Met je jonge kinderen naar Londen

Met je jonge kinderen naar Londen

In de herfstvakantie ging ik een lang weekend naar Londen. Nu zijn mijn kinderen allang niet meer in de peuter/kleuterleeftijd maar toch heb ik eens opgelet wat je wel of zeker niet met kunt ondernemen. Met je jonge kinderen naar Londen. 

Met je jonge kinderen naar Londen

Welk vervoer in Londen

Metro
De tube is het vervoersmiddel dat je het snelst van A naar B brengt in Londen. Bedenk wel dat je met overstappen van de ene naar de andere lijn soms echt ver moet lopen onder de grond. Ook in de spitstijden reizen (voor 09.30 uur en tussen 16.00 uur en 18.00 uur) is zeker af te raden. Heeft je kind nog een buggy nodig dan is een beetje research doen wel handig. Sommige stations hebben liften en anders moet je de buggy snel kunnen inklappen en je kind helpen op de (rol)trappen.

Bus
De bus brengt je bovengronds ook naar de juiste plek maar dat kan iets langer duren door het drukke verkeer in de stad. Wel erg leuk om gewoon boven in zo’n dubbeldekker bus een plekje te zoeken en zo van de highlights van de stad te genieten. Met buslijn 11 kom je langs veel bekende gebouwen. En dat voor maar £1.50!

Boot
Persoonlijk vind ik een stukje varen met de MBNA Thames Clipper het leukst. Het is wat duurder dan met de tube of bus maar wel weer een erg leuke ervaring (en goedkoper dan met een ticket van de toeristische boottochten op de Thames). Je kunt helemaal naar Greenwich varen of bijvoorbeeld ervoor kiezen om uit te stappen bij the London Eye.

MBNA Thames Clipper

Kaartjes
Deze wijzen van vervoer kun je makkelijk betalen via de Oystercard. Je betaalt dan maximaal £6.60 per dag aan vervoerskosten (mits reizend in zone 1-2) De toeristenversie kun je al in Nederland bestellen via www.visitbritainshop.com. Kinderen onder de 11 jaar reizen gratis. Van 11-15 jaar kan je kind met korting reizen op de Oystercard maar dit moet je dan wel in Londen regelen (meer info op : www.tfl.co.uk)

Waar te slapen?

Genoeg keuzes in Londen wat betreft accommodaties en in verschillende prijsklassen.

Hotel
Standaard denk je misschien meteen aan een hotel als je naar een stad op vakantie gaat. Dit is ook een goede manier van slapen in een stad. Wel is het verstandig om even goed uit te zoeken (lang leve het internet!) of het hotel ook geschikt is voor een verblijf met kinderen (is een extra bedje op de kamer mogelijk bijvoorbeeld).

Appartement
Zelf heb ik goede ervaringen met Airbnb. Je kunt dan een leuk appartement uitzoeken in een wat rustigere (lees: goedkopere) wijk. Voordeel van een appartement is dat je het ontbijt en avondeten in je appartement kunt maken en zo je vakantiebudget laag kunt houden. Wel even goed research doen hoever lopen de tube is en bijvoorbeeld een supermarkt. Ook via andere organisaties zijn appartementen te huur in Londen.

Hostel
Een andere optie zou kunnen zijn om in een hostel een familiekamer te huren. Je huurt dan alle bedden in een kamer van bijv. 4 bedden (2 stapelbedden) en hebt deze kamer dan voor jezelf. In bijv. het Wombats hostel in London heb je per kamer eigen badkamer/toilet. Bijplaatsen van een bedje is niet mogelijk dus een hostel boeken is alleen handig als je kind al in een groot bed kan slapen.

Wat te doen?

Speeltuinen en parken
Een hele dag door de stad lopen gaat hem niet worden met kinderen. Ze moeten gewoon even lekker kunnen rennen en hun energie kwijt. Ideaal zijn dan de mooie parken van Londen. St. James’s park, Green Park en Hydepark lopen praktisch in elkaar over. Je zou er wel de hele dag kunnen doorbrengen. Er zijn restaurants te vinden voor een cream tea, ijsjes of een lunch. In Hydepark heb je speeltuinen en ook een grote vijver waar je een bootje kunt huren. Maar nu in de herfst is eigenlijk een grote stapel bladeren al genoeg om even lol mee te hebben. En, niet onbelangrijk, genoeg bankjes voor de ouders! In St. James’s park kun je de pelikanen bewonderen en de vele eekhoorntjes!

Parken in Londen

Winkelen
Bij slecht weer kun je genoeg tijd doorbrengen in Hamley’s in Regentstreet. Het is de grootste speelgoedwinkel in de wereld, met wel 7 verdiepingen! Er zijn veel demonstraties van speelgoed te zien. De drukke winkelstraten in het centrum van Londen kun je met kinderen beter mijden. De omgeving van Carnaby Street, Soho en Covent Garden is wat rustiger. Bij Covent Garden heb je veel straatartiesten. Erg leuk om daar op een stoepje zittend de grappen en kunstjes van deze artiesten te bewonderen. In het noorden van Londen ligt Camden. Ook hier kan het erg druk zijn maar de verschillende kleurrijke gevels en muurschilderingen zijn erg leuk om te bekijken!

Musea
Leuke musea voor jonge kinderen zijn London Transportmuseum (voor +18 niet gratis) hier kunnen de kinderen mooie oude Engelse bussen en metro’s zien. Ook is er een interactief deel in het museum. In The Natural History kun dino’s zien maar ook andere dieren zijn er te bewonderen. Er is ook een gedeelte waar een aardbeving wordt nagedaan. Dit museum is wel gratis te bezoeken. Kom wel vroeg in de ochtend om drukte te voorkomen. Vlak bij het Natural History Museum ligt het Science Museum. In de kelder van dit museum is speciaal voor kinderen van 3-6 jaar een ontdekruimte gemaakt. Hier kunnen ze op hun eigen niveau kennismaken met drijven/zinken, licht, water, schaduw etc.

Natuurlijk is er nog veel te vertellen en te ontdekken over Londen. Zie dit als een korte introductie zodat je kunt bedenken of je met je peuter of kleuter een reis naar Londen zou willen ondernemen.
Doe vooral thuis al je huiswerk. Zoek de site op van de musea die interessant lijken en google ze bijvoorbeeld op de naam van het museum en ‘toddler’. Dan krijg je vanzelf ervaringen van peuter/kleuter ouders te lezen over dat museum.

Mocht je naar Londen gaan met je peuter/kleuter; heel veel plezier!
En mocht je meer aanvullende tips hebben laat ze dan weten

Lees ook: Rondreis maken met kinderen 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren