Meivakantie 2023 uitjes en educatieve activiteiten

Meivakantie 2023 uitjes en educatieve activiteiten

Bijna meivakantie en de meeste scholen zijn wel twee weken vrij. Ik ga er dan altijd veel op uit met mijn kinderen en het liefste doen we dan wat educatieve activiteiten. Allerlei meivakantie 2023 uitjes en educatieve activiteiten bij elkaar.

Meivakantie 2023

HELE LAND

Wil je nog op vakantie? Er zijn zeker nog mogelijkheden, bijvoorbeeld bij Landal voor de meivakantie. Bekijk alle beschikbare parken hierKijk ook naar entertainment voor in de meivakantie thuis. 

OERRR

De leukste kinderactiviteiten in de natuur vind je bij OERRR, fijne kindvriendelijke uitjes. Van bootje varen, speuren met de boswachter tot het timmeren van een vogelhuisjes. Ontdek gezellige uitjes voor het hele gezin door het hele land. Bekijk alle activiteiten hier

Noord-Holland

Huis van Hilde

Sinds enkele weken is de succesvolle tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ te zien in archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum. In de meivakantie worden er diverse activiteiten rond Doggerland georganiseerd voor jong en oud. Zoals speurtochten, rondleidingen en een poppentheater.

Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Op Koningsdag is Huis van Hilde gesloten. Reserveren is alleen noodzakelijk voor de rondleidingen en de voorstelling van Belletje Sterk. Kijk op www.huisvanhilde.nl voor meer informatie over het programma.

Credit: Twycer

Scheepvaartmuseum

In de meivakantie op museumbezoek en dit combineren met een zonnig dagje uit? Bij Het Scheepvaartmuseum kan het! Zowel binnen als buiten is er weer van alles te doen voor families met kinderen van alle leeftijden. Toon je creativiteit en maak een eigen kaart op het Open Plein, ga zelf op pad met de kijktocht of neem een kijkje op het VOC-schip Amsterdam. De kleinste museumbezoekers kunnen op avontuur in de familietentoonstelling Duiker Doris.

Bekijk hier het volledige vakantieprogramma. Het Scheepvaartmuseum is in de meivakantie (22 april t/m 5 mei) ook op maandagen open, en alleen op Koningsdag (donderdag 27 april) gesloten. De activiteiten zijn gratis te beleven met een geldig museumentree (gratis voor Museumkaart- en Stadspashouders).

Zuid-Holland

Keukenhof

· Datum:  1 t/m 5 mei
· Kosten: Volwassenen: €19,- Kind: €9,-

25 november hielpen Fien & Teun samen met een aantal kinderen de tuinmannen een handje. In het voorjaar keert het duo terug naar Keukenhof tijdens de meivakantie met allerlei leuke activiteiten, spelletjes en een mini-theatershow. Daarnaast kunnen kinderen het duo persoonlijk ontmoeten tijdens een meet-and-greet. Bekijk het hier. 

MUSEON-OMNIVERSUM

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Datum: De gehele vakantieperiode
Locatie: Museon-Omniversum Den-Haag
Datum: 15 februari t/m 1 maart
Kosten: Van € 14,- tot € 16,50 p.p. Museumkaart gratis

Tijdens de meivakantie en de komende feestdagweekenden organiseert Museon-Omniversum weer vele activiteiten voor het hele gezin rond de succesvolle grootbeeldfilm Secrets of the Sea en de tentoonstelling Pristine Seas. Kom daarom langs en duik in de diepte met bijvoorbeeld Origami Vissen Vouwen, de Vlotte Vis Kwis of de Feel Good Show.

Kinderboekenmuseum

In de meivakantie kunnen kinderen zich in het Kinderboekenmuseum onderdompelen in de wereld die Raoul Deleo heeft gecreëerd in zijn prijswinnende boek Terra Ultima.Tussen 22 april en 7 mei zijn er allerlei activiteiten. Kinderen kunnen hun eigen Terra Ultima-dier maken, er is een masterclass geïnspireerd op Deleo’s werk en er zijn vertelvoorstellingen voor verschillende leeftijden. Het volledige programma is te vinden op Literatuurmuseum.nl.

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum is in de meivakantie dagelijks geopend, ook op maandag. Het museum is echter gesloten op Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). De extra vakantieactiviteiten zijn gratis voor bezoekers van het museum, het is wel nodig vooraf een online ticket aan te schaffen. Kijk voor openingstijden, meer informatie en tickets voor workshop/masterclass op Literatuurmuseum.nl.

Utrecht

Kasteel De Haar

Escaperoute ‘Het spook van de Haar’ geeft kinderen spelenderwijs het gevoel onderdeel uit te maken van dit bijzondere kasteel en is een mix van ‘kraak de code’ en creatieve opdrachten die kinderen en hun ouders samen kunnen doen rondom het thema vriendschap, met spookje Wonne in de hoofdrol.

De kinderactiviteit ‘Het spook van De Haar’ is in de meivakantie (van 24 april* tot en met 7 mei) gratis verkrijgbaar tijdens kasteelbezoek. Deze activiteit is er in een variant voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen onder de 8 kunnen het samen met een ouder iemand doen, of kiezen voor de vereenvoudigde variant die bestaat uit het zoeken van letters die met elkaar een codewoord vormen. Voor alle kinderen is er een leuke verrassing te verdienen. Bekijk het hier

*in het weekend van 22 en 23 april is het kasteel gesloten i.v.m. Elfia en op 27 april i.v.m. Koningsdag.

Geofort

De GeoExperience van Geofort zit vol met spellen, doolhoven, speurtochten en quizzen en er worden weer veel leuke extra activiteiten georganiseerd. Ook kun je vanaf nu een kijkje nemen in Gebouw E. Deze “bunker” is nog nooit opengesteld geweest voor publiek. Nu kun je er alles te weten komen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en hoe water als wapen ingezet werd. Wat activiteiten die je kunt doen:

 • Doe mee met de Future Films quiz en laat je meenemen in de innovaties van de toekomst
 • Stap in de Expedition Earth lift en maak een spannende reis naar het middelpunt van de aarde
 • Ontsnap uit het Klimaatdoolhof vol met “klimaatkaarten”
 • Bekijk de aarde vanuit onze Cosmic View  en ervaar onze planeet zoals een astronaut
 • Leer alles over duurzame energie met het Energiespel
 • Stap op de Energy Bike en ontdek hoeveel je moet fietsen voor 1 dag elektriciteit thuis
 • Maak een foto van jezelf in onze Green Screen ruimte en kies zelf hoe de toekomst van de planeet aarde eruit ziet
 • Kraak met de juiste antwoorden de klimaatcode van de Klimaatspeurtocht

Bekijk het hier

Gelderland

Kasteel-Ammersoyen-bezoekers-gezin-buiten-TR

Kasteel Ammersoyen

Datum: zaterdag 22 april t/m zondag 7 mei 2023, 11.00 – 17.00 uur. Koningsdag gesloten.
Kinderrondleidingen: maandag 1 en zaterdag 6 mei 2023, 14.00 – 15.15 uur, toeslag € 3,00 voor kinderen.
Workshop ‘Maak je eigen Wapenschild’: woensdag 26 april en 3 mei 2023, 14.00 – 16.00 uur, toeslag € 5,00.
Speuren & Spelentocht: tijdens openingstijden van het kasteel, toeslag € 5, – per gezin/groepje.
Entree: volwassenen €13,50, kinderen €5,00, donateurs GLK en museumkaarhouders gratis op vertoon van geldige pas.
Reserveren: wordt aanbevolen door e-tickets te boeken via www.glk.nl/ammersoyen.
Openingstijden Restaurant Koetshuis Kasteel Ammersoyen: maandag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 10.00 – 18.00 uur, Koningsdag gesloten.

Kasteel Ammersoyen is in de meivakantie extra geopend. Van 22 april t/m 7 mei kunnen kinderen met hun (groot)ouders van 11.00 tot 17.00 uur een bezoek brengen aan deze middeleeuwse waterburcht. Voor wie echt een dagje uit wil met het hele gezin, zijn er diverse activiteiten te beleven!

Huis Verwolde

Tijdens de meivakantie van 22 april tot en met 7 mei is het activiteitenprogramma van huis Verwolde goed gevuld. De tuin komt langzaam tot bloei in deze periode. De tuinrondleidingen starten op 3 mei en zijn elke twee weken te volgen in het seizoen.

Alle activiteiten op een rijtje met verschillende kosten 
 • Woensdag 3 mei   Tuinrondleiding
 • Woensdag 3 mei   Op stap met de gouvernante
 • Donderdag 4 mei   Rondleiding Verwolde in oorlogstijd
 • Donderdag 4 mei   Kindervoorstelling Jonker Berend is niet dom
 • Zaterdag 6 mei      Rondleiding Verwolde in oorlogstijd
 • Zondag 7 mei        Grand-Tour

Meer informatie en reserveren tickets via: https://www.glk.nl/verwolde

Uitgelichte afbeelding: Scheepvaartmuseum Twycer.

Laat me vooral weten welke educatief uitje ik ook in dit blog kan zetten!

Er staat een affiliate link in dit blog.