Door  alles op jouw bordje te laten gooien. Door je het schompes te werken, omdat je vindt dat de kinderen uit je klas het verdienen. Maar als jij voor iedereen zorgt, wie zorgt er dan voor jou? Tijd voor wat liefde voor jezelf. 

Liefde voor jezelf

Aan het begin van mijn carrière deed ik alles voor de kinderen in mijn klas en voor de school. Ik vertrok om 7.00 uur van huis om vaak pas rond 18.30 uur weer thuis te komen. Ik werkte me de blubber, liet allerlei taken op mijn bordje gooien. Ik zag er precies zo uit als die ene uil die vaak aan het einde van het schooljaar voorbij komt, totaal uitgeblust. Zo ging ik regelmatig ziek de vakantie in. Ik was totaal niet bezig met goed voor mijzelf zorgen. Nu doe ik dat wel al een tijdje, ook toen ik meerdere dagen in de week voor de klas stond. En ik durf te beweren dat ik toen een betere leerkracht werd.

Presteren, presteren, presteren

Voor mij draaide dit grotendeels om prestatiedrang. Ik wilde bewijzen dat ik die goede leerkracht kon zijn zoals ik het in een perfect plaatje voor me zag. Ik moest van mezelf die leerkracht al zijn. Dus werkte ik me een sla in de rondte om dat te kunnen bereiken. Negerend dat ik dat nooit zou kunnen halen natuurlijk. Ik heb gelukkig in die tijd een burn-out weten te voorkomen, door het roer om te gooien, maar het had niet veel gescheeld. Er komt namelijk bij dat ik natuurlijk ook een enorme passie voor het vak had en heb en er graag 24/7 mee bezig was. Maar ik leerde wel dat dat niet kan en ook echt niet goed is voor mij.

Zorg eerst voor jezelf, dan pas kun je voor een ander zorgen

Nu weet ik dat ik zelfs een betere leerkracht ben als ik goed voor mezelf zorg. Natuurlijk! Ik heb veel meer energie, weet veel beter wat ik wil bereiken en wat ik dus wél, maar vooral ook niet wil in de klas. Dat scheelt al zoveel ballast waar ik nu nee tegen kan zeggen!

Iedereen kent wel dat voorbeeld van het zuurstofmasker in het vliegtuig. Je hoort als ouder dat je het masker eerst bij jezelf moet opzetten en dan pas bij je kinderen. Het lijkt me heel naar om mijn kinderen in eventuele nood te zien, maar dat ik dan toch eerst voor mezelf moet zorgen. Maar het is natuurlijk helemaal terecht. Want als ik bewusteloos raak, omdat ik geen zuurstof krijg, wie zorgt er dan voor mijn kinderen?

Maar hoe zorg je dan voor zelfliefde?

Zo werkt het in de klas natuurlijk ook. Welbevinden van de leerlingen begint bij het welbevinden van de leraar. Jij moet daar staan met je frisse kop, vol energie en power om goede lessen te draaien. Dus zorg voor jezelf: neem genoeg pauze, rust uit, lummel wat, ontspan, lees een boek, ga sporten, doe yoga, mediteer, ga erop uit, je bent meer dan alleen leerkracht! En echt, je wordt er zelfs een betere leerkracht door.

Gisteravond was de Avond van de leraar waar ik mocht spreken over het welbevinden van jou als leerkracht. In de tweede ronde spreekt Emin heel mooi over liefde. 

Tips

  • Vraag jij wel eens aan jezelf hoe het met je gaat? Ik denk dat we het als collega’s vaker aan elkaar kunnen vragen. “Hoe gaat het écht met je?” Maar vraag het ook eens aan jezelf. Hoe voel je je op dit moment, wat heb je nodig?
  • Zorg voor jezelf, dus maak tijd voor je hobby’s, neem rust, slaap genoeg, eet gezond, beweeg. Open deuren allemaal hè?! Jep, maar soms ook moeilijk. Dus PLAN HET IN!
  • Liefde voor jezelf gaat om compassie. Door met compassie met jezelf om te gaan, zorg je goed voor jezelf én heb je ook meer empathie voor anderen om je heen. Dus ook die ene collega en natuurlijk de kinderen in je klas.
  • Wees lief voor jezelf. We zijn soms zo hard voor onszelf! Als ik het gevoel heb dat ik heb gefaald, probeer ik mezelf hieraan te herinneren: “Wat zou ik nu zelf aan mijn beste vriendin zeggen als zij hetzelfde had gedaan?” Dan praat ik veel liefdevoller en niet zo bestraffend als ik tegen mezelf doe.
  • Je bent niet alleen. Praat over je kwetsbaarheden, je pijn, je verdriet. Lijden en pijn hoort bij ons bestaan als mens. Weet dat iedereen kwetsbaarheden ervaart, dat heelt.
  • Kijk met compassie naar de moeilijke kanten in je leven. Gedachten kun je observeren zoals ze zijn, gedachten. Het wordt pas lijden als je er in je hoofd over gaat malen. Ervaar de (fysieke) pijn die je voelt, maar geef er geen oordeel aan. Dit kun je oefenen met meditatie.
  • Lees de boeken van Brené Brown over kwetsbaarheid en imperfectie, bekijk ze hier.

Laatste schoolweken

Wil je fitter de zomervakantie ingaan? Wil je beter leren plannen zodat je alles op tijd afkrijgt? Leren hoe je een goede, effectieve pauze kunt nemen zodat je niet oververmoeid de vakantie in gaat? Met focus leren werken zodat je alles ook sneller afkrijgt? Doe dan mee met de webinar op donderdag 16 juni, 20.00 uur. 

Laatste schoolweken goed doorkomen

Er staat een affiliatie link in dit blog.