Montessori voor thuis, recensie

Montessori voor thuis, recensie

Door Yvonne. In deze blog lees je mijn recensie over het boek Montessori voor thuis van Simone Davies. Over hoe je deze lesmethode ook thuis met je peuter kunt invoeren (en ook op je peutergroep kunt toepassen).

Montessori voor thuis

Uiterlijk boek

De tekst op de voorkant van het boek maakt al meteen nieuwsgierig: ‘Hoe je peuters ontspannen opvoedt tot nieuwsgierige en zelfstandige kinderen’. Ook de rustige lay-out (met illustraties en foto’s van Hiyoko Imai) nodigt meteen uit om het boek open te slaan. Ik ben vooral nieuwsgierig of ik inspiratie uit het boek kan halen om ook op de peuterspeelzaal toe te passen.

Bekijk het boek hier

Het Montessori onderwijs en Montessori thuis is gebaseerd om de onderwijsideeën van Maria Montessori.
Lees hier meer over wie Maria Montessori precies was.

Montessori voor thuis, recensie

Inleiding Montessori voor thuis

Het boek begint met een inleiding over wat je moet weten over peuters. De punten die Simone hier opnoemt zijn heel herkenbaar: peuters moeten bewegen, peuters zijn impulsief, peuters doen niet expres moeilijk, etc. Met duidelijke voorbeelden en uitleg waarom peuters zich soms zo gedragen.

Dan volgt een introductie in de Montessoritheorie met een opsomming van enkele Montessoriprincipes waaronder: een voorbereide omgeving, praktisch en concreet leren, het natuurlijk verlangen om te leren. Ze benoemt ook de gevoelige periodes van peuters; periodes waarin een peuter veel belangstelling heeft voor een bepaald deel van de ontwikkeling (bijvoorbeeld bewegen). Door de peuter te observeren kun je inspringen op deze gevoelige periodes en ze dan activiteiten aanbieden om deze ontwikkeling nog meer te stimuleren.

Werkjes

Montessori gebruikt hiervoor werkjes die echt horen bij het Montessori onderwijs. Deze werkjes horen bij één ontwikkelgebied. (Heel anders dan materiaal wat vaak ter stimulering van meerdere ontwikkelgebieden geschikt is.) In het boek wordt uitgelegd wat dit voor werkjes zijn, voor welk ontwikkelgebied ze geschikt zijn en hoe je deze werkjes aanbiedt aan peuters tijdens Montessori voor thuis.

Dagelijks leven Montessori voor thuis

Behalve de verzonnen werkjes zijn er in het dagelijks leven genoeg dagelijkse werkjes in en om het huis te vinden waarbij peuters kunnen helpen: planten verzorgen, koken, dierverzorging, schoonmaken, etc. Simone legt uit waarom het goed is om peuters al vroeg deze klusjes te laten doen. Ook op de peuterspeelzaal kunnen kinderen al vaak snel meehelpen met klusjes, zoals eten en drinken uitdelen, kwastjes schoonmaken, de vloer vegen, etc..
Daarna wordt onder andere ook aandacht besteed aan tekenen/knutselen met peuters, buiten spelen en over de keuze van speelgoed dat niet bij het Montessori onderwijs hoort. Het volgende deel van het boek gaat over het inrichten van je huis volgens de Montessorimethode. Interessant om te lezen en een groot aantal tips zijn zeker toepasbaar op de peuterspeelzaal.

Lees hier een blog dat ik al eerder schreef over zelfredzaamheid bij peuters.

Montessori voor thuis

Inspiratie

Daarna volgt een deel waarin Simone uitlegt hoe je een nieuwsgierig kind opvoedt dat zich gezien en gehoord weet. Dit deel vond ik als peuterjuf erg interessant. De vertaalslag van de thuissituatie naar de peuterspeelzaal is makkelijk gemaakt. Van begrippen als rijke leeromgeving en koester de verwondering wordt deze peuterjuf gewoon blij. En zinnen als ‘Peuters leren het beste door dingen aan te raken, te ruiken, te horen, te proeven en te zien’….. ‘daar word jij nieuwsgierig en leergierig van’ zijn zeker een inspiratie.

Tolk

Ook de manier waarin wordt uitgelegd hoe je een tolk kunt zijn voor je kind (of voor de peuters op je groep) spreekt mij aan. Hierbij kijk je vanuit het perspectief van het kind en maak je een vertaalslag om gedrag in woorden uit te drukken. ‘Probeer je me te vertellen dat je genoeg hebt gehad?’ (tegen een kind dat eten van de tafel gooit). Ik bedacht me dat ik vaak het gedrag wel kan verklaren, maar dit niet uitspreek naar de peuter.

Tenslotte

In het boek krijg je verder tips zoals hoe je kunt zorgen dat kinderen naar je luisteren, hoe je je verwachtingen bij stelt, hoe je grenzen stelt, hoe je je kind kunt voorbereiden op de (voor)school, een lijst met alle Montessori voor thuis werkjes voor peuters, etc.

De moeite waard

Kortom een boek wat je, behalve zoals ik in één ruk uitleest. Maar er ook zo weer bij pakt om terug te lezen hoe je bijvoorbeeld met die frustratie van je kind kunt omgaan. Achterin het boek staat een handig register daarvoor. Zeker de moeite waard om te lezen om met je peuter thuis aan de slag te gaan. Maar ook voor pedagogisch medewerkers op de peuterspeelzaal, in de kinderopvang of gastouders.

Ik schreef al eerder een recensie over een boek dat gebaseerd is op het onderwijs van Montessori.

Bekijk het boek hier