loose parts

Loose parts van de leerkracht

Door Astrid. Het lijkt ineens helemaal hip, hot en happening in onderwijsland… Overal duiken de ideeën op. Blogs en filmpjes, foto’s etc. worden er gedeeld en heel veel leerkrachten, peuterspeelzaalleidsters en ouders raken geïnspireerd. Loose parts van de leerkracht

Werken met LOOSE PARTS

Voor iedereen die nog géén idee heeft waar ik het over heb…

Loose Parts: Dat zijn materialen die we/ de kinderen op oneindig veel manieren kunnen gebruiken in hun spel. Door er iets mee te doen, te verplaatsen of te combineren met andere materialen. Het spel kan dus altijd een open einde hebben. Ieder kind kan met dezelfde loose parts toch zijn of haar eigen spel maken.

Hoe kom je aan de loose parts?

Uiteraard kun je doosjes met kralen/ blokjes/ knopen kopen bij diverse winkels als de Action en Xenos.

Maar je kunt ook in je eigen klas het e.e.a. verzamelen.
Kralen van de kralenplank bijvoorbeeld. Ringen en stokjes.
Je kunt ouders vragen om te helpen verzamelen…

Loose parts van de leerkracht

Inmiddels ben ik er achter dat ik een nog simpelere manier gevonden heb ;-). Het overkomt mij bijna dagelijks…
Je bent de hele dag op school bezig, komt onderweg nog weleens een kraal van de kralenplank, een poppetje van de bouwhoek of het poppenhuis of iets anders tegen…
Soms ben ik in de buurt van mijn groep en kan ik het op de desbetreffende plek terug leggen (of laten leggen).

Maar ik heb het ook al regelmatig gehad dat ik thuis kwam, mijn kleding in de was wilde stoppen, nog even mijn zakken controleerde en jawel hoor…. daar kwam weer een kraaltje/blokje of iets anders kleins.
Of je krijgt van de kinderen een mooi steentje, een (nu de herfst weer in aantocht is) kastanje, eikel, beukenootje, blaadje, takje….

Inmiddels zouden mijn eigen kinderen thuis ook een doos kunnen maken met ‘loose parts’.

Ook wanneer ik In het weekend weleens mijn sleutels zoek en in mijn jaszakken aan het ‘graaien’ ben, kom ik van alles tegen.
Gekregen steentjes, glittertjes, knoopjes, schelpen en ga zo maar door.

Lees ook: DE KRALENPLANK, MAAR DAN ANDERS…

Herkenbaar voor iemand?

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren