Mini Loco veilig leren lezen kern 6 tm 9

Mini Loco Veilig Leren Lezen kern 6 tm 9

Door Suzanne. Opdrachtkaarten Mini Loco Veilig Leren Lezen kern 6 tm 9.
Bij dit spel zijn vele verschillende oefenboekjes te vinden, maar je kunt die opdrachten ook gewoon zelf maken.

Mini Loco is al meer dan 40 jaar het meest gebruikte leerspel in de basisschool.
Hier thuis hebben we veel gespeeld met Mini Loco, maar ook met de voorloper, Bambino Loco.

Mini Loco Veilig Leren Lezen

Het spel bestaat uit een basisdoos met 12 genummerde stenen. Bij de basisdoos zijn talloze boekjes beschikbaar in vele verschillende thema’s, waarbij verschillende vakgebieden geoefend kunnen worden. Van Buurman en Buurman tot Kikker en van Bobo tot Dolfje Weerwolfje. Voor iedereen is er wel een passend thema te vinden.
Ook in de kleuterklas bij ons op school wordt regelmatig gewerkt met Mini Loco. Daar gaat het vaak om rekenoefeningen waarbij tellen en getalbegrip extra geoefend kan worden.
Maar er zijn ook boekjes die de leesvoorwaarden helpen verbeteren met behulp van rijmoefeningen of auditieve synthese- en analysespelletjes.

Bekijk ook verhaaltjes in kernen veilig leren lezen. 

Het aanbod na kern 6

Na kern 6 kennen de kinderen alle letters en kunnen ze al heel wat lezen. Maar de daarop volgende kernen worden er steeds nieuwe woordtypen aangeboden.

Het tempo ligt hoog en ik merk dat er meer oefening nodig is om de aangeboden lesstof in te slijpen.
En daar zijn de Mini Loco opdrachten heel geschikt voor.

Oefenen met Mini Loco Veilig Leren Lezen

De kinderen van de stergroep laat ik na de verlengde instructie en het werkboek in tweetallen met de Mini Loco Veilig Leren Lezen opdrachten werken. Het samen overleggen is erg waardevol en zorgt ervoor dat ze met meer zelfvertrouwen, maar ook meer kennis aan het werk gaan. Twee weten nu eenmaal meer dan één.

Voor de kinderen van de maangroep zijn deze opdrachten individueel te maken, als klaaropdracht bijvoorbeeld. Maar je kunt ook juist kinderen uit de zongroep koppelen uit een leerling uit de stergroep.
Het is een makkelijke en leuke manier om het lesaanbod op een andere manier te oefenen.

De inhoud van de kaarten

Op internet vond ik een stramien voor de opdrachtkaarten bij Mini Loco.
Ik heb er nu vijf gemaakt, met verschillende opdrachten, die ik inzet nu we bezig zijn met kern 9 van Veilig Leren Lezen, de Kim-versie.

Bij kaart 1 en 2 moeten de kinderen het juiste plaatje bij het woord zoeken. Dat gaat om samenstellingen, woorden met –aai, – ooi en verkleinwoorden.

Kaart 3 is wat moeilijker. Daarin wordt de missende letter gevraagd. Omdat in mijn groep nog veel kinderen moeite hebben met de –eer, -oor, -eur-woorden heb ik die ertussen gezet.
Verder worden woorden met ij/ei en ou/au gevraagd of drie medeklinkers achter elkaar. En woorden met een stomme ‘e’ en een lange klank achteraan.

Kaart 4 en 5 zijn het tegenovergestelde van de eerste twee kaarten. Nu moeten de kinderen het woord bij het plaatje zoeken.

Kaart 4 gaat over de woorden met een stomme e, zoals vlinder en vleugel. Kaart 5 gaat over de woorden met een kleefletter, zoals melk en berg. En over de woorden met een letterzetter, zoals vissen en vlammen.

Kleuterjuf in een kleuterklas heeft leuke kaarten voor rekenen.

De voordelen

Je leert de kinderen de werkwijze van Mini Loco Veilig Leren Lezen en ze kunnen zelfstandig aan het werk. De opdracht verandert weliswaar, maar de manier van werken is steeds hetzelfde.
Het is in principe individuele opdracht, waardoor kinderen het echt zelf moeten doen. Je kunt op die manier snel signaleren welke kinderen de lesstof onder de knie hebben of juist nog wat extra uitleg nodig hebben. Ik laat de kinderen soms ook bewust in tweetallen werken om het overleg te stimuleren.

De Mini Loco opdrachten zorgen spelenderwijs voor extra oefening. Dat spelletje zorgt weer voor extra motivatie bij de kinderen.
Naast het technisch lezen en spellen dat in de opdrachten wordt aangeboden, komt ook woordenschat aan bod.

Mini Loco is zelfcorrigerend materiaal. De kinderen doen de doos dicht als ze klaar zijn en draaien hem vervolgens om. Door de transparante bovenkant van de doos is vervolgens een patroon zichtbaar dat hetzelfde moet zijn als het patroon op de opdrachtkaart. Kinderen kunnen meteen zien welke stenen er niet goed zijn. Die halen ze eruit en maken ze opnieuw.

De kaarten kun je hieronder downloaden.
Veel plezier ermee. En ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Bekijk ook het spel groep 3 kern 9

Mini Loco veilig leren lezen kern 6 tm 9

Download de kaarten

Mini loco veilig leren lezen kern 6 tm 9