Mijn ochtendroutine thuis

Mijn ochtendroutine thuis

Ik sta elke dag vroeg op om een goed moment voor mezelf te hebben. Wakker worden voordat mijn kinderen wakker worden en tijd voor mezelf pakken, heerlijk vind ik dat! Ik ben er ook een leukere moeder én leerkracht door. Ik krijg vaak te horen, maar hoe doe je dat? Daarom een blog: Wat ik doe tijdens mijn ochtendroutine thuis. 

Mijn ochtendroutine thuis

Ik sta elke dag tussen 5.30 en 6.00 uur op. Slapen is voor iedereen belangrijk, zowel voor je hoofd als voor je lijf. Voor rust, maar ook voor herstel van je spieren na het sporten bijvoorbeeld of andere inspanningen. Ik heb gemerkt dat ik minstens 7,5 uur moet slapen, dan voel ik me (meestal) fit de volgende dag. Ik probeer elke dag om 21.30 uur naar bed te gaan. Meestal lukt dat. Als ik echt wat later ben, zet ik mijn wekker ook later. Vaak baal ik daar dan de volgende dag van, want dan zijn mijn kinderen te snel na mij wakker ;). Vaak ben ik op maandag, na een schooldag, nog wel eerder moe en vertrek ik al vroeg naar mijn bedje.

Het ritueel helpt mij om in de ochtend de dingen te doen die ik wil doen. Tijd nemen om te mediteren bijvoorbeeld, werken aan persoonlijke ontwikkeling en wat me time te hebben voordat de ratrace van school en werk begint.

Avond of ochtend?

Ik was of ben misschien nog wel een avondmens. Ik vind het heerlijk om lekker te “hangen” en een filmpje of tv te kijken. Maar dan ben ik de volgende dag dus nog moe ‘s morgens.  Ik heb mijn ritme aangepast dus en ga nu vroeg naar bed en sta ook weer vroeg op. Dat is de eerste paar keer enorm wennen, maar nu vind ik het heerlijk! Eerlijk is eerlijk, ik zou ook liever blijven liggen. Maar eenmaal uit mijn bed gesprongen heb ik zin in een nieuwe dag.

Zo ziet mijn ochtendritueel uit

Om 5.30 uur gaat mijn wekker. Als ik midden in een droom wakker word, zet ik de snooze op 5 minuten. Meestal ben ik dan na twee minuten echt wakker en spring ik uit bed. Ik wrijf de slaap uit mijn ogen en check het nieuws op mijn telefoon. Om 5.45 uur begin ik met mediteren. Ik volg de opleiding tot Mindfulness en Compassie coach, bekijk het hier, dus doe hier meestal oefeningen mee. Soms pak ik ook de app Calm erbij die ik erg prettig vind voor het mediteren.

Rond 6.15 uur lees ik dan voor de opleiding. Meestal in het werkboek dat ik bij de opleiding kreeg, maar soms pak ik ook de Tao erbij, bekijk het hier. Of ik lees een boek over Mindfulness, zoals die van Thich Nhat Hahn, bekijk het hier

Ik heb ook een tijdje in een dagboek geschreven, of in de Mindgym journal. Dat doe ik op het moment niet, maar ga ik wellicht wel weer doen.

Rond 6.30 uur maak ik ontbijt, meestal kwark met fruit en wat chocola, een sportersontbijt ;). Ik eet rustig mijn ontbijt, lees de krant en drink koffie. Vervolgens worden de kinderen wakker of vertrek ik naar school. Heerlijk, ik heb mijn moment al gehad.

Het helpt mij enorm om de dag te starten vanuit rust in plaats van vanuit gestress. Ik ben veel relaxter erna als moeder thuis, maar ook op school kan ik beter mijn rust bewaren in stressvolle momenten. Deze tijd voor mezelf heb ik tegenwoordig echt nodig!

Heb je ook een routine in de ochtend en hoe ziet die eruit? 

Wil je ook leren over routines en hoe je een goede balans krijgt tussen school en thuis? Bekijk dan de cursus Werkdrukverlichting met nu ook geleide meditaties. 

Er staan affiliate links in dit blog.