Mindfulness training, wat ik leerde

Mindfulness training, wat ik leerde

Afgelopen periode heb ik de ONLINE Mindfulness Groepstraining MBSR gevolgd bij de Mindfulnessfabriek (zelf betaald). Hier leerde ik onder andere ervaringen en gedachten te accepteren zoals ze zijn. Het vermindert stress en geeft rust. De training is geaccrediteerd en bewezen, dus wordt het in sommige gevallen zelfs vergoed door de zorgverzekering. Een mooie manier om je werkdruk te leren verlagen of een burn-out te voorkomen. Mindfulness training, wat ik leerde

Wat ik leerde van de mindfulness training

MBSR of Stressreductie door Aandachttraining is in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de University of Massachusetts Medical School in Worcester (VS). MBSR is een 8-weeks programma voor mensen met lichamelijke en psychologische klachten, maar ik vind dat je het ook goed zonder klachten kunt volgen. Voor mij is het een manier om op een fijne manier in het leven te staan en om te leren gaan met stress, hoe klein dit ook is.

Mediteren

Elke sessie begon en eindigde met een meditatie. Ik ontdekte dat er zoveel verschillende meditaties zijn! Natuurlijk zittende, maar ook hele visuele en zelfs meditaties in beweging. Yoga was bijvoorbeeld nooit zo mijn ding, maar daar ben ik wel in veranderd. Ik vind het nu heel fijn om mijn spieren te stretchen met yoga, aangezien ik ook veel aan krachttraining doe. Dit is een mooie afwisseling en het houdt mijn spieren soepel. De meditatie in beweging lijkt erop, maar voelt intensiever, omdat je heel bewust met je aandacht bij de beweging bent, terwijl je eigenlijk niet zo intens aan het bewegen bent. Oftewel, door al die verschillende meditaties is er altijd wel eentje die bij je past.

Acceptatie

Het woord dat ik meeneem van de mindfulness training is acceptatie. Je leert om je gedachten te zien zoals ze zijn: gedachten. Je hoeft er niets mee, je hoeft er niet in te verdwalen. Je kunt accepteren dat ze er zijn, want dat is nou eenmaal wat je brein doet. Je hoeft er niet tegen te vechten, je hoeft geen weerstand te voelen, of jezelf te beoordelen. De gedachten zijn er, ze maken niet wie je bent. Net zoals dat je geluid leert te accepteren, of nare gebeurtenissen. En het is wel degelijk anders dan berusten in je lot. Je accepteert dat het er is en zoekt vervolgens een manier om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.

Stress verminderen door de mindfulness training

Doordat ik nu beter kan accepteren wat er is, oordeel ik minder hard over mezelf én kan ik betere keuzes maken. Als ik me nu moe voel, accepteer ik dat. Ik zorg dan voor meer rust, zorg beter voor mezelf en kan dan ook sneller nee zeggen. Je leert te voelen wat er op dit moment is. Negatieve gevoelens, positieve gevoelens, gedachten. En je accepteert dat het er is. Ik voel mijn lijf nu beter en kan daarom betere keuzes maken voor mezelf. Nu weet ik wat ik op dat moment nodig heb.

Ik kan het dus iedereen aanraden, want je hebt altijd te maken met stress. Dat kan ook klein zijn, als je teveel hooi op je vork neemt bijvoorbeeld. Ik start na de zomervakantie zelf met een opleiding tot Mindfulness coach, zodat ik ook de training kan geven. Je kunt in ieder geval al mijn cursus Werkdrukverlichting voor leerkrachten volgen, als je meer wilt weten over hoe je stress kunt verminderen.

Inmiddels doe ik een opleiding om deze training zelf te mogen geven.