Methode uit in de klas: wat doe je dan?

Methode uit in de klas: wat doe je dan?

Methode uit in de klas: wat doe je dan? door Manon. Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij en de methodes zijn bijna uit. Wat kun je nog doen in de laatste weken van het schooljaar? Waardoor blijven de kinderen betrokken? Wat is leerzaam? Ik geef je een paar leuke tips om met je klas te doen!

Methode uit in de klas: wat doe je dan?

Reisbureau opzetten

Maak van je klas een klein reisbureau. Laat alle kinderen, of juist groepjes kinderen een land of vakantiebestemming kiezen en laat ze daarbij een folder maken. In deze folder moet alle informatie staan over deze bestemming. Denk aan topografische informatie, het weer, de bevolking, cultuur, toeristische plekken en ga zo maar door. Als uitbreiding hierop kun je de kinderen ook een camping of hotel omschrijving laten maken. Ook hiervan kunnen ze een flyer ontwerpen. De info is veelal te vinden op internet en kinderen trainen daarmee hun opzoekvaardigheden, maar zijn ook bezig op het gebied van creatief denken, taal, spelling en wereldoriëntatie.

Bordspel ontwerpen als de methode uit is

In tweetallen of in een groepje kun je de kinderen een spel laten bedenken. Ze kunnen daarbij een bestaand spel kiezen en daarop een eigen variant bedenken. Ze kunnen natuurlijk ook een geheel nieuw spel bedenken. Ook hier wordt een beroep gedaan op het creatief denken en de samenwerking. Ze moeten natuurlijk ook de spelregels uitschrijven en uitproberen of het spel te spelen is! Het allerleukst vinden ze vaak als ze het spel door een andere klas mogen laten uitproberen.

Brief schrijven

Aan het eind van het schooljaar, als de methode uit is, heb ik de kinderen vaak een brief laten schrijven. Je kunt vele dingen bedenken waarvoor ze brief schrijven. Bijvoorbeeld een brief aan zichzelf in de toekomst, een brief voor je opa of oma, een Engelse brief of een brief aan je toekomstige juf of meester op het voortgezet onderwijs. Wat moeten zij echt over jou weten? Of misschien laat je ze een brief schrijven aan een alien? Leuke stelopdracht wanneer je klaar bent met je methode. Je bent op deze manier nog volop bezig met taal, spelling en schrijven.

Hoorspel maken

Kinderen vinden deze variant vaak prachtig. Ze kiezen met een tweetal een prentenboek uit en maken daar een hoorspel bij. Ze mogen dit hoor spel dan ook echt op nemen met de computer. Ze maken daarbij gebruik van veel materialen, muziek instrumenten maar ook alledaagse dingen. Kinderen zijn enthousiast en doen een beroep op hun creatief denken. Ze kunnen daarna hun hoorspel presenteren aan een groepje kleuters.

Stop motion of programmeren

Laat de kinderen een stop motion filmpje maken als de methode uit is. Je kunt hiervoor kant en klare apps vinden voor Android en iPad. Kinderen maken elke keer korte scenes, bijvoorbeeld met lego poppetjes of klei en maken daarvan steeds een foto. Elke keer passen ze de scene een klein beetje aan en maken een nieuwe foto. Daarna plakken ze in de app alle foto’s aan elkaar en wordt het een filmpje. De kinderen vinden het altijd leuk om daarna ook geluidjes er bij toe te voegen.

Ook programmeren is leuk om met je klas te doen. Je kunt dat doen via verschillende sites, maar ook met leuke materialen zoals de Makey makey, little bits, de bee bot, de ozo bot en de M bot, lego we do en ga zo maar door. Kijk maar eens op google bij programmeren met kinderen!

Speeltuin of waterparadijs ontwerpen

Laat de kinderen een schets of plattegrond maken van een speeltuin of waterparadijs. Laat ze een legenda maken bij hun plattegrond en laat ze goed nadenken wat er allemaal aanwezig moet zijn. Laat ze elkaar tips en tops geven en daarna een definitief plan maken. Daarna mogen ze met kosteloos materiaal hun speeltuin of waterparadijs na maken. Als deze klaar is kun je er nog wat lego of playmobil poppetjes aan toevoegen en dan is het compleet! Gegarandeerd veel plezier!

Wil je creatief bezig zijn? Dan vind je hier ook nog leuke tekenlessen voor de laatste weken van het schooljaar.

Werkstuk maken

Kinderen in mijn klas vinden het leuk om een werkstuk te maken in PowerPoint of Word als de methode uit is. Ze kunnen helemaal in een eigen gekozen onderwerp duiken en er een mooie presentatie van maken. Je zou het ook kunnen kaderen en een bepaald onderwerp kiezen waar ze zich aan moeten houden, bijvoorbeeld dieren, of landen, of geschiedenis. Net wat je zelf prettig vindt. Daarna is het leuk om alle werkstukken aan elkaar maar misschien ook wel aan de ouders te presenteren.

Digitaal prentenboek maken

Laat de kinderen een verhaal bedenken voor een prentenboek in een groepje. Wanneer het verhaal af is maken ze er tekeningen bij op A4 formaat. De tekeningen moeten het verhaal kunnen vertellen en erg beeldend zijn. Wanneer de tekeningen af zijn maken de kinderen er foto’s van en uploaden deze op de computer. We voegen ze dan toe in PowerPoint en maken er een mooie presentatie van. Met deze presentatie vertellen de kinderen het verhaal, eerst in onze eigen klas maar daarna heel graag voor een groepje kleuters. De resultaten zijn vaak super!

Hoe meer ik schrijf, hoe meer ideeën ik krijg. Ik probeer vaak wanneer mijn methode uit is toch nog zoveel mogelijk gestuurd te werken. Het liefst ben ik dan met opdrachten bezig waarin verschillende vakgebieden naar voren komen. Daarnaast probeer ik te zorgen dat samenwerken en creatief denken aan bod komen.

Jullie hebben vast ook nog een heleboel ideeën. Wat doen jullie als de methode uit is?

Afbeelding van syda productions Shutterstock