De verveelpot

Maak je eigen Verveelpot

“Mam…ik verveel me…” De eerste maandag van de vakantie en mijn kinderen weten nu al niet wat ze met hun vrije tijd aan moeten. Nog zes weken te gaan. “Wat moet ik daar nou mee?” klaagde ik tegen mijn vriendin. “Maak een Verveelpot!”, was haar antwoord. En dat hebben we gedaan…

Maak je eigen Verveelpot

Wat heb je nodig?

  • Een grote glazen pot (ik heb een lege koffiepot gebruikt)
  • Versiering: stickers, etiketjes, stofjes, enz.
  • Lijm
  • Papier om briefjes van te maken
  • Kleine elastiekjes; bijvoorbeeld loomelastiekjes
  • Stiften en een pen

Hoe maak je een Verveelpot?

De pot kun je samen met de kinderen versieren naar eigen idee. Wij hebben houten bloemen gekleurd en op de pot geplakt. Met een mooi label hebben we de pot helemaal afgemaakt.

Het versieren van de pot zorgde hier thuis voor een fijn moment van samenwerken. We waren met zijn allen bezig met dit project en ieder kind had zijn eigen inbreng. Zo werd de pot van ons allemaal.

Wat stop je erin?

En toen was het tijd om de pot te vullen. Wat kun je doen als je je verveelt?
De kinderen moesten natuurlijk zelf meedenken. Er kwamen verschillende activiteiten uit, bijvoorbeeld een (kaart)spelletje doen en een tekening maken voor iemand anders. Maar ook het organiseren van een bioscoopmiddag en een playbackshow kwamen in de pot.

De kinderen waren minder blij met de briefjes “ruim je kamer op” en “ruim de knutselkast op”, maar er mochten ook best een paar briefjes voor mama in.

Gebruik van de Verveelpot

Inmiddels zijn we twee dagen verder. De kinderen roepen hier om de haverklap dat ze zich vervelen, niet omdat het zo is, maar omdat ze dan iets uit de Verveelpot mogen pakken.
Vanmorgen om half zeven kwam de jongste al melden dat hij zich verveelde en maar eens een briefje uit de pot ging halen.

Afspraak is dat we 1 briefje per dag mogen pakken. En ik moet zeggen dat ze zich de rest van de dag ook prima vermaken. En het leuke is dat ze nu juist de dingen doen die ook op de briefjes in de pot staan, zoals bouwen met de kapla, een boek lezen, spelletje doen.

Afspraak is afspraak

Zojuist werd het briefje “ruim de knutselkast op” getrokken. Dat was dan natuurlijk weer net niet wat ze wilden. Maar als je een briefje trekt, dan moet je dat ook gaan doen. Dat is de afspraak.
Ik denk dat ze morgen nog wel een paar keer nadenken voordat ze een briefje uit de pot trekken. ;-)

Lees ook: 16 TIPS OM BINNEN TE DOEN IN DE VAKANTIE

BewarenBewaren

BewarenBewaren