Mijn peutergroep; Het belang van goed ontwikkelingsmateriaal

Mijn peutergroep; Het belang van goed ontwikkelingsmateriaal

(Door Bertine) Vandaag neem ik jullie mee om te snuffelen tussen de materialen op mijn groep. Mijn peutergroep; Het belang van goed ontwikkelingsmateriaal

Zoals veel juffen ben ik een enorme creatieveling. Ik zie overal mogelijkheden en ben héél slecht in dingen weggooien. Lege eierdozen, rollen van keukenpapier of folie, glazen potjes; ik heb inmiddels een hele verzameling aangelegd (tot groot ongenoegen van manlief; nadeel van samenleven met een juf ?). Met dit kosteloze materiaal en een dosis creativiteit kom je best een eind op weg, maar goede ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij het niveau van de kinderen zijn wat mij betreft echt onmisbaar op de groep. Ik zet dit materiaal elke ochtend in als de kinderen binnen komen en regelmatig werken we ook individueel of in een klein groepje met de materialen. Zo leren de kinderen alles goed kennen en kan ik kijken waar ze staan in hun ontwikkeling en waar hun interesses liggen. Natuurlijk was er wat materiaal aanwezig toen ik de groep overnam, maar ik had nog wel een verlanglijstje.

Mijn peutergroep; Het belang van goed ontwikkelingsmateriaal

Onderstaande materialen wilde ik hoe dan ook hebben. Sommige kocht ik splinternieuw (voelde me net een kind in een snoepwinkel!), andere vond ik voor een prikkie bij de kringloop:

Voor de motorische ontwikkeling

Hamertje Tik, motoriekbord, klei

De motorische ontwikkeling is ligt aan de basis van de overige onderdelen in de ontwikkeling van kinderen. Het is dan ook essentieel om hier op zoveel mogelijk manieren aandacht aan te besteden. Dit kan overigens ook met (nagenoeg) kosteloos materiaal zoals scheerschuim en een zelfgemaakte voelmuur.

Lees ook: VVE THEMA ‘KNUFFELS’; MAAK EEN VOELMUUR!

Voor het logisch inzicht

Puzzels

Puzzels

Absoluut onmisbaar en van onschatbare waarde voor de ontwikkeling! Door het maken van een puzzel oefenen kinderen een heleboel vaardigheden: waarnemen, ordenen, sorteren en het zelfstandig bedenken van een oplossing voor een probleem. Deze laatste is een vaardigheid die kinderen de rest van hun leven heel goed kunnen gebruiken! Verder helpt het maken van een puzzel het ruimtelijk inzicht te vergroten, een vaardigheid die later weer van pas komt bij het leren lezen, schrijven en rekenen. Je snapt: ik hou van puzzels dus we hebben er inmiddels aardig wat en ze komen vaak uit de kast!

Puzzel

Om fijn te bouwen en constructief bezig te zijn

Bekijk hier puzzels voor peuters

Nopper, houten blokken, mozaïek

Constructiematerialen; nog zo’n fantastische uitvinding waar ik nooit genoeg van heb! Van bouwen leren kinderen zo ontzettend veel: ze leren over evenwicht, hoogte, ze leren oplossingen bedenken voor problemen, samenwerken en door ze vrij te laten in het bedenken van constructies wordt de creativiteit enorm gestimuleerd. Kortom; juf Bertine en bouwen horen bij elkaar en op mijn groep is veel constructiemateriaal voor handen.

Om heerlijk buiten te spelen

Bekijk hier constructiemateriaal voor peuters

Driewielers en loopfietsen

Het belang van buitenspelen behoeft eigenlijk weinig uitleg. Buiten is de echte wereld, daar gebeurt het allemaal en zien kinderen hoe de wereld waarin ze leven eruit ziet. Natuurlijk moet je daar ook zeker spelen met natuurlijke materialen (wat kinderen eigenlijk vanzelf al doen), maar voor de ontwikkeling van evenwicht, spieren en de grove motoriek zijn ook materialen van groot belang. Uit ervaring weet ik dat kinderen dol zijn op alles wat rijdt dus voertuigen mogen bij onze peuterspeelzaal echt niet ontbreken.

Bekijk hier loopfietsen

 

Boeken

Naast de grotere aankopen kocht ik ook nog bellenblazen, waterverf, scheerschuim, muziekinstrumenten en een heleboel boeken! Relatief eenvoudige materialen en spullen, maar o zo belangrijk voor een goede leeromgeving waarin kinderen zich thuis voelen en optimaal worden uitgedaagd om zich te ontwikkelen.

Wat zijn jullie favoriete materialen? Ben ik nog iets vergeten waarvan je denkt dat ik het absoluut moet aanschaffen voor mijn peuters? Reageer gerust!

 

Het belang van goed ontwikkelingsmateriaal voor kinderen