Mijn ochtendroutine in de klas

Mijn ochtendroutine in de klas

Ik zit graag kort in de kring, kleuters hebben beweging nodig. Ik merk ook dat de kinderen meer leren van kleine kringen en de een op een aandacht die ik ze geef. Mijn ochtendroutine in de klas is dus ook zo kort mogelijk of ik laat de kinderen tijdens de kring veel bewegen. 

Mijn ochtendroutine in de klas

Start van de dag

Bij ons op school startten we drie keer in de week in de kring en twee keer met de inloop. Bij binnenkomst mogen ze dus een boekje lezen in de kring of aan tafel starten met wat werk, bijvoorbeeld ontwikkelingsmateriaal. Voordat ze in de klas komen, geef ik ze een hand bij de deur.

Lees ook: TIPS VOOR DE INLOOP IN DE KLAS

De kring

Goedemorgen

Als we in de kring wens ik alle kinderen een goedemorgen. Automatisch zeggen ze vaak ‘Goedemorgen Juf Maike’ terug. Dat heb ik niet gedrild ;).

Lees ook: WAAROM IK ZO KORT MOGELIJK IN DE KRING ZIT

Iets laten zien

Dan is er ruimte voor kinderen die iets willen laten zien. Ik vertel dat iedereen die dat wil mag staan. Ik zing een lied en als het uit is, gaat iedereen weer zitten. Ik gebruik hier het lied Stapperdestap daar kom ik aan voor. De tekst van nieuwe schoenen vervang ik voor de tekst: nieuwe kleren aan, of nieuwe spullen mee.

Lees ook: HELP! EEN DAGJE KLEUTERS 10 TIPS

Mijn ochtendroutine in de klas

Dagen van de week

Daarna zingen we samen het lied Goedemorgen allemaal en erachteraan gelijk het lied van de dagen van de week. Juf Ria heeft veel routineliedjes verzameld op haar Yurlspagina. Ik gebruik het beurtenbakje uit Expliciete directe  instructie om iemand de dag te laten vertellen. We hebben het ook meteen over de datum, gisteren, morgen en eergisteren en overmorgen.

Lees ook: HOE IK EXPLICIETE DIRECTE INSTRUCTIE INZET IN DE KLEUTERKLAS

Positieve start

Vervolgens laat ik de kinderen rondlopen en elkaar een compliment geven. Of ik kies een andere activiteit om positief te beginnen, zoals allemaal de handen vasthouden en tegen elkaar zeggen: ‘Wij zorgen voor elkaar!’
Zo zijn ze positief gestart en hebben ze ook weer even kunnen bewegen.

Lees ook: TIPS VOOR EEN POSITIEF BEGIN VAN DE DAG IN DE KLAS

Vertellen

Als er kinderen zijn die willen vertellen, geef ik hier kort de ruimte voor. De weekendkring doe ik in ieder geval coöperatief, zoals met de binnen- en buitenkring. De rest van de week laat ik drie kinderen kort aan de beurt. Ik vertel er altijd bij dat de kinderen tijdens het buitenspelen van alles tegen me mogen vertellen. Ze balen hier soms even van, maar weten dat het altijd zo gaat. Als ze echt iets belangrijks hebben, komen ze in de loop van de dag vanzelf bij me om te vertellen. Voor de andere kinderen duurt het vertellen vaak veel te lang. Het is eenrichtingsverkeer: de leerling praat tegen de leerkracht en de rest eromheen luistert amper.

Lees ook: VAKANTIEKRING, MAAR DAN ANDERS

Trefwoord

Bij ons op school, ik werk op een Katholieke school, maken we gebruik van Trefwoord. Hier lees ik na de dagen van de week uit voor, of we doen een gebed. Vanwege de korte concentratieboog van kleuters, kies ik vaak voor het kortste verhaal.

Activiteit

Als laatste doe ik vaak een taalactiviteit. Het liefst wel een waarbij de kleuters een korte instructie krijgen en vervolgens bewegend de verwerking kunnen doen. Een voorbeeld is het maatje zoeken met de kaarten van Die® vier. Of mix en ruil met woordkaarten bij een bepaald thema.

Lees ook: ROUTINES IN DE KLAS IN PICTO’S

Na de kring

Na de kring gaan we buitenspelen of spelen/werken. De jas pakken doe ik door groepjes kinderen naar de gang te laten gaan. Bijvoorbeeld met de vraag: de kinderen die een jaar ouder zijn dan vier. Of ik rijm bijvoorbeeld op hun naam, vinden ze hilarisch.

Het kiezen voor het spelen/werken doen wij d.m.v. een muis, ik werk in de muizenklas ;). Als ze de knuffelmuis krijgen mogen ze kiezen. Ik zit bij het bord voor wat aansturing en om de kinderen wat sneller te laten kiezen. Als je hebt gekozen, mag je bij mij gelijk beginnen.

Hoe lang in de kring?

Ik denk dat ik maximaal twintig minuten in de kring zit. En in die twintig minuten hebben ze dan ook al veel bewogen.

Hoe ziet jouw ochtendroutine eruit?