Loire of Loire vallei met kinderen: educatieve uitjes

Loire of Loire vallei met kinderen: educatieve uitjes

De Loire vallei staat vol met kastelen, het is een prachtige omgeving in Frankrijk. Er is ook veel voor kinderen te beleven. Loire of Loire vallei met kinderen: educatieve uitjes

We zijn nu twee keer als gezin in de Loire vallei geweest. Eén keer naar Camping Alicours Resort en een keer naar Domaine de la Breche. Met ons zoontje mocht ik ook naar Puy du fou wat niet ver van de Loire vallei vandaan ligt. Echt een aanrader: fantastisch pretpark waar je ook nog eens veel van leert. De eerste vakantie hebben we niet veel ondernemen, want we hadden toen nog een baby. De laatste vakantieweek hebben we zeker wel wat educatieve uitjes gedaan met onze kinderen van zeven en drie jaar.

Loire of Loire vallei met kinderen: educatieve uitjes

Kastelen

Als je aan de Loire denkt, dan kun je natuurlijk niet om de prachtige kastelen heen. De laatste keer verbleven we dichtbij Saumur, vanaf de weg was het kasteel al te zien. Als kind vond ik het een verschrikking om kastelen te bezoeken, ik weet er dan ook niet zoveel meer van. Maar onze kinderen vinden het fantastisch. Zeker omdat ze tegenwoordig veel verbeelden in de kastelen. We zorgen er wel voor dat ze ervan genieten terwijl ze er ook iets van opsteken ;). En het is duidelijk anders dan educatieve uitjes in Nederland.

Kasteel van Chambord

Het kasteel van Chambord is één van de grootste en meest bekende kastelen, bekijk het hier. Het paleis is in de 16e eeuw gebouwd om te dienen als jachtkasteel voor de koning, maar het is nooit permanent bewoond geweest. Het is niet duidelijk wie het kasteel ontworpen heeft, wellicht heeft Leonardo Da Vinci meegewerkt. Het heeft een prachtige tuin die je ook meteen kunt bezoeken. Binnenin het kasteel zijn er wel activiteiten voor kinderen, maar alleen in het Frans. De ruimtes zijn ingericht. Er is eigenlijk niet veel voor kinderen te ondernemen, toch vond onze (toen) peuter het kasteelbezoek fantastisch. Zeker de kelder en de ruimtes waar je een aantal ridderkostuums zag.

Kasteel van Ussé

Het Chateau d’Ussé, bekijk het hier, wordt in de volksmond het kasteel van Doornroosje genoemd en is daarom ook wel onze favoriet. Het kasteel wordt in de 15e eeuw al gebouwd in opdracht van onder andere de onwettige dochter van de toenmalige koning, Karel VII. Het is in vele handen geweest en daarmee ook meerdere malen verbouwd. Er is een aantal vertrekken waarbij je kunt zien hoe het leven er was, veel van de meubelstukken hebben de Franse revolutie doorstaan.

Het verhaal gaat dat Charles Perrault zich heeft laten inspireren door het kasteel om Doornroosje te schrijven. Daarom wordt het sprookje van Doornroosje in verschillende trekken afgebeeld met wassen beelden. Dat vond vooral onze dochter helemaal fantastisch. Het was dat er steeds nieuwe mensen kwamen om te kijken, maar anders was ze de hele dag gebleven.

Andere kastelen

In de Loire vallei zijn nog veel meer kastelen met kinderen te bezoeken: Amboise, Azay-le-Rideau, Blois, Chaumont, Chenonceau, Cherverny, Chinon, Loches, Sully-sur-Loire, Valençay en Villandry.

Steden

In de Loire vallei zijn er verschillende steden om te bezoeken.

Saumur

Saumur is een gemoedelijke stad met 30.000 inwoners. Het heeft zijn eigen kasteel op de top van een heuvel met prachtig uitzicht over de Loire en de stad zelf. Het heeft verschillende musea, zoals Musée du Champignon (over champignons), Musée du Masque (met carnavalsmaskers), Musée de la Cavalerie (over de geschiedenis van de cavalerie) en het bekende Musée des Blindés met de grootste collectie tanks ter wereld. Ook heeft Saumur de grootste verzameling grotwoningen van de Loire vallei.

Tours

Ik wilde graag Tours eens bezoeken en ik vind het ook echt een leuke stad met ruim 130.000 inwoners. Het stamt al uit de Romeinse tijd en is zelfs een tijdje de hoofdstad van Frankrijk geweest. Het heeft een leuk, modern centrum met een oudere kern vol terrasje waar het goed toeven is. Naast de brug met prachtige uitzicht over de Loire staat regelmatig een reuzenrad en een draaimolen. Dat vonden onze kinderen natuurlijk geweldig.

Botanische tuin

Een grote aanrader in Tours is de botanische tuin. Het ligt niet middenin het centrum, maar je kunt eromheen makkelijk gratis parkeren. De tuin zelf is ook gratis en je hebt er verschillende speeltuinen, prachtige aangelegde tuinen en dieren zoals flamingo’s, emoe’s, wallaby’s, schildpadden en natuurlijk geiten.

Andere steden

Angers heeft een stoer fort, oude wandtapijten en een kathedraal. Bourges heeft een kathedraal, universiteit en een luxueus stadspaleis. Bourré heeft kilometerslange ondergrondse champignonkwekerijen. Doué-la-Fontaine heeft in de buurt een ‘village troglodyte’: een compleet dorp in grotten en holen, een ‘caverne sculptée’ en Trôo: een wirwar van straten, trappen, grotten en gangen. Fontevraud heeft een bijzonder klooster. Le Mans is bekend van de 24-uurs race maar heeft ook sfeervol oud centrum. Orléans is de stad van Jeanne d’Arc, met o.a. een gotische kathedraal en het Parc Floral Source du Loiret. St. Benoît-sur-Loire heeft een prachtige romaanse basiliek.

Educatieve toptip

Puy du fou

Puy du fou: geschiedenis themapark

Wat genoten onze (toen) kleuter en ik van Puy du Fou, een uur rijden vanaf Nantes en Anger. Een fantastisch themapark. Een pretpark, maar dan zonder achtbanen, met fanastische theatershows vol geschiedenis. Het maakte voor onze oudste niets uit dat alles in het Frans was (je kunt wel een Nederlandse vertaling horen via een app), hij keek zijn ogen uit. Dit is echt mijn grootste aanrader als je in de Loire vallei bent. Maar zorg er dan wel voor dat je een aantal dagen kunt gaan, in een dag ben je nog lang niet uitgekeken.

Andere activiteiten

Natuurlijk is dat lang niet alles wat je in de Loire vallei kunt beleven. Bij Amboise ligt het Parc des Mini-Châteaux, met alle Loirekastelen in miniformaat. In Blois vind je het huis van Houdini, met interactieve attracties en shows. In Doué-la-Fontaine is een dierentuin in een voormalige steengroeve. In Reignac-sur-Indre ligt het Labyrinthus, een sprookjesachtig doolhofpretpark. En bij Blois tot slot ligt het Château Enchanté de Roujoux.