Het einde van het jaar nadert. Veel leerkrachten vieren dan hun verjaardag of de speciale meesters- en juffendag. Ik geef je wat tips om er een leuke dag van te maken. Meester en juffendag; zo wordt het een geslaagde dag

Geslaagd meesters- en juffenfeest

Kinderen zijn vaak al een tijdje zenuwachtig. De juf of meester is bijna jarig en er komt een feestje aan. Ze hebben vaak honderden vragen. Mag ik verkleed? Komt er muziek? Gaan we spelletjes doen?
Na het lezen van deze tips, kun je ze gerust stellen. Want het wordt een geslaagd feest.

Meester en juffendag

1. Structuur

Natuurlijk, een beetje gek op zo’n feestdag, maar plan alles goed. Laat ook wat rituelen van een ‘normale’ dag terug komen. Laat de kinderen binnen komen zoals ze altijd doen en aan tafel werken (als je dat altijd doet). Laat bijvoorbeeld ook de eetmomenten zoals ze zijn. Of het buiten spelen op dezelfde tijd. Dit worden de rustpunten in de dag.

2. Rust

Bouw ook rust in. Er zijn kinderen die de hele dag door kunnen gaan met gek doen. Maar de meeste kinderen hebben ook even rust nodig. Misschien is een mediteermomentje of een verhaaltje voorlezen juist wel heel fijn op zo’n drukke dag. Ook kun je een leuk groepswerk maken met bijvoorbeeld een grote poster kleuren.

3. Muziek

Muziek doet het altijd goed op zo’n dag. Laat de kinderen lekker dansen! Neem cd’s mee vol leuke kinderliedjes (hoe meer tempo en bas erin hoe beter) of zet het digibord aan en laat de kinderen liedjes kiezen. Ik zet altijd Spotify aan en laat de kinderen titels van liedjes noemen. Succes gegarandeerd!

4. Film kijken

Een filmpje kijken doet het ook altijd goed. Wat dacht je van alle Disney films? Blijven leuk. Of laat de kinderen een DVD mee nemen. Ik zet hier Netflix aan met mijn eigen abonnement. Er staan veel films op, dus de kinderen zijn meestal helemaal tevreden.

5. Spelletjes

Spelletjes mogen natuurlijk niet ontbreken op een feestdag. Ik kan geen feest geven zonder stoelendans te hebben gedaan. Bloedstollend spannend, maar de kleuters willen dit altijd. Online zijn veel spelletjes te vinden. Spelletjes die ze thuis doen op verjaardagen, kunnen natuurlijk ook goed op school.

6. Themafeest

Maak er een themafeestje van. Een griezelfeest of een zeefeest. Je kunt het altijd koppelen aan het thema waar je net mee hebt gewerkt. Kinderen vinden het fantastisch om verkleed te gaan en al helemaal in een thema. Kleuteruniversiteit heeft een aantal themafeesten voor je uitgewerkt.

Meester en juffendag; zo wordt het een geslaagde dag-2

7. Trakteren

Natuurlijk, er moet lekkers gegeten worden op je feestje. Wat altijd leuk is en goed werkt, is cake versieren. Koop wat hagelslag, slagroom en versieringen voor na het bakken en klaar ben je. Dolle pret. Je kunt natuurlijk ook cupcakes of pannenkoeken versieren. Gezonde traktaties kunnen natuurlijk ook, hier vind je wat tips. Naast een traktatie, kun je ook wat uitdelen op je feestje, zoals kleine traktatiecadeautjes. Je kunt bijvoorbeeld leuke uitdeelcadeautjes scoren bij HEMA Kinderspeelgoed. 

8. Speelgoeddag

Weet je wat kleuters echt fantastisch vinden? Hun eigen speelgoed mee nemen. Een goede dag om dat eens toe te staan. Ze vinden dit al een feestje. Het speelgoed goed laten labelen met hun naam is wel een tip.

9. Grabbelton

Maak een grabbelton. Dit kun je al doen door een grote doos te beplakken met gekleurd papier. Of je wasmand te versieren met slingers. Stop er allerlei leuke kleine cadeautjes in. Je kunt er ook snoepjes of verpakte koekjes in doen als verrassing om lekker tussendoor te snoepen. Of stop er ballonnen in waar je dan weer een spel mee doet.

10. De kinderen bedenken zelf het programma

Laat de kinderen inbrengen wat ze graag willen doen op de feestdag. Waarschijnlijk hebben ze ook zelf leuke ideeën voor activiteiten. Organiseer samen jullie feest. Dat wordt zeker een succes!

Veel plezier!

Hoe vier jij je verjaardag in de klas? 

Lees ook: HOE IK MIJN VERJAARDAG VIER IN DE KLAS

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren